Inferno 9/2018: Stam1na, Soulfly, Haken, Bloodbath, Amaranthe, Dynazty, Northward, Trollheims Grott, Madder Mortem…

Sadaskuudeskymmenestoinen Infernon numero julki perjantaina 26. lokakuuta.

25.10.2018

Inferno, tuo suomalaisten rocklehtien Petra Olli, tarjoaa alkusivuillaan totutusti Sytykkeitä-kokonaisuuden, joita koristavat lähestyvän halloweenin ratoksi aktit Spiritraiser, Rane Rautiainen & Paha Kaksonen, Graveborne, Skulmagot ja Wrestling.

Kolumnivuorossa on avustajamme Toni Keränen, joka puistelee taannoista uutista, että Tuska-festari on jatkossa alaikäisiltä kielletty – ja samaan aiheeseen pureudutaan myös lehden päättävässä Kuudes piiri -jutussa, se jo tässä vaiheessa paljastettakoon.

Kolumnia seuraa Heavy Cooking Club, jossa on tarjolla tulisia Härkis-tortilloja Radien-yhtyeen Felipen rullailemina. Taskuiksikin moisia voi taitella.

Pitkien haastattelujen osuuden avaa Max Cavalera, joka tuntuisi elävän vanhemmilla päivillään luovuudenpuuskassa, jonka hedelmät eivät ole mätiä. Viimeisin onnistuminen on uusi Soulfly-levy Ritual, joka sisältää kelvossa nipussa vähän kaikkea, missä Max on pitkän uransa aikana rastojaan uittanut. Innoissaan on kaveri, ja se on aina hyvä.

 

Soulfly.

Hyvä on myös brittiläinen progemetallibändi Haken, jonka uusi Vector-albumi jatkaa niin ikään onnistumisten sarjaa. Riittävän kiemuraisista sävelistä ja tarpeeksi suurellisista teemoista on puhumassa synisti-kitaristi Richard Henshall.

Nick Holmes, tuo Paradise Lostin ääni, paljastu jutussamme piinkovaksi kauhuleffafaniksi, jolle uppoaa vähän kaikenlainen horrorikama pöljempiä rainoja myöten. Kauhun lisäksi jutellaan hänen toisen yhtyeensä, ruotsalaisperustaisen Bloodbathin uudesta albumista, jolla on ehkä maailman kovin nimi ja kansi. Googlatkaa ellette usko.

 

Bloodbath.

En. Minäkään en rakasta Amaranthen musiikkia. Vaan aika moni rakastaa, ja ellei muusta, diskoheviyhtyeelle täytyy antaa tunnustusta oman strobovalotetun tiensä kulkemisesta ja täysin pitelemättömästä positivismista. Kotikaupungissaan Göteborgissa tehdyssä haastattelussakin kaikki on ”jättekul”. Siis ihan kaikki.

Ja sama meno jatkuu, kun sivuille kipuaa maanmiesbändinsä Dynazty, joka vieläpä jakaa solistin Amaranthen kanssa. Onneksi edes toisella haastateltavista oli tajuton jysäri. Eihän tätä muuten kestäisi.

Sitten norjalaisia ja hollantilaisia. Oletteko kuulleet yhtyeestä nimeltä Northward? Ei ole moni muukaan, mutta kerrottakoon, että bändin keulilla revittelee Nightwish-laulaja Floor Jansen ja vieressä kepittää Pagan’s Mindin Jørn Viggo Lofstad. Siinäpä ne viralliset jäsenet sitten olivatkin, ja näillä voimin on värkätty Northwardin pitkään hyllyllä ollut debyyttialbumi, joka ei sisällä sinfonista vaan ns. kovaa rockia. ”Meidän Floor” kertoili asioita.

Mustan metallin annostuksesta vastaa kuopiolaislähtöinen Trollheims Grott, joka on tehnyt paluun niin levylle kuin lavalle ties kuinka monen vuoden tauon jälkeen. Tätä on liikkeellä.

 

Trollheims Grott. Kuva: Nikky Holmes

Karjalassa on pyöritty merkillisillä asioilla, kun reportterimme kävi haistelemassa särä- ja perunapitäjä Lemin, jota ”Suomen metallipääkaupungiksikin” kutsutaan, happirikasta ilmaa. Reissulla syntyi haastattelunauha, jolla Antti Hyyrynen -niminen pitkätukka kertoo, millaista on ollut soittaa kaikki nämä vuodet edustamassaan Stam1na-yhtyeessä. Aikamoinen taival, voisi nokkelasti ilmaista.

Melkoinen on ollut Niclas Etelävuorenkin reissu kotimaisen raskasrockviihteen eturintamassa. Mies jätti viime vuonna taakseen pitkän pestin Amorphisin basistina ja perusti sittemmin Flat Earth -yhtyeen, jossa vaikuttaa muitakin alan veteraaneja. ”Kaikki, mitä bändien ympärillä tapahtuu, voi tuottaa vaikeuksia, mutta soittaminen itsessään ei ole koskaan ollut mulle mikään ongelma”, hän sanoo.

Salamyhkä-palstalla tutkitaan albumia, jonka sijoittaminen kyseisille sivuille aiheutti hieman ajatuspainia, eihän Death Angelin Act III (1990) nyt välttämättä ole varsinainen ”pieni suuri levy”. Tai kelle on, kelle ei. Siellä se nyt kuitenkin on. Arvioiden paalulla puolestaan patsastelee aiemmin haastateltu Haken.

 

Madder Mortem.

Vanhassa liitossa käydään läpi norjalaisen metallin moniottelijan Madder Mortemin ura yhtyeen toisen johtohahmon BP M. Kirkevaagin kera, ja Kuudennen piirin luonnehan jo alussa turinaa paljastuikin.

Että tällaisia. Perjantaina 26. lokakuuta.

Lisää luettavaa