Delainin Charlotte Wessels selkä seinää vasten – Minihaastis, Tuska 2016

Kuva: Mikko Pylkkö, Tuska 2016

Hollantilaisen Delain-yhtyeen keulanainen Charlotte Wessels hymyilee kilpaa auringon kanssa Tuska Open Airin takahuonealueella perjantaina. Sinfoniametallilähettillään ensimmäinen tehty Suomen-keikka on tosiasia. Kaikki on sujunut hyvin.

– Totta kai meillä oli paineita ja haluttiin hoitaa homma niin tyylikkäästi kuin mahdollista. Uskoakseni se oli oikein viihdyttävä keikka, koska yleisössä ei näkynyt kuin pelkkiä hymyileviä kasvoja, Charlotte juttelee.

– Sehän on suorastaan rikos, että emme ole soittaneet täällä koskaan. Olemme kiertäneet paljon suomalaisten bändien mukana muualla maailmassa ja sitä kautta meillä on paljon suomalaista yleisöä.

Kysyttäessä kesän muista festarikeikoista Charlotte luettelee liudan eurooppalaisia metallitapahtumia menneistä Grasspopista ja Hellfestistä tuleviin Out & Loudiin ja Bang Your Headiin.

– Meidän urallamme tämä on ehdottomasti paras festarikesä tähän mennessä.

Kierrettävää siis riittää työn merkeissä, mutta riittääkö aika käydä festareilla yleisön edustajana?

– Me soitamme itse monilla niistä festareista, joihin haluaisin henkilökohtaisesti mennä, ja se, ystäväiseni, on shampanjaongelma. Downloadissa meidän täysi setti oli vasta sunnuntaina, mutta meitä pyydettiin paikalle jo perjantaiksi soittamaan akustinen setti. Sehän antoi tilaisuuden hengailla paikalla koko viikonlopun ja kuunnella muita bändejä. Tuskaankin haluaisin jäädä, mutta valitettavasti lento pois lähtee niin aikaisin. Olisin halunnut nähdä Behemothin ja Beast in Blackin keikat.

Naiskeulaisia metallibändejä on edelleen suhteessa vähän, mutta silti enemmän kuin 10-20 vuotta sitten. Onko naislaulajilla tahi -soittajilla varustettujen yhtyeiden arvostus tänä päivänäkään sitä mitä ehkä pitäisi?

– Minulla on aina ollut ongelma juuri tämän kysymyksen kanssa. Metallimusiikki on toki edelleen maskuliinista ja miehistä musiikkia, mutta en todellakaan usko sukupuolisidonnaisiin juttuihin. Kun kysyt, että saako naiskeulainen metalliyhtye tarpeeksi arvostusta osakseen tänä päivänä, niin laitetaan se nyt näin: ei bändin vokalistin sukupuoli voi määritellä sitä, ansaitseeko bändi arvostusta osakseen. Sen ratkaisee bändin tekemä musiikki ja sen laatu, Charlotte painottaa silti lempeyttä äänessään.

Loppuun vielä Delain-emäntä kuvainnollisesti selkä seinää vasten ja kymmenen sanaa tiskiin revolverityyliin. Kysymyksiin vaaditaan yhden tai kahden sanan vastaus.

Heavy metalli: – Rakkaus
Kesäloma: – Ei koskaan….ei, parin viikon päästä sellainen lyhyt!
Paratiisi: – Yksi pienimmistä saarista Kreikassa. En sano mikä, että
kukaan muu ei sitä löydä. Sen täytyy jäädä salaisuudeksi.
Helvetti: – Ihan mikä tahansa eläinten tehotuotantolaitos.
Lemmikki: – Kissani Iggy ja Roxy.
Uskonto: – Älä laita tähän mitään…
Euroopan Unioni: – Kyllä
Jalkapallo: – Ei
Hollanti: – Sateinen
Tuska Open Air: – Mahtava!

Kuva: Mikko Pylkkö, Tuska 2016
Kuva: Mikko Pylkkö, Tuska 2016