Kylä lähtee! – Diablo katkaisi keikkataukonsa loppuunmyydyllä Tampereen-keikalla

Kuva: Jaakko Silvast

Kalajokelaisjuurisen, mutta nykyään kai enemmän Tampereen ylpeydeksi laskettavan raskasmetalliyhtye Diablon uutta tulemista on suomalaisten metallifanien keskuudessa odotettu vähintäänkin mielenkiinnolla. Kun noin vuosi sitten Diablo-leiri ilmoitti tuloillaan olevasta kuudennesta levystä, alkoi vartoajien toivo kipinöidä jo sähäkämmin. Ja niinhän siinä sitten kävi, että keväällä julkistettiin Diablon Nummirockin-keikka ja äskettäin myös syyskuussa Radio Rockin -risteilyltä starttaava Suomen-kiertue. Tuleehan se loppuvuodesta se uusi levykin – Silver Horizon nimeltään.

Ennen juhannuksen Nummen-vetoa Diablo repäisi ensimmäisen keikkansa liki viiteen vuoteen Tampereen Pispalan piskuisella Vastavirta-klubilla. Keikan valmisteluihin kuului kuuleman mukaan myös yhtyeen ensimmäinen varsinainen treeni sitten vuoden 2007. Mitäs sitä suotta jauhamaan selvää asiaa – lahjattomat treenaa. Vaan näkyihän tuo yhteissoiton puute keikkaolosuhteissa, vaikka muutoin ammattimiesten eli Rainer Nygårdin, Kuula Utriaisen, Aadolf Virtasen ja Heikki Malmbergin soitto lähti kuin vanhoilta tekijöiltä kuuluukin.

Äänentoiston kannalta Vastavirta on ainakin tämän kokoiselle bändille ja täydelle tuvalle yleisöä haastava paikka eikä soundimaailma mairitellut edes miksauspöydän tietämissä. Ei, vaikka teknikot varmasti parhaansa tekivätkin. Ei sillä ollut suurempaa väliäkään. Keskikesän juhlan preludissa meininki oli hikinen ja hillitön – pitkälti kai siksi, että paikalla ei ollut käytännössä muita kuin bändin faneja – muutama aina Saksan maata myöten. Hyvän sykkeen takasi myös se, että settilistakin oli täyttä rautaa. Painotus oli mainiossa Eterniumissa (2004), mutta tarjoili toki palasia bändin koko uran varrelta.

Vastavirran-keikka ja kuvista päätellen myös viime lauantainen Nummirockin veto antoivat kuitenkin selkeän viestin: ns. valtavirtaviivaisen metallibuumin jälkeenkin Diablolle ja sen musiikille on edelleen selkeä tilaus. Uskallan lyödä aika isosta summasta vetoa, että tulevan syksyn klubikiertueella areenat pullistelevat liitoksistaan possen paljoudesta. Eikä tuleva pitkäsoittokaan kuultujen Isolation- ja The Call-keikkamaistiaisten perusteella ainakaan huonolta vaikuta. Päinvastoin!

Diablon setti Vastavirralla: Symbol of Eternity, Read My Scars, Icon of Flesh, Angel, Damien, Resign from Life, Isolation, Queen of Entity, Trail of Kings, Living Dead Superstar, The Call, Mimic 47. Encore: Princess, Icaros, The Preacher, Into the Sea.

Kuvagalleria, klikkaa kuvaa isommaksi ja selaa nuolinäppäimillä: