Livearvio: Portti maailmaan, jossa arki ja huolet ovat hetkessä tiessään – Noora Louhimo Experience Tampereella

Noora Louhimo Experience - 27.10.2021, Yo-talo, Tampere

28.10.2021

Tätä iltaa oltiin odotettu. Sekä yleisön että Battle Beastistakin tunnetun Noora Louhimon puolella. Ihan kuten monen muunkin keikan kohdalla, myös Noora Louhimo Experiencen esiintymiset ovat siirtyneet kerran jos toisenkin.

Nyt, vihdoin lokakuun lopulla, debyyttialbuminsa Eternal Wheel of Time and Space -debyyttinsä jo maaliskuussa julkaissut Louhimon sooloyhtye pääsi soittamaan oikeasti livenä. Aiempi live-anti oli jäänyt ainoastaan viime keväiseen Tampereen G Livelabissa soitettuun striimikeikkaan.

Jos luulet nähneesi ja kuulleesi Noora Louhimon kaikki puolet oltuasi Battle Beastin keikalla tai vaikkapa Louhimon omilla cover-keikoilla, olet väärässä. Noora Louhimo Experience on nimensä mukaisesti elämys, jossa pääsee kokemaan kaikkea sitä, mitä Louhimon sielun syövereissä saattaa liikahdella.

Eternal Wheel of Time and Space on jo albumina todellinen seikkailu Louhimon elämään. Rockia, heviä, bluesia, soulia, progea, funkia ja mitä tahansa, mille Louhimon sydän sykkii. Tätä oli myös yhtyeen konsertti.

Yo-talon puitteet ovat ehkä pienet, mutta tusinan verran soittajia saatiin mahdutettua lavalle helposti. Ja kuten on tapana käydä, tiivis tunnelma vain paransi keikan välittömyyttä ja tunnelmaa.

Louhimo, hänen huippulahjakas bändinsä, kolme taustalaulajaa (tai ”valkyriea”, kuten Noora heitä kutsui), vaskipuhallintrio ja Nooran veli Pekka vierailijana olivat yhtyeen levyn tavoin monen ulottuvuuden risteymästä kotoisin. Pukeutumisessa ja tunnelmassa oli aavistuksen scifiä, hieman hippiä, hyppysellinen länkkäriä, annos rockia ja tujaus estottomuutta. Jo albumia kuunnellessa tuntui kuin olisi kuunnellut Joss Whedonin kulttisarja Fireflyn universumin soundtrackia, ja yhtälailla Noora Louhimo Experience voisi esiintyä jossakin sarjan monista kapakoista.

Jokainen keikan kappale tuntuikin omalta pieneltä maailmaltaan. Eternal Wheel of Time and Spacen progeleijailut, Valkyrien räväkkä heavy, If I Was Your Womanin henkilökohtainen lataus, New You -duetto ja Pink Floyd -henkinen CODA saivat vuoroin herkistymään, tamppaamaan lattiaa, suuren juhlan tunnun heräämään ja voimaantumaan. Koko tunteiden skaala käytiin keikalla niin totaalisesti läpi, että Sinner on the Floorin funk-jamien päätettyä varsinaisen setin, olo oli juuri samanlainen kuin hyvän seikkailuelokuvan katsomisen jälkeen.

Yhdessä välispiikissään Noora kertoi olevansa niin otettu paikalle saapuneen yleisön määrästä ja vallitsevasta fiiliksestä, että hän haluaa laulaessaan ja puhuessaan katsoa vuorollaan silmiin jokaista yleisössä olevaa ihmistä. Louhimo ehkä vetää pääbändinsä Battle Beastin kanssa valtavilla lavoilla suuria festareita myöten, mutta hän tuntuu yhä olevan eniten kotonaan lähellä kuulijoitaan, pienillä lavoilla ja keskellä musiikin läheisintä vuorovaikutusta.

Aina välillä jopa suurimmilla Battle Beast -keikoilla Louhimon hymyssä saattaa aistia pientä varautuneisuutta. Ihan kuin hänestä olisi täysin mahdotonta uskoa, että yleisö on todella tullut kuuntelemaan juuri hänen lauluaan. Kuin Louhimo tuntisi aina itsensä hieman ulkopuoliseksi. Nyt Yo-talolla kappaleiden välissä Louhimon kasvoilta paistoi täysin varaukseton ilo. Tämä saattaa johtua siitä, miten paljon henkilökohtaisempia kappaleita nyt esitetyt laulut olivat ja kuinka täyteen jopa keskiviikkoinen Yo-talo oli pakkautunut juuri hänen soololevynsä musiikkia kuulemaan.

Yo-talolla oli helppoa todeta itselleen, että Noora Louhimosta on ajan ja kokemuksen myötä kuoriutunut todellinen maailmanluokan laulaja. Eikä vain heavy-laulaja, joka laulaa kovaa ja rajusti, vaan Louhimon rohkeuden vapauduttua hän on yhä enemmän elementissään lavalla, yhä itsevarmempi lauluissaan ja yhä vetoavampi tulkitsija. Louhimon väripaletista löytyy niin paljon sävyjä, että voisin pian kuvitella kuulevani hänen laulamanaan ihan mitä tahansa.

Olitpa sitten Battle Beastin rakastaja tai vihaaja ja piditpä Louhimon äänestä tai et, mene katsomaan Noora Louhimo Experiencen keikka. Ihan kuten Eternal Wheel of Time and Space, myös yhtyeen keikat vaikuttavat muutaman tunnin portteja toisiin maailmoihin. Tätä värikästä keikkaa katsoessa ja kuunnellessa arki ja huolet olivat hetkessä tiessään.

Noora Louhimo Experience esiintyy seuraavan kerran Helsingin Tavastia-klubilla 8. Joulukuuta.

Katso alta Jere Häkkisen ottamat kuvat.

Lisää luettavaa