”Mä yritin kysyä toimittajilta, että miksi te tuutte tänne?” – Whorionin minihaastis, Tuska 2016

EP & Eero, Whorion, Tuska 2016. Kuva: Mikko Pylkkö.

Death metal -yhtye Whorionin laulaja-kitaristi EP Mäkinen saapuu haastatteluun jonkinmoisen epäuskon vallassa. Helsinkiläisbändi on soittanut juuri keikan täydelle kattilahallille, jossa meno on ollut vähintäänkin päätähuimaava.

– Parasta oli yleisön reaktio ja se, että yleisöä tuli paikalle! Eka asia, minkä pistin intron aikana merkille oli, että mitä helvettiä täällä tapahtuu? Jengi on kello 15.15 perjantaina kattomassa jotain räkäistä keikkaa. Minusta se on helvetin mahtavaa! EP hehkuttaa.

– Paras fiilis tuli siitä, kun porukka lauloi mukana. Esimerkiksi viimeisenä soitetun uuden biisin, jota kukaan ei ollut edes kuullut. Whorionilla on ikää kolme vuotta eikä meidän katalogissa ole mitään hittejä, mutta laitettiin settiin niitä biisejä, mitä jengi on huudellut ja ne lauloi ne mukana!

Onko helsinkiläisellä bändillä Tuskassa minkäänlaista kotikenttäetua, kun kyse on kuitenkin kansainvälisen tason festarista?

– Kyllä. Tuntui, että nyt on oman kulman pojat kattomassa ja tsemppaamassa. Tyyppejä, joita en ole nähnyt pariin vuoteen, oli eturivissä. Siitä helvetin hyvä fiilis.

EP on myös ihmeissään median kiinnostuksesta bändiään kohtaan. Eräskin saksalaislehti teki Whorionista Tuskassa pitkän haastattelun, mikä ei yhtyeen mittapuulla selkeästi ole kovin tavallista.

– Mä en ymmärrä. Mä yritin kysyä niiltä, että miksi te tuutte tänne, täällä on festivaali täynnä hienoja bändejä ja te tuhlaatte 40 minuuttia aikaa meidän kanssa. Ne ei edes haastatelleet ketään muita. Minä kysyin, että perustele, niin se tyyppi ei osannut sanoa muuta kuin että ei he halua tehdä koko päivää töitä ja että pitää valita jyvät akanoista. Hienoa, että kysyntää on.

Whorionilla on liipasimella seuraavan levyn tekopuuhat. EP Mäkisen mukaan luvassa on debyyttilevy The Reign of the 7th Sectoria (2015) enemmän turpaanvetoa, mutta myös sinfoniaa ja melodiaa. Tässä kohtaa EP kaivaa luurangon kaapista.

– Nyt tulee uutta infoa jengille. Meikä on power metal -miehiä! Se genre uppoaa kuin veitsi syvään voihin. Siis porukka on mulle vihainen rundeilla, koska kun minä ajan ja minun Spotify menee päälle, niin siellä kuunnellaan just sitä mitä minä haluan. Eli Helloweenia, Cain’s Offeringia ja hienoja uusia tulokkaita kuten Gloryhammeria. Power metal elää ja voi hyvin, ja sieltä tulee mulle ideoita ja saan niistä paljon. Ja me on nyt opittu tekemään muitakin juttuja kaiken sen teknisen perseilyn keskellä.

Bänditoveriaan saapuu haastattelun päätteeksi auttamaan Whorionissa laulajan tontilla häärivä Eero Harsunen. Tässäpä EP:lle ja Eerolle Infernon kymmenen sanaa:

Hevimetalli: – Behemoth (Eero)
Kesäloma: – Cain’s Offering (EP)
Paratiisi: – Norja (Eero)
Helvetti: – Metal Days (EP)
Lemmikki:  Kultakala (Eero)
Uskonto: – Paskapuhetta (EP)
EU: – Hyvää duunia Englanti! (Eero)
Jalkapallo: – Mikä?! (EP)
Suomi: – Perkele! (Eero)
Tuska Open Air: – Avantasia! (EP)