”Meille on luontaista liikuskella erilaisten ilmaisutapojen tai tunnelmien välillä” – haastattelussa tamperelainen Skein

Kotimaisen Skeinin toinen levy tarjoaa modernia metallia, joka ei jämähdä yhden genrekarsinan vangiksi. 

Olette varmasti outo nimi monelle lukijalle. Mikä Skein on oikein bändejään?

– Tamperelainen porukka, joka on työstänyt omaa metallista musiikkiaan yli vuosikymmenen. Kolmen ep:n jälkeen julkaistiin ensimmäinen täyspitkä Of Wings Unfolding vuonna 2014, ja toinen, Deadweight, on tulossa nyt syyskuussa, basisti Juha Höyssä selvittää ja jatkaa kuvailemalla Skeinin musiikkia:

– Raskasta, kevyttä, kaunista ja rumaa. Kaksi kitaraa, rummut, basso ja laulu niin puhtaana kuin huutamallakin. Skeinin jäsenet ovat soittaneet monen tyylilajin bändeissä, ja pyrimme tuomaan eri elementtejä mukaan keitokseen.

Uusi albuminne on tunnelmiltaan vaihteleva. Lähdittekö tietoisesti hakemaan suurta dynamiikkaa?

– Meille on luontaista liikuskella erilaisten ilmaisutapojen tai tunnelmien välillä niin biisien sisällä kuin julkaisumitassakin. Biisit laitetaan yleensä kasaan koko bändin voimin ja ne asettuvat muottiin fiilispohjalta. Alkuperäiset ideat runnotaan usein ”Skein-moulinexin” läpi, ja joskus se yhdessä työstetty lopputulema on hyvin kaukana alkuperäisestä ajatuksesta – ja hyvä niin.

– Uuden levyn suhteen tilanne oli siinä mielessä hyvä, että meillä oli tyrkyllä aika paljon materiaalia. Lopulta levylle asti päätyi noin puolet jollain tasolla demotetuista biiseistä.

Musiikkinne ei kuulosta hirveän suomalaiselta vaan nojaa enemmänkin jenkkityyliseen ilmaisuun. Millaisia bändejä laskette samaan sarjaan kanssanne?

– Meille on ollut aika vaikea lähteä kuvailemaan tekemisiämme nimeämällä jotain toisia bändejä, tai edes genrejä. Tuosta vaikeudesta on tullut bändin sisällä jo jonkinlainen vitsi, ja mieluiten olemme jättäneet vertailukohteiden löytämisen muille. Niissä toisten löydöksissä onkin joskus ihmettelemistä, niitä kun on tullut vastaan aina The Rasmuksesta Meshuggahiin.

Millaiset asiat tai aiheet motivoivat teitä tekemään musiikkianne?

– Huomasin olevani tuon kysymyksen äärellä itsekin levyjen välissä, ja siitä oudosta suhteesta musiikin ja taiteen tekemiseen syntyivät myös Bound-biisin sanoitukset.

– Ne syyt taitavat olla lopulta hyvin itsekkäitä. Haluamme ilmaista itseämme, tehdä jotain omaa ja toivottavasti jättää jotain jälkeä johonkin. Skein on hyvä väylä käsitellä pääkopassa vellovia asioita niin sanoituksellisesti kuin musiikillisestikin.

– Ainakin itselleni homman pihvi on siinä tunnetilassa, kun joku juttu biisiä tehtäessä loksahtaa kohdalleen. Meni se sitten juuri kuten oli suunnitellut tai jotain muuta ja yllättävää.

Lehdistötiedotteessa kerrotaan, että Deadweight on henkisen painolastin purkamisen myötä aiempaa henkilökohtaisempi levy. Jos henkinen painolasti on nyt purettu, mistä aiotte ammentaa inspiraation jatkossa?

– Tiettyjen juttujen osalta askel on varmaan nyt kevyempi, kun ne on purettu levylle sanoiksi, mutta eipä tässä käsiteltävät asiat loppuneet. Eivätkä toivottavasti lopukaan! Tulemme jatkossakin tekemään biisejä niin meidän ympärillämme kuin sisälläkin tapahtuvista asioista, olivat ne sitten isoja tai pieniä.

– Inspiraatiota, sekä hyvässä että pahassa, imeytyy koko ajan yhteiskunnallisista tapahtumista ympäri maailman, oman elämän käänteistä, toisten tarinoista sekä tietenkin siitä kaikesta taiteen ja varsinkin musiikin tarjonnasta, joka onneksi yhä laittaa koneeseen kierroksia, päivittäin.

Julkaistu aiemmin Infernossa 7/2017.

Lisää luettavaa