Aggressiivista kauneutta – haastattelussa Svalbard

Modernin hardcore-metallin parissa toimiva brittiyhtye Svalbard valittää vihaisia ja surumielisiä tunnelmia. Musiikilla on kuitenkin sielua puhdistava vaikutus. 

01.01.2024

Svalbardin nimi on noussut viime aikoina esiin vähän siellä sun täällä. Oletteko huomanneet kiinnostuksen teitä kohtaan kasvaneen? 

– Kolmannen albumimme When I Die Will I Get Betterin [2020] julkaisun jälkeen keikoillemme osallistuvien ihmisten määrä on kasvanut ja suoratoiston määrä lisääntynyt, kitaristi-laulaja Serena Cherry jutustelee. 

– Uskon, että mainittu levy toi meille uutta yleisöä. Tänä vuonna julkaisemamme kolme singleä ovat saaneet hullun hyvän vastaanoton, mikä on mahtavaa. 

Jatkaako uusi levy The Weight of the Mask mielestäsi edellisen linjalla? 

– Se on kuin Svalbard, täynnä kontrasteja. Se on paras tapa, jolla voin kuvailla sitä. Raskaat osat ovat raskaampia ja pehmeät osat pehmeämpiä. 

– Olimme biisinkirjoituksessa hyvin tarkkoja. Panimme jokaisen musiikillisen idean mikroskoopin alle ja analysoimme, miten voimme tehdä siitä parhaan mahdollisen. Se tarkoitti monien riffien ja ideoiden purkamista kirjoittamisprosessin aikana. Mielestäni tuloksena on hienostuneimmalta kuulostavin albumimme. 

Bändinne musiikki on päällisin puolin aggressiivista, mutta sen pohjalla kytee melankolinen ja jopa surullinen ilmapiiri. Millaisia tunteita tällaisen kaman esittäminen livenä aiheuttaa? 

– Tavoitteemme on yhdistää aggressiivisuus kauneuteen ja luoda katkeransuloisia tunnelmia, jotka todella iskevät kuulijan sydämeen. Koen näiden kappaleiden esittämisen hyvin voitokkaaksi ja voimaannuttavaksi. 

– Monet sanoitukset kertovat vaikeiden aikojen läpi taistelemisesta ja masennuksen kanssa elämisestä. Se, että voin huutaa kaikki negatiiviset tunteet ulos lavalla, on hyvin katarttinen ja parantava prosessi. Kun kirjoittaa biisejä masennuksesta ja pääsee esittämään ne livenä, se antaa tuskalle tarkoitusta. 

Hallitset sekä puhtaan laulun että raa’an hardcore-huudon. Kuinka äänesi pysyy kasassa pidemmillä keikkarundeilla? 

– Yksi vaikeimmista asioista on vaihtaa raa’an huudon ja pehmeän laulun välillä. Kyseessä on kaksi hyvin erilaista tekniikkaa, joilla on erilaisia tunteita välitettävänä, Cherry alustaa. 

– Viisi kuusi vuotta sitten ääneni ei ollut kestää kiertueella, ja pari kertaa menetin sen kokonaan. Olen kuitenkin kehittänyt tekniikkaani vuosia ja aloin myös käydä säännöllisesti uimassa, mikä vaikutti valtavasti keuhkojeni voimaan ja hallintaan. Nykyään ääneni on kunnossa, kunhan uin, juoksen ja harjoittelen enkä puhu paljon päivisin. 

Svalbard on norjaa ja tarkoittaa Huippuvuoria. Tuskin olen ainoa, jolle tulee nimestä mieleen black metal -yhtye… 

– Ymmärrän mitä tarkoitat, hah! Mielestäni Svalbard kuvaa soundiamme hyvin, koska Huippuvuorten saaristo on synkkä ja kaunis, ja siellä on aava talvimaisema. Mielestäni kaiutetut kitaramme kuulostavat ehdottomasti jäisiltä!

Julkaistu Infernossa 9/2023.

Lisää luettavaa