Aidon fiiliksen jäljillä – haastattelussa Ranger

Hurjasta speed metalistaan tutuksi tullut Ranger vietti muutaman vuoden hiljaiseloa. Nyt bändi on palannut skenen ytimeen tuomisinaan rujo demokasettijulkaisu, joka avaa yhtyeen uralla uuden aikakauden.

Ranger vuosimallia 2021.
Kuva: Emma Grönqvist

Tuore julkaisunne on varsin kotikutoiselta ja koruttomalta kuulostava Insurgency-demo. Miksi päädyitte pistämään sen julkiseen jakoon? 

– Oli jo aikakin saada uutta Rangeriä ulos! laulaja-kielisoittaja Dimi Pontiac tokaisee. 

– Kyllästyimme ”oikeisiin studioihin” ja päätimme tehdä kaiken itse – siis omasta studiosta alkaen. Oikeanlainen fiilis on tärkeämpää kuin Spotify-standardien mukaiset soundit. Soundimaailma sopiikin hyvin biisien teemaan: maailmantilanne ei näytä kirkkaalta planeetan palaessa ja äärioikeiston noustessa, samalla kun rikkaudet kertyvät yhä vain harvojen käsiin. 

Rangerin kokoopano on puolittunut sitten viime kuuleman, eli bändissä on nykyään vain kaksi miestä. Onko tähän tulossa muutosta? 

– Kahdestaan soittaminen on ollut hyvin luontevaa, sillä olemme tehneet musiikkia yhdessä yli kymmenen vuotta. Keikkailu on tosin kahdestaan hankalaa, joten kitaristit, ilmoittautukaa! Uudelle motivoituneelle kepittäjälle on tilaa. 

Kahden albumin verran kestänyt yhteistyönne tunnetun Spinefarm-levy-yhtiön kanssa loppui näin ulkopuolisen silmin yllättäen. Mitä tapahtui? 

– Kauhean väännön jälkeen aikaansaatu sopimus alkoi lupaavasti, eli päästiin nopeasti studioon tekemään levyä ja keikkaa riitti, kaksikon toinen osapuoli, rumpali-kitaristi Miko Sipilä muistelee. 

– Emme kuitenkaan lähteneet soittamaan kieli poskessa akustisia keikkoja, ottaneet ulkopuolisia tuottajia tai alkaneet sometähdiksi, kuten käskettiin, mistä johtuen erimielisyydet lisääntyivät. Ainoa asia, josta olimme Spinefarmin kanssa pitkään aikaan samaa mieltä, oli sopimuksen purkaminen. Tämä ei ole mikään varsinainen yllätys, sillä pienten bändien ja suurten levy-yhtiöiden intressit ovat hieman erilaiset. 

Viimeisimmästä albumistanne Speed & Violencesta on viitisen vuotta. Onko Rangerillä demon jälkeen suunnitteilla pitkäsoitto, vai menettekö eteenpäin niin sanotusti päivä kerrallaan? 

– Uusia biisejä tehdään kovaa tahtia, ja tänä vuonna on tarkoitus julkaista jatkoa Insurgencylle ihan täyspitkän muodossa, Pontiac paljastaa. 

– Teemme tämänkin julkaisun kahdestaan tukikohdassamme. Luvassa on täyttä tykitystä ja yllättäviäkin hetkiä! 

Ranger on viihtynyt Suomen keikkapaikoilla hyvin, mutta suuremmat kiertueet ovat vielä toistaiseksi tekemättä – maailmanlaajuisesta läpimurrosta puhumattakaan. 

Jos teillä olisi mahdollisuus järjestää unelmienne rundi, mitkä kaksi bändiä ottaisitte mukaan? 

– Unelmien rundilla kierrettäisiin maailmaa frendien kanssa, Sipilä vakuuttelee. 

– Chevalier ja Rapid ovat kovia bändejä, joiden kanssa tullaan hyvin toimeen, joten siinä olisi kova kattaus! 

Julkaistu Infernossa 2/2021.