Blowup-festivaali alkaa huomenna – pari tärppiä ja muutama käytännön seikka

Neljättä kertaa järjestettävä helsinkiläistapahtuma tuo Suomeen jälleen eturivin pörinäartistit.

Kuva: Maija Lahtinen

Blowup-festivaali järjestetään nyt viikonloppuna Korjaamolla. Muutaman esiintyjätärpin lisäksi jaamme pari käytännön vinkkiä.

Aikataulut on julkaistu tapahtuman kotisivuilla. Facebookissa moni kummasteli sitä, että loppuillan artistien osalta soitto alkaa Kulmasalissa kun Vaunusalissa esiintyjä on vielä lavalla. Blowupin promoottori Esa Valkeajärvi perusteli Infernolle tätä salien kokoerolla: Kulmasali vetää sisäänsä Vaunusalia vähemmän väkeä, joten sinne tahtovien suositellaan siirtyvän ajoissa paikalle.

Tuore ohjelmalisäys on Korjaamo Kinon tiloissa järjestettävä Blowup Cinema. Kumpanakin festivaalipäivänä esitetään kolmen lyhytelokuvan sarja: Maria Alice Aridan ohjaama Instinct (2017), Gretchen Heinelin Exsanguinata (2017) ja Alice Waddingtonin Disco Inferno (2015). Liikkuvan kuvan ääreen pääsee istahtamaan myös tuoppi kädessä, joten hetken hengähdystä kaipaavat, pankaapa korvan taakse!

Ja sitten ne tärpit!

Dark Buddha Rising
Pe 12.10. klo 19.30

Yritän muistella näkemiäni keikkoja Ilosaarirockissa vuonna 2007. Ei auta, vaikka lunttaan festivaalin sivuilta esiintyjälistan. Ainoat muistikuvani liittyvät Linnunlahden leirintäalueelle, autossa istumiseen. Olin saanut käsiini tamperelaisyhtye Dark Buddha Risingin ensimmäisen demon cd-r-levynä. Istuin autossa, kuuntelin demoa päihtyneenä musiikista ja päihteistä. Etenkin demon päätoskappaletta, vartin mittaista Dapurista fiilistelin yksin ja lähistöllä liikkuneille tutuille pakkosoittaen, kelloon katsomatta. Psykedeelisen doomin mestariteos, ajattelin liikuttuneessa tilassa.

Kuten yleensä, olin oikeassa.

Dark Buddha Rising on julkaissut mahtavan albumien sarjan, soittanut livenä kaikkialla missä tällaista musiikkia voi esittää, ja levyttää nykyisin Neurotille. Yhtyeen tinkimätön visio on kirkastunut kokemuksen karttuessa, mutta sen siemen oli läsnä jo sillä demolla.

Svart julkaisee parin viikon kuluttua Dark Buddha Rising -vinyylilaatikon loppuunmyydyistä omakustanteista ja tuosta I-demosta. Bändi tuskin katselee Blowupissa taaksepäin tai soittelee keikkaa ”juuriaan muistellen”, mutta itse olen onnellinen, että Dapuris-kappaletta pääsee kuuntelemaan myös muut kuin ne yhdeksän (?) cd-r:n omistajaa.

Godflesh
La 13.10. klo 22.30

Yksi parhaista viime vuonna julkaistuista albumeista on Godfleshin Post Self. Se ei ole niin aggressiivinen ja rosoinen kuin Godfleshin klassikkojulkaisut. Post Selfin musiikillinen paletti on laajentunut silkasta industrial-juntasta ambientinkin suuntaan ja sen aggressio on siellä; ei banaalina väkivallantekona, vaan pelottavana kaiken peittävänä varjona. Post Selfiä olisi voinut joskus muinoin kuvailla dystooppiseksi, mutta kun sekä poliitikot että lampaat levittelevät käsiään vääjämättömän maailmanpalon edessä, albumi on mitä oivallisin soundtrack juuri sille.

Whores
La 13.10. klo 0.30

Tämän hetken paras noiserock-yhtye. Tervetuloa ensimmäistä kertaa Suomeen. Ottakaa kiinni, kun daivaan.