Bruce Dickinson: Napster tuhosi käsityksen, että musiikilla olisi arvoa – ”He eivät tajunneet tuhoavansa kokonaisen kulttuurin”

Iron Maiden -laulajan mukaan Napsterin perustajien kuuluu virua vankilassa.

01.02.2018

What Does This Button Do? -omaelämänkertansa promootiokiertueella oleva Iron Maiden -laulaja sanoo saksalaiselle Comebackstagelle antamassaan haastattelussa musiikin laittoman latauksen tyystin murentaneen musiikin arvon kuulijoiden mielessä ja ampuneen erityisesti nuoria, aloittelevia bändejä pahasti jalkaan. Bruce Dickinsonin mukaan suurin syyllinen löytyy Shawn Shanningin ja Sean Parkerin kehittämästä Napsterista, joka aloitti toimintansa vuosituhannen vaihteessa.

– Napster tuhosi sen käsityksen, että musiikilla on jokin arvo ja se on kamalaa. Mielestäni [Napsterin perustajat] pitäisi vangita ja kenties näin on tapahtunutkin. Se on aivan ansaittua. Napster perustettiin puhtaasti itsekkäistä syistä ja siinä käytettiin hyväksi yleisön innokkuutta. Yleisö ei ole syyllinen, he vain saivat mahdollisuuden saada hyvää musiikkia ja ihan ilmaiseksi, joten miksi he eivät käyttäisi tilaisuutta hyväkseen? He eivät tajunneet tuhoavansa kokonaisen kulttuurin, Dickinson lataa suorapuheiseen tapaansa.

– Me pystymme yhä tienaamaan keikkailemalla ja kiertämällä maailmaa, mikä on hieno asia. Mutta muut bändit, varsinkin aloittelevat ja hienoa musiikkia tekevät, eivät ole yhtä onnekkaita. On vaikea katsoa, mitä kokonaiselle muusikkosukupolvelle tapahtuu. Loistavat muusikot tekevät hienoa työtä eivätkä ansaitse sillä mitään. Mielestäni ihmisiä pitäisi valistaa siitä tosiasiasta että musiikilla ja muusikoilla todella on oma arvonsa, ovathan he käyttäneet vuosikausia taitojensa hiomiseen ja viihdyttääkseen muita.

Lisää luettavaa