Dave Lombardon neuvo kaikille rumpalinaluille: älkää luottako studiotaikaan vaan opetelkaa soittamaan

Lombardosta on myös huolestuttavaa, miten luonnollisuus on hävinnyt musiikista.

29.09.2017

Dave Lombardo (Dead Cross, Suicidal Tendencies, ex-Slayer) harmittelee, miten tekniikan kehittymisellä on kaiken hyvän lisäksi ollut myös haittavaikutuksia. SixX Strings -podcastin haastattelemasta Lombardosta rumpalit ja myös ääniteknikot luottavat niin paljon studiotekniikkaan että inhimillisen aspektin katoamisen lisäksi rumpalien soittotaito kärsii.

”On paljon parempi, ettei ihan kaikkia tietokoneiden ominaisuuksia käytettäisi niin paljon. Jos sinulla on Beat Detective [Pro-Tools -äänityssoftan lisäosa] ja haluat auttaa rumpalia, älä käytä sitä. Lähetä rumpali treenikämpälle, työstäkää komppeja metronomilla ja sitten ilman, sen jälkeen pistä hänet soittamaan studiossa normaalisti, kuin ihminen. Sen sijaan, että nauhoitatte tyyliin pari tahtia, että ’Hei, sinähän voit fiksata tämän miksauksessa'”, Lombardo harmittelee.

”Minä ainakin turhautuisin heti. Jos olisin ääniteknikko ja joku rumpali tulisi studioon mokailemaan ja käskisi minun korjata soittovirheet, olisin ihan että ’Oletko tosissasi?'”

Lombardon mukaan nykykuulijat ja -muusikot ovat myös vieraantuneet siitä, miltä soittimet todellisuudessa kuulostavat. Teknologian kehittyessä ylituotetusta musiikista on kadonnut orgaanisuus.

”Kun minä kuuntelin lapsena musiikkia, jokaisen soittimen pystyi erottamaan. Että tuossa on bassorumpu, tuossa virveli ja tuossa hi-hat, sitten on bassokitara, sähkökitara ja laulu. Pystyit tunnistamaan kaikki osat, erilaiset soittimet ja soundit olivat luonnolliset joten kuulit, mitä rumpali oikeasti tekee ja soittaa”, Lombardo pohtii.

”Mutta nyt, ainakin speed ja thrash metalissa, moni rumpali käyttää triggereitä. Ja nuoret rumpalinalut kuuntelevat eivätkä käsitä, että he kuulevat triggereillä tehtyä soundia. Joten kun he soittavat omaa settiää, se ei kuulosta heidän korvaansa ’oikealta’. Kuulija hahmottaa musiikkia eri tavalla, kuin mitä se todellisuudessa on ja se on hämmentävää.”

Voit kuunnella Lombardon SixX Strings -podcast-jakson kokonaisuudessaan tuosta alta (tai täällä, mikäli soitin/linkki ei toimi). Yllä mainittujen asioiden lisäksi Lombardo keskustelee paljon Dead Crossista ja muusta musiikillisesta perinnöstään.

Lisää luettavaa