Ekspressionistista äärimetallia – haastattelussa Porta Nigra

Saksalainen Porta Nigra ei ole kovin tunnettu bändi, mutta omintakeinen lähestymisensä kokeilulliseen äärimetalliin on johtanut jatkuvasti kasvavaan kuulijakuntaan. 

23.01.2024

Weltende on Porta Nigran neljäs kokopitkä. Albumi jatkaa selkeästi kolmen edeltävän linjoilla mutta tuo mukaan myös uusia temppuja, joita ennakkoluuloton yhtye ei ole kaihtanut aiemminkaan. 

– Sillä on elementtejä jokaiselta levyltämme, joten näen sen eräänlaisena yhteenvetona siitä, mitä olemme saaneet tähän mennessä aikaiseksi, kielisoittaja-biisinkirjoittaja-sanoittaja Gilles de Rais määrittelee. 

Albumin otsikko tarkoittaa suomeksi maailmanloppua, kaiken tuntemamme tuhoa. Miltä kantilta lähdit käsittelemään tätä teemaa? 

– Inspiraationa toimi saksalaisen Jakob von Hoddisin samanniminen ekspressionistinen runo vuodelta 1911. Koska levyn pääasiallisena aiheena ovat ekspressionistit, otsikko oli sopiva. Pidän myös siitä, miltä tuo sana soundaa. Virallinen kirjoitusmuoto olisi itse asiassa Weltenende. 

– Sanoituksessani käsittelen maailmanloppua ainoastaan tässä kontekstissa. En ole missään nimessä salaliittoteorioiden ystävä, enkä myöskään usko, että maailma on tuhoutumassa ihan lähiaikoina. 

Porta Nigra niputetaan usein black metaliksi, vaikka sen musiikki ja sanoitukset kumpuavat huomattavan laajalta alueelta. Black metal -sanoitusten aiheet ovat usein hyvin henkisiä ja mystisiä, kauas arkitodellisuuden verhon taakse kurkistelevia. Kuinka käsittelet näitä asioita musiikissanne? 

– En ole missään nimessä henkinen ihminen, eikä uskonnollisuudella ole mitään roolia elämässäni, 1400-luvulla eläneen ranskalaisen sarjamurhaajan ja ihmishirviön mukaan itsensä nimennyt Gilles de Rais vannoo. 

– haast– En ole myöskään koskaan pitänyt itseäni varsinaisesti black metal -jätkänä. 

Jo yksittäisten Porta Nigra -kappaleiden välillä saattaa olla paljon musiikillista vaihtelua, joten onko toimivan kokonaisuuden rakentaminen sinulle vaikeaa? 

– Tarvitsen elämääni paljon vaihtelua tai tylsistyn. Kuuntelen niin monenlaista musiikkia, etten koe toimivan musiikillisen kokonaisuuden rakentamisen olevan mitenkään hankalaa. Tämä on minun näkökulmani asiaan, ja juuri näin haluan sen olevan. 

Porta Nigralla on historiaa mukavat 13 vuotta ja kehityksen suunta on ollut koko ajan eteenpäin. Siintääkö tulevaisuudessanne jotain erikoista tai totutusta poikkeavaa? 

– Ei. Ainoastaan seuraava albumi jonain päivänä. Meillä on jonkin verran uutta tavaraa, mutta haluan tehdä siihen vielä joitain muutoksia. Voin kuitenkin kertoa varmuudella, että se tulee olemaan aika erilaista musiikkia.

Julkaistu Infernossa 9/2023.

Lisää luettavaa