Ensinäyttö: IA kutsuu äiti maalta voimia vapautua suurempaan tietoisuuteen – katso Higher Power from Below -video

Kappale julkaistaan singlenä 27.5.

25.05.2022

Shamanismista ammentava helsinkiläinen IA-yhtye julkaisee perjantaina 27.5. jatkoa initIAtion-debyyttialbumilleen (2020) uuden singlen muodossa. Vain 12 sanasta koostuvalle loitsumaiselle Higher Power From Below -kappaleelle on tehty myös bändin ensimmäinen musiikkivideo, joka saa nyt ensiesityksensä Infernon kautta. Videosta vastaa Riivata Visuals ja sillä ovat mukana Brymirin Jarkko Niemi sekä singlelle myös rummut soittanut ja sen osatuottajana toiminut Ukri Suvilehto (Abbath).

Higher Power From Below on usealla tavalla meille hyvin erityinen julkaisu. Bändissä on tapahtunut pohjavesiä myllertäviä muutoksia viime aikoina, ja biisin ja videon tekeminen on hitsannut meitä yhteen tärkeällä tavalla. Videon työstäminen suomalaisen tuotantoyhtiön Riivata Visualsin kanssa oli erittäin inspiroivaa. He ymmärsivät bändin hengen täydellisesti ja onnistuivat puristamaan ideoistamme suoranaisen taideteoksen. Niin moni asia loksahti biisin tuottamisen yhteydessä paikalleen jopa yllättävilläkin tavoilla, että matka HPFB:n kanssa on tuntunut suorastaan maagiselta. Toivon, että  tunnelma välittyy biisistä ja videosta”, avaa biisin säveltänyt kitaristi-laulaja Antti Nieminen.

Kappaleessa kutsutaan syvältä olemuksiemme juurista ja äiti maan elementeistä voimaa irtaantua tietämättömyydestä ja pelosta sekä vapautua suurempaan tietoisuuteen. Kappaleen alkuperäinen merkitys sai lisää tasoja viime aikojen tapahtumien johdosta.

”Duunattiin Higher Poweria pitkään teemalla ’henkilökohtainen luolavertaus’, eli juurikin tää klassinen Platonin metafora, jossa luolassa koko elämänsä viettäneet ihmiset eivät uskalla avata silmiä luolan ulkopuoliselle maailmalle ja totuudelle, vastustaen kaikkia vapautusyrityksiä, asettaen sitä yrittävän yksilön (joka siis nähnyt luolan ulkopuolelle) naurunalaiseksi. Tätä kelaa pyöriteltiin niin, että tulkittiin yhteisön lisäksi myös yksilön henkilökohtaisella tasolla tapahtuvan samankaltaista. Negatiiviset ja positiiviset tunteet, oivallukset ja pelot ovat jatkuvassa kamppailussa keskenään ja joskus se tapa ja kulttuuri mihin on oppinut toimii esteenä korkeamman tietoisuuden tasoille ja totuuksille. Näin ollen ihminen itse estää itseään kasvamasta, koska ei ole valmis/pelkää vastaanottaa siitä seuraavaa vastuuta”, avaa laulaja Kirill Shevchenko.

”Nämä olivat itselleni ne pääteemat biisissä – kunnes Ukrainan sota syttyi. Sen jälkeen mulla henkilökohtaisesti alkoi tämä kappale muuttamaan merkitystään. Tuon saman lähtökohtaisen idean rinnalle tuli ajatus siitä, että itse asiassa elämän vaikeudet, tuska, ahdistus ja kaikki raskaalta tuntuvat ajat ovat kuin suuntaviivoja tai opettajia, jotka näyttävät sulle sen minne sun henkesi halajaa. Kuten sanotaan: ’pohjalta on hyvä ponnistaa’.

”Itse olen syntynyt Kiovassa vuonna -88 ja viimeaikaiset tapahtumat ovat ottaneet koville. Huoli siellä olevista läheisistä, sieltä pakenevien ihmisten auttaminen ja kaikki muu toiminta tämän käsittämättömän sodan ympärillä on ottanut koville. Kuitenkin samalla en ole vuosiin kokenut näin selkeää tarkoituksenmukaisuutta olla olemassa. Kun ympärillä valo himmenee, niin sisäinen valo kirkastuu. Koen nyt, että tuo biisi ei ole vain meidän henkilökohtainen voimaantumisriitti, vaan myös kutsu voimaantua kaikille ihmisille ympäri maailmaa, mutta ennen kaikkea rukous minun siskoille ja veljille Ukrainassa, jotta kaikesta kauhusta ja epäoikeudenmukaisuudesta huolimatta he uskoisivat siihen, minkä puolella seisovat ja jaksaisivat taistella oikeudesta olla olemassa. Koska se jos mikä on pyhä syy taistella.”

Bändin voi todistaa livenä perjantaina 3. kesäkuuta Helsingin Tiivistämöllä Concentrated Metal -tapahtumassa, jossa lavalle nousevat lisäksi Anzillu, Maniac Abductor sekä Mangled Hands.

YouTube video

Lisää luettavaa