Entistä maturempi – haastattelussa MyGrain

Pitkästä aikaa täyspitkän julkaiseva MyGrain on aikuistunut oikealla tavalla.

12.11.2020

Olette olleet comebackin jälkeen kasassa pari vuotta. Onko meininki vielä yhtä paineetonta ja vapaata kuin III-ep:n (2018) tiimoilta tekemässämme haastattelussa kerroitte? 

– Ollaan yritetty pitää meno mahdollisimman rentona, mutta väkisinkin sitä huomaa kaikenlaista askaretta tulevan eteen, kun ollaan julkaisemassa jälleen pitkäsoittoa. Yhtä hauskaa se on onneksi edelleen! liidikitaristi Teemu Ylämäki hihkaisee. 

– On selviö, että uusi levytyssopimus ja albumi velvoittaa meitä erityisesti uuden levyn julkaisuun liittyviin asioihin, erilaisten deadlinejen kera, solisti Tommy Tuovinen lisää. 

– Silti meno on edelleen rentoa ja mukavaa, varsinkin, kun on näin hyvä porukka ympärillä. 

Viides levynne on nimetty yksinkertaisesti V:ksi. Millainen kiekko on kyseessä? 

– Sanoisin että aika monipuolinen, Teemu sanoo. 

– Jos saa käyttää höhlää termiä, niin nyt olisi luvassa maturempaa MyGrainiä. Kypsempää ja harkitumpaa ulosantia sekä iän mukana tuomaa viisautta! 

V on ensimmäinen levynne ilman vakituista kosketinsoittajaa. Kuinka homma on toiminut ilman Eve Kojoa? 

– Alussa vähän jännitti, kuinka äijien käy, koska neiti Kojo osasi tuoda oman panoksensa esille erittäin hyvällä maulla ja tyylitajulla, kitaristi jatkaa. 

– Tässä tarjoutui kuitenkin menetyksen lisäksi myös mahdollisuus. Nyt pystyttiin jo demovaiheessa luomaan melko onnistuneita synasovituksia ja saatiin hahmoteltua jo alkuvaiheessa parempi kokonaiskuva siitä, miltä biisi tulisi soundaamaan. Jonin [Lahdenkauppi, rytmikitara] kanssa otettiin haaste vastaan ja duunattiin synaosuudet – aika maukkaat, vaikka itse sanonkin! 

– Eve on ollut erittäin iso osa MyGrainin soundia, mutta nyt pyritään jalostamaan jo luotua soundia näillä uusilla korteilla, Tommy peesaa. 

Olette jälleen levy-yhtiöllä. Kuinka päädyitte tällaiseen ratkaisuun? 

– Kesällä 2019 sähköpostiin tipahti viestiä Reaper Entertainmentiltä, ja mietittiin, että miksipä moiseen tarjoukseen ei tarttuisi. Uutta musaa, ja ennen kaikkea pitkäsoiton mitan verran sellaista, on paljon helpompi saada julkaistua, kun on oikea levy-yhtiö taustalla hoitamassa asiaa just eikä melkein, Teemu toteaa. 

Levynne julkaisu osuu hankalaan aikaan, mikäli mietitään (mahdollisia) koronarajoituksia. Kuinka poikkeusolot ovat vaikuttaneet MyGrainin toimintaan? 

– Tarkoituksella lyötiin jo loppuvuodesta 2019 lukkoon about tällainen aikataulu, ettei tulisi turhia paineita minkään kanssa, Teemu sanoo. 

– Maaliskuun alussa käytiin runnomassa rummut uusiin biiseihin, ja viikon päästä siitä maailma olikin tipahtanut raiteiltaan. Pistokeikoista ei kannattanut haaveillakaan, joten saatiin keskittyä ihan rauhassa uuden levyn tekoon. 

– Toivotaan, että päästään soittamaan lokakuun julkaisun jälkeen mahdollisimman paljon, mutta jos olen oikein ymmärtänyt, keikkamestoihin on jo valmiiksi tunkua, kun kevään keikkoja on jouduttu siirtämään syksylle. Eiköhän sieltä kuitenkin slotti jos toinenkin löydy.

Julkaistu Infernossa 8/2020.

Lisää luettavaa