Hornetteja, apinablastia, pilkkimistä ja munaleikkuri – Force Majeuren The Rise of Starlit Fires biisi biisiltä

Kitaristi Jussi Reuhkala ja rumpali Jaakko Nylund käyvät läpi viimeisimmän tuotoksensa.

12.09.2017

Järvenpäässä alkunsa saanut power metal -yhtye Force Majeure julkaisi perjantaina 8. syyskuuta kolmannen pitkäsoittonsa The Rise of Starlit Fires. Albumi on samalla kokoonpanomuutoksia kokeneen yhtyeen ensimmäinen, jolla on mukana uusi laulaja Marcus Lång.

Kitaristi Jussi Reuhkala ja rumpali Jaakko Nylund käyvät seuraavassa läpi levyn kahdeksan raitaa biisi kerrallaan ja avaavat hieman, mitä kaikkea ne ovatkaan syöneet. Miehet paljastavat levyltä löytyvän muun muassa oodi saunalle, hutahutakomppeja, apinablastia, sämplättyä munaleikkuria ja todennäköisesti maailman ensimmäinen pilkkimisestä kertova power metal -biisi.

Laitahan siis levy soimaan vaikkapa Spotifyn kautta ja lue tarinoita biisien takaa tuosta alta! Lisää Force-asiaa löytyy muuten myös 22. syyskuuta ilmestyvästä Infernon seuraavasta numerosta.

Gemini Rising

Jämäkkä puolitempoileva avausbiisi. Yksi ensimmäisistä levylle sävelletyistä ja treenatuista biiseistä. Iskevän kertosäkeensä ja tehokkaan intronsa ansiosta muodostui luontevaksi levyn ja keikkojen avaajaksi. Joku on jo verrannut Straton Visionsin aloittavaan Kiss of Judakseen.

Alkuun sämpläsimme ylilentävää F/A 18 Super Hornetia, jonka vuokrasimme Yhdysvaltojen laivastolta.

Apocalyptic Hearts

Valtaosin Eemelin [Ojanen, kitara] sulkakynästä lähtenyt tuplissingle. Korvia hivelevää melodian ja basareiden pyhää tukutukuliittoa. Marcuksen laulusuoritus ei jätä kylmäksi, kuten ei myöskään Whisperedin Jouni Valjakan väliosaorkestroinnit.

Tässä biisissä oli niin paljon munaa, että päätimme leikata sitä sämpläämällä munaleikkuria. Jostain yhtyeemme Facebook-sivun syövereistä löytyy aiheesta video.

Blessed by the Wolves

Sussiunakkoon! Tuo hieno suomalainen sanonta toimi biisin inspiraationa ja kuvaa osaltaan hyvin kappaleen paikoin hieman talviselta kalskahtavaa äänimaisemaa. Lyriikoiden osalta käytiin varkaissa Tony Kakon Sonata Arctica -laatikolla. Susia ja luontoa ei kukaan vielä ole onneksi voinut patentoida.

Tempoltaan levyn nopein pyräys (200bpm) ja sisältää kaikenlaista hutahutakompista apinablastiin. Väliosien riffikimara tuo mukavaa vaihtelua kun hetkisen päästään menemään rokkaavuus edellä. Taisi olla ensimmäinen levylle sävelletty biisi. Anekdoottina mainittakoon, että pääteeman riffi on sävelletty vuonna 1998, kunnes nyt lähes 20 vuotta myöhemmin löysi ympärilleen sopivan biisin.

The Great Starfall

Kappale, joka oli ensimmäinen julkaistu maistiainen Marcus Långin vokaaleista Force Majeuren keulilla. Inspiroiduttiin folkmetal metsästystorvista ja Bal-Sagothista ja päätettiin pyytää Finntrollin Aleksi Virta soittamaan pääteeman torvet. Sovitusvaiheessa tempo nousi merkittävästi ja lopputuloksena ei ollut läheskään Bal-Sagothia vaan iso powerfanfaaritykitys. Kappaleessa on AAA+ luottoluokituksen saanut kertosäe.

Church of Steam

Vähän hitaampi, runsaasti Kiteekomppia sisältävä oodi saunalle. Säkeistössä kitarat jynksyttää suoraa komppia kuin HIM livenä Jyrkissä vuonna 1997. Harrastunnelmaisessa kertosäkeistössä Marcus vihtoo taas kovat tulkinnat. Tuotantovaiheessa väliosien synakuviot korvattiin Olli Vänskän (Turisas) viululla. Taisipa siinä inspiraation lumossa mies improvisoida tarttuvan viulusoolon, jolla korvattiin yksi rockthemetal kitarasoolo. Hieno soittoniekka! Tähän äänitettiin iPhonella kiuasta järvenpääläisessä saunassa.

Pantheon of My Passion

Kuvittele itsesi 1980-luvun Sunset Stripille Mötley Crüen soidessa. Sen jälkeen siirry vuoteen 2017 ja Järvenpään Mannilantielle ja pistä Spotifysta Pantheon soimaan. Tässä on lyriikallisesti ja laulullisesti kiihkeitä tunnelmia tarjolla ja samalla inspiraatio Akirantin tekemälle levyn kansitaiteelle. Väliosien nostatuksen pohjoinen äänimaisema vie ajatukset erään hienon muhoslaisen yhtyeen tuotannon pariin.

The Darkening

The Darkeningissä siirrytään heavy metal -asteikolla pari askelta sinne tymäkämpään suuntaan ja päästetään Marcus Lång irti loisteliaasti tunnelmasta toiseen. Kappaleen jännite rakentuu kuin elokuva biisin edetessä, ultimaattinen synkkyys saavutetaan väliosissa. Eräs levyn tasapainoisimpia ja onnistuneimpia biisejä. Outron Depeche Mode meets Nightwish -osio toimii isosti Amy Wisemanin kertojaäänellä täydennettynä.

Subarctic Showdown

Onks tää hyvä? Tää on paras! Eli toisin sanoen uskoaksemme maailman ensimmäinen pilkkimisestä (kalastus, ei sammuminen) kertova power metal -biisi. TJEU. Syksyn 2017 hyvänmielen biisi?

Väliosissa ajokompin päälle Dead Shape Figuren Juhani Flinck tarjoilee kitarasoolon muodossa sitä vanhaa hyvää liittoa, eli Van Halenia, Kissiä, Rattia ja Popedaa. Viimeisten kertosäkeiden kahteen euroviisumodulaatioon on hyvä lopettaa.

Lisää luettavaa