Huumorista vakavuuteen – haastattelussa Ghost Toast

Unkarilaisen Ghost Toastin nimi saattaa olla hölmö, mutta instumentaalista metallia vuodesta 2008 soittaneen bändin musiikki on täyttä asiaa.

02.07.2022

Unkarin meno on aika etäistä meille suomalaisille. Kuinka siellä pyyhkii? – Kaikki on tietysti aivan hyvin ja olemme todella innoissamme uuden levyn julkaisusta ja vastaanotosta, kitaristi Bence Rózsavölgyi vastaa rennosti.

– Samaan aikaan seuraamme uutisia ja nettiä jatkuvasti kehittyvästä sotatilanteesta, mikä on enemmän kuin huolestuttavaa. On aika ironista, että uusi levymme Shade Without Color on paljon optimistisempi kuin edeltäjänsä Shape Without Form [2020] ja kuitenkin julkaisemme tämän uuden aikana, jolloin tuomiopäivän kello on lähimpänä keskiyötä ja kaikki näyttää epävarmemmalta kuin koskaan. 

Mikäli olen ymmärtänyt oikein, edellisen albumin ja uusimman piti ilmestyä tuplapakettina. Mitä oikein tapahtui? 

– Vaikka monet levyjen kappaleista on kirjoitettu lähes samaan aikaan, tupla-albumin teko vaati enemmän resursseja kuin meillä oli käytettävänä. Perheidemme, päivätöidemme ja muiden juttujen ohessa meillä oli aikaa ja rahaa ainoastaan yhden levyn julkaisuun. Toisaalta harva edes jaksaa kuunnella tänä päivänä tunnin levyä – ja vielä vähemmän tuplasti sitä. 

– Mietimme sisarlevyjen julkaisua puolen vuoden välein, mutta tauko venähti lopulta lähes kahdeksi vuodeksi. Rumpalimmekin vaihtui tässä välissä, mikä hidasti hommia. 

Olette instrumentaalibändi. Miksi ette ole ottaneet mukaan laulajaa? 

– Olemme tietoisia, että koko musiikkikenttä on pitkälti liidilaulajien dominoima ja laulut saavat eniten huomiota yleisöltä. Uskomme, että puhtaasti instumentaalisen musiikin ymmärtäminen ei ole kovin hankalaa eikä vaadi liikaa ajattelua tai vuosien musiikkiopiskelua. 

– Ihmiset odottavat musiikilta tiettyjä fiiliksiä esimerkiksi häissä, hautajaisissa tai vaikkapa jouluna, ja nämä tunnelmat välittyvät melodioiden välityksellä, joten kuulijat todellakin ymmärtävät instrumentaalimusiikkia. Ei tämä ole lopulta niin outoa. 

Uuden albumin kappaleissa kuullaan puhesampleja. Mistä niissä on kyse? 

– Get Rid Ofilla käytimme H.A.L. 9000:n ääntä Stanley Kubrickin 2001: Avaruusseikkailu -elokuvasta, Leadersillä on lyhyt pätkä Dyynin kirjoittaneen Frank Herbertin haastattelusta ja Acceptancella käytimme erään Jim Carreyn pitkän puheen voimakkaimpia lauseita. Deliberate Disguisesin dialogi on puolestaan Wolfgang Petersenin Päättymättömästä tarinasta, Reaper Man on täynnä otteita Terry Pratchettin novelleista, Whimperiltä löytyy pätkiä T. S. Eliotin runoteoksesta Ontot miehet ja Rejtekbőlilla käytimme osia tunnetun unkarilaisen runoilijan Ady Endren teoksesta A perc-emberkék után. 

– Pidämme tällaisten samplejen käytöstä, koska se luo musiikkiin lisäulottuvuuden ja antaa kuulijalle mahdollisuuden löytää kappaleiden syvempi viesti. 

Ghost Toast on erikoinen nimi. Minkälainen tarina sen takaa löytyy? 

– Kun aloitimme, pyrimme tuomaan hommaan mukaan enemmän huumoria, eli halusimme luoda jotain toimivaa, mutta humoristisella otteella, Rózsavölgyi kertoo. 

– Nimessä ei ollut sen kummempaa ajatusta, se vain tuli jostain ja jäi mukaan. Myöhemmin, kun otimme koko bändihomman vakavammin, huomasimme, että se sopii meille paremmin, joten päätimme pitää nimen. Moni kiinnittää nimeen huomiota, joten ehkä se jää aika hyvin mieleen.

Julkaistu Infernossa 3/2022.

Lisää luettavaa