”Identiteetin löytäminen ja sen tiedostaminen antoi lisää tilaa ja vapautta kokeilla uusia juttuja” – haastattelussa Dool

Hollantilaisen Doolin ajaton ja syvälle sieluun iskevä metallirock on monen vaikuttajan summa.

17.07.2020

Uusi albuminne Summerland kuulostaa hieman Here Now, There Then -debyyttiänne (2017) raikkaammalta ja energisemmältä. Olenko täysin hukassa? 

– Aluksi se saattaa kuulostaa siltä, myönnän, mutta samalla albumilta löytyy sen pinnan alla lymyävää jännitettä, laulaja-kitaristi Ryanne van Dorst määrittelee. 

– Tällä kertaa tarkoituksemme oli leikkiä hieman enemmän valon ja pimeyden tasapainottelulla, ja minusta tuntuu, että tämä kontrasti ruokkii musiikin jännitettä. Levyllä on paljon eri kerroksia ja siten myös paljon löydettävää. 

– Olemme keikkailleet viimeiset kolme vuotta intensiivisesti, minkä kautta on löytynyt paljon itseluottamusta ja tavallaan myös oma identiteettimme, jota meillä ei ollut vielä siihen aikaan, kun nauhoitimme Here Now, There Thenin. Identiteetin löytäminen ja sen tiedostaminen antoi lisää tilaa ja vapautta kokeilla uusia juttuja. Olemme erittäin iloisia lopputuloksesta. 

Olette vasta viisi vuotta vanha bändi. Mitä tämä ”oma identiteettinne” pohjimmiltaan tarkoittaa? 

– Sen kuulee Summerlandiltä, ja voimme vain toivoa, että jatkamme kehittymistä. Itse en halua tehdä samaa levyä uudestaan ja uudestaan, kyllästyisin siihen todella nopeasti. Haluan herätä joka päivä uutena ihmisenä, ja sen myötä myös Dool voi olla jokaisella keikalla kuin uusi yhtye. 

Mistä kerrot levyn kappaleissa? 

– Summerland on eräänlainen kuolemanjälkeinen tila, joka on räätälöity henkilön omista himoista ja kauneusideaaleista. Se on kunkin omien toiveiden mukainen kuolemanjälkeinen tila, ei minkään jumalan, valtion tai kirkon kaltaisen instituution suunnittelema sellainen. Pyrin kertomaan sanoituksissa, millainen oma ”kesämaani” olisi ja miksi minun pitäisi odottaa kuolemaani asti suodakseni itselleni sellaista kauneutta. 

– Sanoituksissa on selkeä punainen lanka, koska laulan asioista, jotka saavat minut tuntemaan kuin koskettaisin pientä palaa taivasta maan päällä. Haluamme haastaa myös kuulijan miettimään, millainen hänen oma kesämaansa olisi. Käytin sanoituksissa paljon metaforia, jotta omat ajatukseni eivät tulisi liian selvästi esiin, mutta kappaleet tuntuvat silti hyvin henkilökohtaisilta. 

Doolin musiikki kuulostaa monipuoliselta ja ennakkoluulottomalta. Mitkä artistit ovat toimineet suurimpina innoittajinanne? 

– Meistä jokaisella on hyvin persoonallinen musiikkimaku, ja erilaiset musiikilliset taustamme voi kuulla helposti Doolin soundissa. Mielestämme musiikkiamme ei voi oikein määritellä. Ja se on täydellistä! 

– Muutamia yhteisiä suosikkejamme ovat esimerkiksi Black Sabbath, Type O Negative, The Cure, Pink Floyd ja David Bowie. Lista on pitkä. 

Tämän hetken kuumin puheenaihe on ympäri maailman tuhoa tekevä Covid-19, joka herättää paljon mielipiteitä sekä vastaan että puolesta. Kuinka sinä, Ryanne, näet tilanteen? 

– Koronavirus on hyvä muistutus siitä, että me ihmiset emme ole aivan niin tärkeitä ja kuolemattomia kuin luulemme. Toivottavasti ihmiskunta ottaa siitä opikseen, mutta en olisi yllättynyt, vaikka kaikki palaisi ennalleen – tai vielä sitäkin huonompaan.

Julkaistu Infernossa 4/2020.

Lisää luettavaa