Iron Maiden Tallinnassa – veteraanit avasivat Euroopan-kiertueensa lennokkaasti

Hevijätti korkkasi nostalgiarundinsa Saku Suurhallissa. Paikalla oli myös Infernon Jaakko Silvast.

28.05.2018

Iron Maiden konsertoi tänään 28. sekä tiistaina 29. toukokuuta Helsingin Hartwall-areenalla. Tiedossa on vanhoja hittejä ja harvinaisuuksia käsittävä nostalgiarundi vastapainoksi edellisen The Book of Souls -levyn tiimoilta heitettyyn, valtaosin uusista biiseistä koostuneeseen settiin.

Kiertue starttasi lauantaina 26.5. Tallinnasta ja paikalla oli myös Infernon Jaakko Silvast. Seuraavassa Silvastin ytimekäs raportti keikalta, jonka perusteella voi odottaa kahta erittäin mainiota iltaa Helsingissä Maidenin seurassa. Kuvat yleisön joukosta otti puolestaan Markku Timonen.

Ai niin, ja annettakoon tähän väliin SPOILERIVAROITUS kaikille niille, jotka ovat tänään tai huomenna menossa keikalle ja jotka ette halua tietää etukäteen, mitä biisejä setissä oikein onkaan luvassa.

Iron Maiden – Saku Suurhall, Tallinna 26.5.2018

Brittisuuruus Iron Maiden on kiertueillaan tehnyt aina kunniaa omalle tuoreelle musalleen soittamalla uusimmalta levyltään 5-6 uutta kappaletta vanhojen keikkabravuureiden lisäksi. Bändi on hemmotellut fanejaan myös välivuosien hitti- ja nostalgiarundeilla, joista nyt vuorossa on Viron Tallinnasta toukokuun viimeisenä lauantaina startannut Legacy of the Beast -kesäkiertue.

Täysi betonihalli juhli ja odotti tämän kertaista kiertueavausta kuin kuuta nousevaa, sillä kristallipallosta katsoen setissä saattoi olla periaatteessa mitä vain. Mitään jättiyllätyksiä ei kuitenkaan saatu – die hard -Maiden-fani olisi toivonut jotain vielä erikoisempaa, mutta ei tämäkään huono ollut.

Starttiin kaksi ylivoimaista Maiden-avaajaa, Aces High näyttävine lentokone-figuureinen, ja Kotkanpesä-biisi Where Eagles Dare heti toisena. Kesken setin keikalla kuultiin kolmaskin ”avausbiisi”, Brave New Worldin (2000) The Wickerman, ensi kertaa sitten vuoden 2011.

Iloisimpia ylläreitä olivat silti ensi kertaa vuoden 1986 (!) jälkeen soitettu Piece of Mindin (1983) sinkkurieska Flight of Icarus, jota vokalisti Bruce Dickinson ryyditti riehumalla liekinheittimen kanssa. Keikan valopilkkuja olivat myös viimeksi vuosituhannen alun Brave New World -levyn rundilla soitetut The Clansman ja eeppinen Sign of the Cross. Blaze Bayley -aikaiset kappaleet toimivat 17 vuotta sitten, ja toimivat edelleen todella hyvin Bruce Dickinsonin käsittelyssä.

Iron Maiden Saku Suurhallissa 26.5.2018

Muuten Maidenin settirungossa mentiin turvallisilla 2 Minutes to Midnight, The Number of the Beast, Fear of the Dark ja Iron Maiden -ralleilla. Encoressa The Evil that Men Do ja Run to the Hills tekivät paluun Hallowed be Thy Namen oheen. Tuorein biisi setissä oli fanikulisseissa ennakoitu vuoden 2006 A Matter of Life and Deathin For the Greater Good of God.

Setti oli siis kohtuullinen, ja bändi nykymuodossaan hyvässä vedossa, joskin havaittavissa oli kiertueen ensi keikan säätöä ja tapailua. Esimerkiksi joko taiteellisista tai teknisistä syistä herra Dickinson veti useamman biisin alun muun bändin kanssa epäsynkassa. Joko Brucen monitoroinnissa oli vikaa tai sitten hän toteutti taiteilijan vapauttaan. Joka tapauksessa bändi peesasi keulakuvaansa onnistuneesti.

Edellä mainitun peittoaa kuitenkin se ilo ja into, millä veteraanit lavalla lensivät. Kun tietää Maiden-ukkojen vyöllä olevat keikkamailit, kollektiivisia Hangon-keksejä oli spontaani ilo todistaa. En epäile yhtään, etteikö Helsingin tuplavedoilla nakeltaisi aurinkoja yhtä viljalti.

Teksti: Jaakko Silvast, kuvat: Markku Timonen

Lisää luettavaa