Iron Maidenin debyytin julkaisusta 40 vuotta – mutta miltä levy kuulostaa Bruce Dickinsonin laulamana?

Eddien rähjääntyneet kasvot ilmestyivät levykauppojen hyllylle 14. huhtikuuta 1980.

14.04.2020

Metallijätti Iron Maiden julkaisi omaa nimeään kantaneen esikoispitkäsoittonsa 14. huhtikuuta 1980 eli tasan 40 vuotta sitten. Yhtyeen kokoonpanossa vaikuttivat tuolloin edelleen mukana olevat basisti-kippari Steve Harris ja kitaristi Dave Murray sekä laulaja Paul Di’Anno, rumpali Clive Burr ja kitaristi Dennis Stratton, joka korvattiin varsin pian Adrian Smithillä.

Albumin tuottajana toimi Will Malone, jonka panokseen Harris ja kumppanit eivät olleet tyytyväisiä. Harris onkin itse todennut, vieläpä jo varsin pian levyn ilmestymisen jälkeen, ettei hän pidä levyn tuotannosta ja soundeista, eivätkä ne vastaa hänen alkuperäistä visiotaan siitä, miltä Iron Maiden kuulostaa. Tästäkin huolimatta Iron Maiden otettiin hyvin vastaan niin yleisön kuin kriitikoiden keskuudessa ja levyn/bändin nimikkokappale on pysynyt keikkojen vakionumerona aina näihin päiviin saakka.

Vaikka Iron Maidenin 80-luvun myöhemmät albumit ovat nousseet todelliseen klassikkoasemaan ja niitä pidetään yleisesti bändin parhaimpina tuotoksina, myös ensimmäiselle levylle ja sen kappaleille löytyy omat faninsa. Yksi mielipiteitä jakava tekijä on laulaja Di’Anno, jonka tulkinta oli hyvin punk-vaikutteista ja rosoista verrattuna hänen saappaisiin kahden levyn jälkeen astuneen Dickinsonin teknisesti taitavampaan ja monipuolisempaan ulosantiin.

Vaikka Di’Annon tyyli sopikin hyvin Iron Maidenin varhaiseen tuotantoon, olisiko levy ollut parempi Dickinsonin laulamana? Ken tietää, mutta vertailun vuoksi voit kuunnella artikkelin alusta ensin levyn alkuperäisen version ja sitten alapuolelta levyn kappaleista Dickinsonin laulamat versiot, jotka yhtye on julkaissut joko singlen b-puolina tai livetaltiointina (pois lukien instrumentaali Transylvania sekä Strange Worlds, josta ei Dickinsonin versiota ole).

Lisää luettavaa