Juuri ensi-iltansa saaneen Black Sabbath -baletin työryhmässä mukana suomalaissäveltäjä – ”Sabbath on ollut mulle sellainen ikiaikainen olento”

Marko Nyberg tunnetaan parhaiten pop-yhtye Husky Rescuesta.

26.09.2023

Viime lauantaina (23.9.) sai Englannin Birminghamissa ensiesityksensä Birminghamin kuninkaallisen baletin teos Black Sabbath – The Ballet eli baletti, jota säestetään hevilegenda Black Sabbathin musiikeilla sekä yhtyeen tuotannon inspiroimalla uudella musiikilla. Baletti on toteutettu yhteistyössä bändin kanssa ja kitaristi Tony Iommi teki myös yllätysesiintymisen baletin ensi-illassa (videota ja kuvia löytyy artikkelin lopusta).

Baletilla on muuten myös Suomi-kytkös, sillä yksi työryhmään valituista kolmesta säveltäjästä on pop-yhtye Husky Rescuesta tuttu Marko Nyberg, joka toimii myös baletin äänisuunnittelijana. Nybergin vastuulla on kolminäytöksisen baletin ensimmäisen näytöksen musiikki.

”Yhden luokkakaverin veljen levyjä kuunneltiin vähän salaa, ja Sabbathin levyiltä vyöryvä vaara oli superhienoa”, elektronisen musiikin ja kitarapopin parista paremmin tunnettu Nyberg kertoi Helsingin Sanomille.

”Sabbath on ollut mulle sellainen ikiaikainen olento ja ryskyvä musta hahmo, jota olen kauempaa ihaillut kaikki nämä vuodet.”

Nyberg kertoo Helsingin Sanomille hakeneensa inspiraatiota musiikkiin sekä omista muistoistaan että myös Black Sabbathin ja yhtyeen kotikaupungin Birminghamin yhteisestä historiasta. Bändin tuotannosta Nyberg halusi osuuteensa mukaan yhtyeen kakkoslevy Paranoidin (1970) avausraidan War Pigs.

”Biisihän on sodanvastaisuudessaan varsinkin Euroopassa ajankohtaisempi kuin pitkään aikaan.”

Lisää luettavaa