Juurten pohdiskelua – haastattelussa Trauma Field

Monipuolista metallia esittävä Trauma Field ei ole tehnyt itsestään suurta numeroa vaan antaa tekojensa puhua puolestaan.

Trauma Field on vielä tuntematon tapaus. Mistä bändissä on kyse?

– Ennen kaikkea vahvasta tunnelmasta. Parhaat biisit ovat sellaisia, joiden kuunteleminen kouraisee sydämestä ja herättää ajatuksia. Sellaisia olen yrittänyt tehdä, laulaja-kitaristi Jaakko Pesu sanoo. 

– Tavoitteena on myös, että kappaleista saa heti jonkinlaisen otteen, mutta ne tarjoavat pureksittavaa pidemmäksi aikaa. 

– Bändin tuntemattomuus johtuu lähinnä resurssien puutteesta. Meteliä olisi pidettävä ja keikkaa hankittava hampaat irvessä, tai vaihtoehtoisesti panostettava tähän rahallisesti, mutta meitä on aina kiinnostanut enemmän musiikin tekeminen kuin promootio. 

– Musiikkimme ei ole myöskään sitä myyvintä mahdollista, joten kuulijakuntaa on kertynyt hitaasti mutta varmasti. Toivottavasti uusi levy From Wounded Soil tavoittaa taas uusia korvia! 

Kolmas albuminne vaikuttaa jonkinlaiselta teemakiekolta. Onko se sellainen? 

– Kyllä, kaikki levymme ovat pyörineet jonkin teeman ympärillä. From Wounded Soilissa teemana on koti, mitä se sitten kenellekin tarkoittaa. Kappaleissa pohdiskellaan juurten merkitystä sekä omaa polkua, jonka lopussa odottaa määränpää ja jota kohti kannattaa ponnistella. Siksi kansikuvassa on juuria, joiden keskellä makaa sydän. Näitä teemoja on tullut pohdiskeltua, ja ajatukset ovat sitten siirtyneet näppärästi kappaleisiin. 

Vuonna 2007 julkaistun ensimmäisen demonne nimi on Wounded Soil. Onko sen ja tuoreen albumin välillä jokin linkki? 

– Juurten pohdiskelun teemaan liittyen From Wounded Soil sisältää paljonkin viittauksia Trauma Fieldin alkuaikoihin. Heti levyn intro on kumarrus ensimmäiselle tekemällemme kappaleelle, joka muuten löytyy Mikseristä edelleen. Haavoittuneesta maasta voi kasvaa persoonallisia puita. 

Suomen metalliskene on täynnä toinen toistaan kovempaa nimeä. Miksi juuri teidät pitäisi noteerata? 

– Suomessa on paljon korkeatasoisia metallibändejä, mutta Trauma Field on omassa genressään kuitenkin uniikki, Pesu vakuuttelee. 

– Emme ole tyypillistä metallia riffittelyineen, vaan enemmän maalailua voimakkailla melodioilla ja mielenkiintoisilla sovituksilla. Pääosassa ovat sanoitukset ja tunnelmat, ja kaikki tehdään niiden ehdoilla. Musiikistamme ovat pitäneet myös metallia vähemmän kuuntelevat. On todella mahtavaa, miten tunnelma voi yltää genrerajojen ulkopuolelle. 

Miltä tulevaisuutenne näyttää? 

– Juhlistamme levyn julkaisua esimerkiksi livestriimillä sekä promoamalla albumia ja tekemäämme studiodokumenttisarjaa sosiaalisessa mediassa. Tarkoitus on keikkailla ja soittaa uutta materiaalia, kun keikat ovat taas mahdollisia. Tämä ei myöskään ole Trauma Fieldin viimeinen albumi.

Julkaistu Infernossa 2/2022.

Lisää luettavaa