Kanadalaisfestareille buukattu Graveland aiheutti protesteja keikkapaikan ulkopuolella – tapahtuman viimeinen päivä peruttiin

27.11.2016

Tänä viikonloppuna järjestetty Messe des Morts -festivaali Kanadan Montrealissa sai erikoisen käänteen, kun tapahtuman viimeinen keikkapäivä (lauantai) peruttiin ”turvallisuussyistä johtuen”.

Koko tapahtumaketjun laukaissut tekijä oli festareille kiinnitetty puolalaisbändi Graveland, jota keikkapaikan ulkopuolelle kokoontuneet antifasistit syyttivät natsibändiksi keulakuvansa Robert ”Rob Darken” Fudalin poliittisten näkemyksien vuoksi.

Itse Messe des Morts -festivaali kommentoi tapahtumia seuraavasti:

”Meidät on pakotettu peruuttamaan tapahtuma turvallisuussyistä johtuen. Sekä Théâtre Plazan porukka että Messe des Morts on tehnyt kaikkensa löytääkseen toisen ratkaisun. Tästä ilmoituksesta huolimatta, poistukaa kotiinne rauhallisesti. Emme voi tiedottaa tapahtumista enempää.”

Paikallinen media Montreal Gazette sai aiemmin kuluvalla viikolla ”antifasistisen varoituksen”, jossa aktivistit ilmiantoivat keikkajärjestäjän, joka toisi paikalle antisemitistisen bändin.

– Rasistisilla ja antisemitistisillä ajatuksilla varustetulla bändillä ei ole tilaa Montrealissa, Karine Fortier ilmoitti Montreal Gazettelle.

– Montrealin täytyy säilyä turvapaikkana kaikille, ja jokaista täällä esiintyvää rasistista tai muuten syrjivää ajatusta tulee vastustaa.

Yleisestä pakanametallina pidettyä Gravelandiä on survottu usein kansallissosialistisen black metalin (NSBM) kentälle, mutta Rob Darken näkee Decibel-lehdelle antamassaan haastattelussa asian toisin.

– Mielestäni Graveland ei ole NSBM-bändi. Meidät luokitellaan kuitenkin usein NSBM:ksi poliittisten näkemyksieni vuoksi, joita moni kutsuu äärioikeistolaisiksi ja kansallissosialistisiksi, Darken kertoi.

Muita Messe des Morts -tapahtumaan kiinnitettyjä bändejä olivat mm. Mgła, Ulcerate, Aosoth, Cult of Fire, Morrigan ja Blaze of Perdition.

Lisää luettavaa