Vuosittain kymmeniä keikkoja ulkomaisille esiintyjille Suomessa järjestävän Nem Agencyn Rowan Rafferty kertoo, millaiset kirjoittamattomat realiteetit ja säännöt keikkajärjestelyissä ja lämppärien valikoinnissa pätevät.
Rafferty toteaa heti alkuun, että kaikenkokoisille keikoille on runsaasti lämppäritarjokkaita.
– Meille tulee aivan valtavasti yhteydenottoja, ja hyvä niin. Sopivan lämppärin löytäminen ei ole aina helppoa. Asiassa on se kääntöpuoli, että emme ehdi vastata jokaiseen sähköpostiin ja tarjoukseen, mutta kannustan bändejä silti kokeilemaan kepillä jäätä. Yhteistietoni ovat monesti näkyvillä Fb-eventeissä.
Valtavassa mailitulvassa on tärkeää erottua joukosta. Millaisia yhteydenottoja toivoisit näkeväsi maililaatikossasi?
– Hyvä, ytimekäs, selkeä ja informaatiopitoinen sähköposti on paras lähestymiskeino. Kaikki tarvittava info ja linkit täytyy löytyä viidessä sekunnissa, ja sähköposti teksteineen pitäisi pystyä lukemaan puolessa minuutissa.
– Pitäkää Spotify-, Youtube- ja Facebook-linkit minimissä. Minulle tulee sadasta kahteensataan sähköpostia päivässä, joten tehokkuus on tärkeää. Älkääkä missään nimessä lähettäkö mp3-, wav- tai isoja kuvatiedostoja.
Rafferty kertoo, että kyselyt ovat usein huitaisemalla tehtyjä ”tultais mielellään lämppää tonne” -viestejä ilman tärkeää asiasisältöä. Myöskään realismi ei ole ihan aina hallussa.
– Suurimmasta osasta puuttuu olennaiset infot, tekstit ja linkit. Meillä ei ole aikaa etsiä niitä. Lisäksi on hyvä hakea lämppäriksi realistiselle keikalle. Amaranthe esiintyi muutama viikko sitten Helsingin ja Oulun jäähalleissa. On hyvin epätodennäköistä, että tällaisen keikan lämppäriksi otettaisiin demobändejä.
– Sitten taas Ajattaran lämppäriksi tuskin otetaan indie rock -bändiä tai Kamelotin lämppäriksi bläkkisbändiä. Bändissä soittaminen vie aikaa, älkää tuhlatko sitä siihen, että haette mukaan epärealistisille keikoille.
Ratkaiseeko raha? Maksaako artisti? Pääseekö todella koville keikoille mukaan vain kahisevalla?
– Jos puhutaan Euroopan- ja Amerikan-kiertueista, monesti raha ratkaisee. Kun ulkomainen artisti tuo Suomeen omat lämppärit, siihen liittyy hyvin usein kustannustehokkuus. Monesti pääbändi ja lämppäri jakavat bussin. Kun kulut jaetaan puoliksi, pääesiintyjältä säästyy parhaassa tapauksessa tuhat euroa päivässä, mikä on kuukauden kiertueella aika mittava summa.
– Lisäksi on helpompi suunnitella kiertueen tuotanto, lavan käyttö, tekniikka ynnä muu, kun lämppäri on päivästä toiseen sama. Monesti artistit jakavat myös henkilökuntaa, millä säästetään tuhansia euroja per rundi.
– Olen myös törmännyt siihen, että lämppäri joutuu maksamaan jonkin ennakkoon sovitun rahasumman lämppäripaikasta. Me Nem Agencyllä emme harrasta tätä. Jos bändillä on vahva levy-yhtiö, tietää että promootiota on tulossa ja lämppäri voi jopa auttaa lipunmyynnissä. Jos taustalla on on tunnettu manageri tai agentti, voi luottaa siihen, että bändi on laadukas.
Rafferty peräänkuuluttaa lämppäribändeiltä myös omaa backlinea ja sopivasti nöyrää asennetta.
– Useimmiten pääesiintyjä ei siirrä soittokamojaan, vaan lämppärin on mahduttava tavaroidensa kanssa niiden eteen ja viereen. Lavatila on monesti rajallinen, ja siihen kannattaa varautua. Paikan päällä kiukuttelu ei muuta tätä seikkaa.
– Kannattaa olla nöyrä, sillä lopulta kyse on pääbändin keikasta ja yleisö on tullut paikalle sitä varten. Harvemmin kyse on pääbändin egoilusta, vaan halutaan vain varmistaa asioiden sujuvuus.
Toisinaan bändin kysyessä lämppäripestiä klubilta hänet ohjataan ottamaan yhteys ohjelmatoimistoon, ja ohjelmatoimisto taas kehottaa ottamaan yhteyttä keikkapaikkoihin.
Rafferty alleviivaa, että vaikka kuviot vaihtelevat keikan mukaan, kysymällä ei voi astua juuri kenenkään varpaille.
– Pienempien kotimaisten artistien kohdalla annan monesti keikkapaikalle päätäntävaltaa, mutta kun kyse on isoista kotimaisista tai ulkomaalaisista artisteista, lämppäriehdotukset tulee meiltä. Toki ollaan yhteistyössä keikkapaikan kanssa.
– Suomen musiikkikenttä on niin pieni, että satunnaiset varpaille astumiset eivät vahingoita yhteistyötä. Lopulta me kaikki ajetaan sama asia: laadukasta livemusiikkia kansalle.
Julkaistu Infernossa 2/2019.