”Kärsiminen syntiensä tähden on erittäin henkilökohtainen asia” – haastattelussa ruotsalaistuomiobändi Goatess

Goatess taitaa doom metalin salat. Yhtyeen toinen kokopitkä on esimerkki hyvästä metallimusiikista, jota turhat skenesäännöt eivät pidättele.

23.05.2016

Goatess ponnahti markkinoille kolme vuotta sitten julkaistulla nimikkoesikoisellaan. Levy edusti varsin hyvää doomailua, mutta uudelle Purgatory Under New Managementille siirryttäessä musiikki on entistä paremmin balanssissa.

– Levyjen välillä on kieltämättä eroavaisuuksia. Edellisen levyn biisit syntyivät pitkällä aikavälillä, kun taas uudella kirjoitusprosessi oli paljon tiiviimpi. Ehkä tämä on syy siihen, miksi Purgatory on ehjempi ja tasapainoisempi, laulaja Christian ”Chritus” Linderson mietiskelee.

Purgatory Under New Management on varsin mielenkiintoinen otsikko. Samassa yhteydessä täytyy nostaa esiin levyn neljäs kappale, suhteellisen hapokkaasti nimetty Crocodilians and Other Creepy Crawlings Shhh… Mikä mahtaa olla tarina näiden takana?

– Levyn nimi on yhden ystäväni keksintö. Kuulimme uutisista, että katolinen kirkko olisi mahdollisesti poistamassa opetuksistaan käsityksen kiirastulesta… joten mehän otimme sen omaan käyttöömme!

– Kärsiminen omien syntiensä tähden on erittäin henkilökohtainen asia, ja erilainen jokaisen ihmisen kohdalla. Luulen, että nämä biisit kuvastavat kiirastulta ainoastaan itseni kohdalla. Muut voivat tehdä niistä omat tulkintansa.

– Mitä Crocodilians-kappaleeseen tulee, kyseessä on instrumentaali, jonka nimi on Niklasin [kitara] tekosia. Hänen mukaansa biisi kuvastaa pahaa trippiä, joka muistuttaa hullua luontodokumenttia.

En ole koskaan ollut kovin intohimoinen doom metalin ystävä. Goatess tekee musiikkimieltymyksissäni miellyttävän poikkeuksen, sillä yhtyeellä on erikoinen taito kaivaa esiin traditionaalisen doomin parhaat puolet ja tuoda ne tähän päivään. Uppoaako musiikkinne erityisen hyvin doomkentän ulkopuolisiin?

– Olemme todellakin onnekkaita, että musiikkimme tuntuu uppoavan ihmisiin genrerajoista huolimatta. On vain hienoa, että ihmiset poistuvat ahtaista karsinoistaan, ja toivottavasti voimme tehdä sen porukalle helpoksi. Napsimme vaikutteita vähän sieltä täältä, ja se varmasti kuuluu soitossamme.

Olette lisäilleet vanhan koulukunnan doomiin vähän progressiivisuutta ja kokeilullisuutta. Onko tämä keinonne välttää jämähtäminen yhden genren vangiksi?

– Ei, ei näitä hommia tehdä tuon vuoksi. Me vain soitamme musiikkia emmekä ajattele sitä sen kummemmin… Emme ole oikeastaan velvollisia selittelemään tekemisiämme kenellekään. Pallo on lopulta kuulijoilla, ja he saavat määrittää itse, mihin musiikkimme kanssa sijoitumme.

No, kuka sitten on Goatess?

– Hän on erittäin hyvä ystävämme Goatess Doomwych, lahjakas taiteilija ja hieno ihminen, joka antoi nimensä bändimme käyttöön. Kun vaihdoimme nimemme Weekend Beastistä vuonna 2012, monellakaan bändillä ei ollut käytössään goat-sanaa, joten sehän passasi meille täydellisesti!

Juttu on julkaistu Infernon numerossa 4/2016.

Lisää luettavaa