”Katkon porteilla ja sisäpuolellakin on tullut käytyä muutamaan otteeseen” – haastattelussa Suamenlejjona

Vuonna 1995 perustettu, rujonkaunista suomenkielistä metallia soittava Suamenlejjona julkaisi viime perjantaina uuden musiikkivideon kappaleesta Katkon portit. Nimensä mukaisesti kappale hyppää pää edellä päihdeongelmien syvään päätyyn, vieroitukseen. Paikkaan, jonka olemassaolon kaikki tiedostavat, jonne kukaan ei halua joutua, ja josta kovin moni ei halua puhua. Inferno otti yhteyttä laulaja-kitaristi Pasi Heinoon ja pyysi häntä paljastamaan laulun salat.

Mikä sai kirjoittamaan tällaisen melodisesti raskaan, ja rumankauniilla tavalla arkirealistisen kappaleen juuri nyt?

– TE-palvelut uhkailivat työkokeilulla, jos en osoittaisi oma-aloitteisuutta, joten jotakin oli tehtävä. Tällä kertaa lopputulos oli tämä.

Kun muusikko kirjoittaa kappaleen, moni olettaa helposti sen kertovan suoraan kirjoittajansa elämästä. Miten on Katkon portit -kappaleen laita? Onko alkoholinkäyttö johtanut joskus katkon porteilla asti?

– Kyllä katkon porteilla ja niiden sisäpuolellakin on tullut käytyä muutamaan otteeseen. En suosittelisi hotellikokemuksena kenellekään. Siellä ei ole minibaaria ja drinkit saa vain lääkehuoneesta ja mehukannun keittiöstä. Ryyppyputkia sattuu koko bändille, mutta solisti on ainoa, joka on tähän mennessä eri sattumuksien kautta ollut tekemisissä Turun Vieroitushoitoyksikön kanssa.

Moni on toki kokenut vieroituksen kansanperinteeseen kuuluvien liskojen öiden muodossa. Toiset kokevat vieroituksen tällä tavalla joka viikonlopun jälkeen. Mitkä ovat hirvittävimmät liskojen yö -muistosi?

– Ohjenuorana pitäisin sitä, että juo tasaisesti ja ei liian isoja hörppyjä kerrallaan niin, että humalatila säilyy eikä krapulaa ehdi tulla. Välillä toki kilpailumielessä voi juoda nopeaan tahtiin keppanatölkkejä tyhjäksi. Olen tosin tästä huolimatta nähnyt pahoja hallusinaatioita kuten rottia, ampiaispesiä ja Suomen 5-6 MM-kisatappion Ruotsille johdettuaan ottelua ensin 5-1. Onneksi nämä eivät kuitenkaan olleet totta.

Suamenlejjonan kappaleissa ylistetään usein keskiolutta. Tässäkin videossa on läsnä Lapin kulta, vanha kunnon Lappari. Tätä nykyä olutkulttuuri on valtava ja oluthifistelyn keskellä keppana on leimattu kulutustavaraksi. Rahvaan juomaksi. Onko keppana aliarvostettua?

– Kun on kerran hyvän löytänyt, niin mitä sitä vaihtamaan. Keppanassa siis. Naiset ovat asia erikseen. Mutta sekä keppanassa että naisissa arvostamme rehtiä ja konstailematonta, perusasioihin keskittyvää suomalaisuutta. Turha erikoisuuksilla koreilu on täysin tarpeetonta. Kunhan halvalla saa niin hyvä.

Mitä on luvassa, kun Suamenlejjona julkaisee kokopitkän eli kuin aiempiin yksittäisiin singleihin verrattuna musiikilliset pitkät kalsarit kuulijakuntaa lämmittämään?

– Kuten hyvissä pitkissä kalsareissa, luvassa on ryhdikkyyttä ja liikkuvuutta oikeissa paikoissa, kestävää mutta miellyttävää materiaalia sekä näyttävää kuviota pinnassa. Ensi kevättalvella lienee otollinen ajankohta sekä pitkille kalsareille että kokopitkälle albumille.