”Keskitempoiset kappaleet ovat aina olleet enemmän tai vähemmän meidän tavaramerkki” – haastattelussa Altaria

Pietarsaaren melometalliylpeys Altaria on palannut useamman vuoden paussilta. Uudella albumilla raikaa tarttuva keskitempoinen heavy.

15.10.2022

Bändi piti pitkähkön tauon, mutta on nyt palannut. Mitkä asiat johtivat comebackiin? 

– Tauko oli yli kymmenen vuotta, vaikka virallisesti lopetimme vasta vuoden 2016 Nummirockin jäähyväiskeikan jälkeen, rumpali Tony Smedjebacka selventää. 

– Saksalainen Reaper Entertainment otti pari vuotta sitten yhteyttä ja ilmoitti, että olisi kiinnostunut yhteistyöstä ja uudesta Altaria-musiikista. Keskusteltiin asiasta porukalla ja päätettiin lähteä mukaan vuoden 2006 kokoonpanolla. 

– Koronan takia levy tulee vasta nyt. Ei tuntunut järkevältä julkaista uutta musiikkia, kun ei ollut mahdollista tehdä keikkoja. 

Levyn nimi on yksinkertaisesti Wisdom. Mitä tarkoitatte tällä ”viisaudella”? 

– Biisi, josta nimi otettiin, kertoo siitä, ettei rock’n’rollissa ole sääntöjä tai kaavoja. Aina löytyy ihmisiä, joilla on mielipiteitä ja jotka tykkää jakaa ”viisauksiaan”. Yleensä on kuitenkin tärkeintä, että löytyy oma visio ja päämäärä johon luottaa. 

– Ehkä albumin nimen voi ajatella myös niin, että suurin osa jäsenistä on tehnyt tätä hommaa 1980-luvulta asti ja toivottavasti oppinut matkan varrella jotain. 

Uusi albumi on hyvin keskitempoista kamaa. Oliko tämä suunniteltua? 

– Ei ollut suunnitelmaa, minkälaisia biisejä otetaan mukaan. Aikaisemmin ollaan ehkä ajateltu, että mukana pitää olla tietty määrä erityyppisiä sävellyksiä, esimerkiksi pari nopeaa ja joku balladityyppinen, ja niin edelleen. 

– Tällä kertaa lähestyttiin asiaa sillä tavalla, että pistetään mukaan yksinkertaisesti parhaat biisit. Jostain syystä suurin osa niistä oli keskitempoista kamaa. Vaikka meitä on aina markkinoitu power metalina, mistä tulee usein mieleen nopeatempoinen musiikki, sanoisin, että keskitempoiset kappaleet ovat aina olleet enemmän tai vähemmän Altarian tavaramerkki. 

Altaria on yhdistetty kristilliseen heavy metaliin. Onko kytkyssä mitään perää? 

– Ei ole, Smedjebacka tokaisee. 

– Veikkaan tämän tulleen siitä, että meidän kakkoslevyn nimi on Divinity, parissa levynkannessa on enkeli ja logosta löytyy kolmio. Meillä on myös muutama kappale, joiden sanoituksissa on ajatuksia uskonnoista ja niihin liittyvistä ilmiöistä. 

Altarian musiikki on ollut kansainvälistä tasoa, mutta ette ole rundailleet kovinkaan paljon. Onko lähtö Keski-Pohjanmaalta hankalaa vai mistä tämä johtuu? 

– Jos puhutaan ulkomaanrundeista, suurin syy löytyy varmaan taloudelliselta puolelta. On eri juttu, jos on tarpeeksi iso bändi, että pystyy rundaamaan pääesiintyjänä. Kun on kyse lämppärirundeista, pitäisi yleensä löytää rahoittaja, että on mahdollista lähteä. 

– Tällainen harmittaa, varsinkin kun meille tarjoiltiin The Fallen Empire -albumin [2006] jälkeen kaikenlaisia lämppärislotteja, mutta ei yksinkertaisesti pystytty tarttumaan kaikkiin. Vedettiin me kuitenkin neljä viikkoa Euroopassa Doron ja Sonata Arctican kanssa.

Julkaistu Infernossa 7/2022.

Lisää luettavaa