Kitaralegenda Eddie Van Halen, 65, on kuollut

Kitaristin poika vahvisti suru-uutisen.

06.10.2020

Van Halen -yhtyeen legendaarinen kitaristi Eddie Van Halen on kuollut. Eddien poika, Van Halen -yhtyeessä bassoa vuodesta 2006 soittanut Wolfgang Van Halen on vahvistanut suru-uutisen. Syöpään menehtynyt kitaristi oli kuollessaan 65-vuotias.

”En voi uskoa, että joudun kirjoittamaan näin, mutta isäni, Edward Lodewijk Van Halen, on hävinnyt pitkän ja ankaran taistelun syöpää vastaan tänä aamuna. Hän oli paras isä, jota saatoin toivoa. Jokainen hetki jonka jaoimme lavalla ja sen ulkopuolella oli lahja. Sydämeni on murtunut enkä usko, että tulen koskaan toipumaan tästä menetyksestä täysin. Rakastan sinua, iskä”, Wolgang Van Halen kirjoitti Twitterissä.

Eddie Van Halen perusti Van Halen yhtyeen vuonna 1972 rumpaliveljensä Alex Van Halenin ja basisti Mark Stonen kanssa. Yhtye nousi suureen suosioon hieman myöhemmin nokkamies David Lee Rothin ja basisti Michael Anthonyn liityttyä bändiin. Van Halen -debyyttialbumi julkaistiin 1978 ja vuoteen 1984 mennessä yhtye oli julkaissut kaikkiaan kuusi hurjia myyntilukuja tahkonutta albumia. Yhtye menestyi maailmalla erityisesti 1984-albumin (1984) ja sen Jump-johtosinglen myötä. Yhtye nimettiin Rock and Roll Hall of Fameen vuonna 2007.

Eddie Van Halen tuli tunnetuksi virtuoosimaisena soittajana, jonka tavaramerkkeihin kuului muun muassa nopea tapping-tekniikka. Eddie Van Halen vaikutti suuresti tuleviin kitaristipolviin ja häntä pidetään kaikkien aikojen suurimpana rockkitaristina. Miehen huikeaa soolotyöskentelyä voi kuulla Van Halenin levyjen lisäksi muun muassa Michael Jacksonin Beat It -kappaleessa.

Eddie Van Halen kamppaili pitkään alkoholismin ja huumeriippuvuuden kanssa. Hän raitistui lopullisesti vuonna 2008. Hän sairastui kurkkusyöpään jo 2000-luvun alussa ja osa hänen kielestään jouduttiin leikkaamaan kirurgisesti pois. Vuonna 2002 Eddien kerrottiin selättäneen syövän. Vasta viime vuonna kerrottiin julkisuuteen, että syöpä oli uusiutunut jo viisi vuotta sitten.

Lisää luettavaa