Kitaravirtuoosi Marty Friedman: ”Toivon, että perinteinen tapa soittaa kitarasooloja kokee hitaan ja tuskallisen kuoleman”

Friedman kaipaa nykykitaristeilta enemmän kekseliäisyyttä.

01.02.2024

Ex-Megadeth-kitaristi, menestyksekkään soolouran Japanissa luonut kitaravirtuoosi Marty Friedman sanoo tuoreessa Guitar World -lehden haastattelussa kaipaavansa tämän päivän soittajilta enemmän kekseliäisyyttä. Friedmanin sanoo olevansa tympääntynyt siihen, millaiseen rooliin kitarasoolot ovat modernissa musiikissa ajautuneet.

”Tyypillisesti soolokitaristi astuu esiin, saa kahdeksan tahtia aikaa soittaa läjän typeriä lickejä, kenties heittää joukkoon jotain näppärää ja vakuuttavaa, ja sitten poistuu takavasemmalle”, Friedman toteaa.

”Toivon, että tällainen perinteinen tapa soittaa kitarasooloja kokee hitaan ja tuskallisen kuoleman. Soolojen kuuluu olla kekseliäitä. Niissä pitää olla jotain, mikä vetoaa kuulijoihin – erityisesti niihin, etkä eivät soita itse vaan ainoastaan kuuntelevat.”

”Kun opettelet soittamaan, sitä yleensä vaikuttuu asioista, joihin ei itse kykene, eikö niin? Nuorena vasta-alkajana se jännitys voi olla maagista. Mutta muiden silmissä se ei merkitse mitään. Tarvitsemme musiikkia, joka saa juuri nuo ihmiset tuntemaan jotain. Kitaristilla on vastuu tuoda sooloihin jotain, mikä tavoittaa juuri heidät.”

”Suunta on lupaava, koska on paljon niitä, jotka lähestyvät soittamista uusilla, siisteillä tavoilla. Mutta kaikki sellainen kahdeksan tahdin tiluttelukama saisi luvan loppua. Sooloissa pitää olla melodisesti jotain ainutlaatuista, joka yhdistää korkeammalla tasolla. Sitä minä kaipaan kitaransoitossa ja toivon, että myös nuoret kitaristit tavoittelevat sitä samaa.”

Hieman samoilla linjoilla oli hiljattain myös Metallican Kirk Hammett, joka tuumasi, etteivät kitarasoolot lopulta kiinnosta kuin muita soittajia, joita on kuitenkin kuuntelijoista vain pieni osa.

”[He, jotka eivät soita itse] muistavat hienon melodian ja mahtavan biisin, varsinkin sellaisen, joka vie heidät johonkin toiseen paikkaan ja tilaan”, Hammett totesi Total Guitarin haastattelussa.

Lisää luettavaa