Kovaa ajoa – haastattelussa Morgal

Nuorta kotimaista äärimetalliosaamista edustava Morgal on herättänyt huomiota hurjilla ja energisillä keikoillaan. Sama rikinkatkuinen meininki toistuu yhtyeen esikoisalbumilla.

Debyyttinne Nightmare Lord on todella kovaa tykitystä, joka on saanut osakseen pääasiallisesti loistavaa palautetta. Kuinka kokopitkä sai muotonsa? 

– Hiljennyimme vuoden 2019 Steelfestin jälkeen säveltämään ja rakentamaan debyytin materiaalia, kolmikko vastaa yksissä tuumin. 

– Sävellykset syntyivät noin vuodessa, ja niitä hiottiin pitkään ja hartaasti. Levy on mielestämme nimikko-ep:hen [2018] verrattuna huomattavasti moniulotteisempi, määrätietoisempi ja raaempi. 

Morgalin takaa löytyy suhteellisen nuoria jätkiä, mutta yhtyeen musiikki on vanhahtavaa ja vertailukohdiksi kaivetaan usein Nifelheimin kaltaisia alan konkareita. 

Oletteko olleet aina niin sanottua modernia metallia vastaan? 

– Vaikutteemme ovat huomattavasti syvemmällä kuin esimerkiksi toisen aallon black metalissa. Vanha hevi on lähellä sydäntä – uudempaa musiikkia mitenkään vieroksumatta – ja se kaikki kuuluu meidän musiikissa. 

Morgalin ydin on pysynyt samana sen koko vuonna 2014 alkaneen uran, mutta mukana on myös uutta verta. Onko yhtye teille ”kaverijuttu” vai löysittekö kokoonpanon jonkin hakuilmoituksen perusteella? 

– SS Exiler [rummut] ja Crusher [kitara] soittivat kimpassa, mutta bändiltä puuttui basisti-laulaja. Tunsimme toisemme jo etukäteen erittäin hyvin, joten oli helppo lähteä kokeilemaan, kuinka ajo kulkee Lord Warmoonin kanssa – ja sehän kulki. 

– Kokoonpano muuttui tänä vuonna siten, että kakkoskitaristiksi valikoitui Serpent Ceasar of the Dark Omen, joka liittyi mukaan vasta Nightmare Lordin äänitysten jälkeen. Meillä oli pitkään tarve toiselle kitaristille, mutta sopivaa jätkää ei tuntunut löytyvän, kunnes tajusimme, että vittu, tässähän on oikea mies bändiin. Olemme tunteneet kyseisen herran jo vuosien ajan. 

Olette maineikkaan suomalaisen Werewolf-levy-yhtiön bändi. Kuinka diili syntyi? 

– Kun yritimme aikoinaan saada keikkoja, niitä ei tuntunut löytyvän mistään, joten järjestimme niitä kotikaupungissamme Mikkelissä itse. Werewolfin pääpamppu tuli paikan päälle tarkistamaan, mikä on homman nimi. Yö ryypättiin, aamu oksennettiin ja diili syntyi. 

Morgalin alkutaival on ollut kaikilta osin lupaava. Onko suunta jatkossa sama, vai onko teiltä tulossa jotain odottamatonta? 

– Tällä hetkellä keskitymme keikkojen tekemiseen ja ankaraan treenaamiseen. Tulevaisuus näyttää, mitä tuleman pitää. 

– Loppukaneetiksi voisi sanoa, että kuunnelkaa se levy ja tulkaa keikoille. Tai pysykää kotona ja vetäkää hanskaan!

Julkaistu Infernossa 11/2021.

Lisää luettavaa