”Kuljimme läpi sisäisen myrskyn pidemmän kautta” – haastattelussa Saturnus

Hankaluudet selättänyt Saturnus palaa pitkältä levytystauolta. On ilahduttavaa huomata, että tanskalaisbändin death doom soi uudella albumilla kenties parempana kuin koskaan. 

02.09.2023

Edeltävästä Saturn in Ascension -albumista on ehtinyt kulua 11 vuotta. Kuinka tässä näin kävi?

– Saturnus kulki läpi sisäisen myrskyn pidemmän kautta. Monet ulkoiset haasteet ja henkilökohtaiset jutut vain johtivat lopulta turhautumiseen, vuonna 2020 mukaan tullut rytmikitaristi Julio Fernandez paljastaa. 

– Tämä on kuitenkin vain yksi osa yhtälöä, koska toisinaan pelkästään tietynlaisen buustin puuttuminen tekee asioista hankalia. Vuosien hankaluuksien ja vähäisen uuden materiaalin jälkeen bändi päätti ottaa haasteen vastaan, ja silloin minä ja Indee [Rehal-Sagoo, liidikitara] astuimme mukaan. Aloitimme kaiken puhtaalta pöydältä, uudella ja entistä paremmalla meiningillä, bändin vanhaa tyyliä tietysti kunnioittaen. 

Uuden levyn nimi on The Storm Within. Otsikko kertonee juuri mainitsemistasi vaikeuksista? 

– Tämä on konseptialbumi, joka perustuu todelliseen elämään ja sen myrskyihin. Kuljetamme kuulijan läpi parantavan polun ja näytämme, että meidän täytyi päästää nämä höyryt ulos ja osoittaa, mitä olemme käyneet läpi. Levy on meille hyvin henkilökohtainen ja osoittaa kamppailumme, taistelumme ja intohimomme pitää bändin liekki elossa. 

Saturnusin kuusikielisen tontilla on ollut vuosien varrella tuulista: nettitietojen mukaan kolmikymppisessä yhtyeessä on soittanut kaikkiaan 12 eri kitaristia. 

Uutta voimaa edustava Fernandez ja aisaparinsa Rehal-Sagoo ovat saaneet tulikasteensa ja selvinneet siitä loistavasti. Mutta kuinka ihmeessä sopivien kitaristien löytyminen on niin hankalaa? 

– Se on ollut kieltämättä haastavaa. Lopulta kyse on siitä, kuinka paljon soittaja on valmis panostamaan aikaa ja vaivaa tekemiseensä. Nyt kun minä ja Indee olemme mukana yhtyeessä, hommassa on uutta verta ja tähtäämme porukalla kohti yhteistä maalia. 

Mielikuva tanskalaisista ei tuo ensimmäisenä mieleen pohjatonta synkkyyttä. Oletteko musiikillanne maassanne jotenkin ulkopuolisia? 

– Ei ollenkaan. Päinvastoin me jopa tunnemme, että kuulumme tänne, koska Tanskassa on odottamattoman paljon ihmisiä, jotka nauttivat musiikistamme, Fernandez vakuuttaa. 

– Ymmärrän pointtisi, mutta se, mitä tuomme musiikillamme esiin, kertoo jokaisen ihmisen päivittäisestä kamppailusta. Fanit tietävät, miten sen voi omaksua, ja jollain tavalla se vain sulautuu heidän dna:hansa. 

Mittarissanne on pyöreitä vuosia. Tarkoittaako se teille jotain erityistä? 

– 30 vuotta! Sehän on pieni elinikä! Meillä ei ole mitään erityisempiä suunnitelmia, mutta yritämme tietysti soittaa livenä niin paljon kuin mahdollista. Voin kertoa, että syyskuusta eteenpäin tulemme olemaan todella kiireisiä. 

Julkaistu Infernossa 6/2023.

Lisää luettavaa