Kokomustiin pukeutunut hahmo erottuu Kuopion katukuvasta selvästi. Siinä ei ole Antti Bomanille mitään uutta, sillä hän on poikennut massasta koko elämänsä.
– Sisareni huomautti minulle jo pienenä, että olen jotenkin erikoinen tyyppi. Muistan olleeni pitkiä aikoja täysin omissa maailmoissani, kun uppouduin vaikkapa piirtämään, Boman muistelee.
– Tiedostin itsekin jo varhain, etten ole ihan samanlainen kuin suurin osa muista, mutta toden teolla aloin ymmärtää ja hahmottaa omia piirteitäni vasta paljon myöhemmin. Monia asioita selitti esimerkiksi se, että minulla diagnosoitiin ADHD muutama vuosi sitten.
Musiikki ilmaantui Bomanin elämään jo varhain.
– Kun olin pieni, riehuin veljeni kanssa Matchboxin ja Stray Catsin biisien tahdissa. Samalla soitettiin puisia tennismailoja kuin viimeistä päivää. En tiedä syytä, mutta musan parissa leikkiminen ja soittamisen imitointi tuntui hienolta, Boman muistelee.
1980-luvun puolivälissä rockabilly vaihtui Iron Maidenin, Dion ja KISSin diggailuksi.
– Powerslave, Somewhere in Time, Holy Diver, The Last in Line, Lick It Up, Animalize ja niin edelleen. Astuin siis samaan heviveneeseen, johon monet suomalaiset teini-ikää lähestyneet pojat – ja mikseivät tytötkin – hyppäsivät, Boman naurahtaa.
Raskaan musiikin voima, rajuus ja raakuus alkoivat kiehtoa yhä vahvemmin.
– Koska en ole ikinä ollut duuri-ihminen, matka jatkui synkempään suuntaan, ja seuraavalla portaalla vastaan tulivat esimerkiksi Kreator ja Coroner. Myös Stone oli todella merkittävä. Se oli ensimmäinen bändi, jonka musan äärellä tajusin, että suomalainen yhtye voi olla ihan yhtä kova kuin ulkomaiset ihmeetkin. Kun Demilich myöhemmin aloitti, ajatuksena olikin toimia kansainvälisesti. Toki undergroundissa, mutta kuitenkin.
Bändin perustaminen oli lopulta pienestä kiinni. Antti Bomanin soittoharrastus ei nimittäin lähtenyt liikkeelle kovin räjähtävästi.
– Olin kuudennella luokalla, kun musiikinopettajani pyysi kokeilemaan bassoa. Ei ollut pienintäkään hajua, miten nelikielistä soitetaan, mutta sain kuitenkin aikaiseksi jonkinlaisia ääniä. Basson pörinästä tuli selittämättömän hieno fiilis – aivan kuin silloin aikoinaan, kun soittimena oli tennismaila, Boman kertoo.
– Vähän myöhemmin sain kitaran ja vahvistimen, mutta sitten törmäsin ongelmaan: en osannut virittää instrumenttia. Kitara unohtui kaapin perukoille varmaan puoleksi vuodeksi. Eräänä päivänä meillä sattui käväisemään virityshomman taitanut henkilö, ja kun hän sitten loihti kitarasta ensimmäisen voimasoinnun… Voi hemmetti, miten mahtavalta se kuulostikaan!
Siitä se alkoi. Pian syntyivät ensimmäiset omat biisit.
– Totta kai soittoni ja omat varhaiset musiikilliset ideat kuulostivat hirveiltä, mutta jostain oli aloitettava. Muiden bändien kappaleiden soittaminen ei kiinnostanut. En edelleenkään osaa edes Smoke on the Wateria. Tarve oman jutun luomiseen oli kova, ja halusin tehdä asiat alusta asti juuri niin kuin oma pääni sanoi.
Paremmin ja huonommin
Vaikka Kuopio ei ole ihan tuppukylä, metallin taitajia ei kasvanut kaupungissa 1980-luvun lopulla ihan joka puun oksalla.
– Pitkän etsiskelyn jälkeen löysin tyyppejä, joilla oli jo oma metallibändi, ja pääsin soittamaan heidän kanssaan. Oli kuitenkin ongelma: yhtyeessä oli jo ennestään liideri, eikä me tultu erityisen hyvin toimeen musiikillisesti.
– Viimeiset yhteiset treenit menivät niin, että soitettiin selkä selkää vasten eri kappaleita ja muut jätkät katsoivat ihmetellen vierestä. Homman jatkaminen tuntui mahdottomalta, ja sanoin lähteväni omille teilleni. Mainitut muut jätkät taas ilmoittivat tulevansa mukaani, ja siitä sai alkunsa Demilich. Musiikkityyli kehittyi enemmän tai vähemmän sen mukaan, mistä bändeistä tuli innostuttua. Esimerkiksi Entombed, Napalm Death, Bolt Thrower, Death ja Atheist olivat kovia.
Demilich nousi ensimmäisen kerran yleisön eteen perustamisvuotenaan 1990. Paikkana oli Kuopion Nuorisokeskus, joka tunnetaan nykyisin nimellä Kulttuuriareena 44.
– Totta kai me tehtiin soittomokia. Pettymys oli kova, kun ei oltukaan täydellisiä, Boman naurahtaa.
– Myöhemmin olen oppinut ymmärtämään, etten ole kitaristina ihan sillä tasolla, että Prince olisi kelpuuttanut minut taustabändiinsä. Kun myöntää itselleen olevansa vajavainen, touhu on vähän armollisempaa. Keikat ovat silti olleet aina kaksipiippuisia kokemuksia: sinänsä soittaminen on kivaa, mutta samalla siihen liittyy paineita, suorittamista ja tuskaa.
Näihin aikoihin alkoi ilmestyä varsin kovatasoisia suomalaisia death metal -nauhoja. Ensimmäisten joukossa olivat Abhorrencen Vulgar Necrolatry, Funebren Cranial Torment, Xysman Swarming of the Maggots, Sentencedin When Death Join Us ja Demigodin Unholy Domain.
– Kun varhaisten underground-kontaktien avulla selvisi, että monelta suomalaiselta bändiltä on tullut tai tulossa demo, minulle tuli kiire. Halusin Demilichin olevan eturintamassa, ja nauhoitimmekin Regurgitation of Blood -treeninauhan maaliskuun lopulla 1991. Koska se ei onnistunut kovin kummoisesti, halusin tehdä nopeasti uuden demon. Ihan kunnon demon.
Demilichin erikoislaatuisuus kävi aikoinaan selväksi hyvin nopeasti. Kesällä 1991 ilmestynyt The Four Instructive Tale… of Decomposition -demo sisälsi brutaalia death metalia, mutta siinä tuntui olevan jotenkin erikoista kierrettä, eikä vähiten Bomanin supermatalan kurnutuslaulun ansiosta.
– Demo nauhoitettiin Akaan MR-studiolla Viialassa heinäkuun alussa. Paikka valikoitui sen perusteella, että Demigod oli purkittanut siellä demonsa. Oltiin Viialassa pari päivää, ja yö vietettiin leirintäalueella teltassa. Mukava reissu, Boman muistelee.
– MR-studion äänittäjä Heikki Peltonen oli humppamies ja totesi, ettei ymmärrä meidän touhusta yhtään mitään. Soundipuoli ei onnistunut kummoisesti, mutta monet tuntuivat tykkäävän.
Demo alkoi levitä nopealla tahdilla. Pian postimiehellä riitti kannettavaa suuntaan jos toiseenkin.
– Ei mennyt aikaakaan, kun minulla oli yli sata kirjeenvaihtokaveria eri puolilta maailmaa. Pienlehtien tekijöitä, muiden bändien tyyppejä, tapetreidaajia ja niin edelleen. Samalla tietämys maailmanlaajuisesta underground-skenestä lisääntyi nopeasti.
– Muistan olleeni huono ottamaan vastaan takaiskuja. Kun meidän demo haukuttiin eräässä ranskalaisessa fanzinessä, suutahdin sen verran, että lähetin lehdykän tekijälle kirjekuorellisen jauhomatoja. Sen jälkeen sieltä tuli vastaus, että jos tulen jonakin päivänä Ranskaan, minun pääni murskataan.
Isossa kuvassa underground-touhu oli kuitenkin lämminhenkistä ja yhteisöllistä. Ainakin Suomessa.
– Kaikki jeesasivat toisiaan ja bändit järjestivät keikkoja toisilleen. Joskus hommat sujuivat paremmin, toisinaan vähän huonommin. Kerran mentiin keikalle Turkuun. Me ehdittiin soittaa koko setti ja Demigod vetäisi puolikkaan. Sentenced taas ei päässyt lavalle ollenkaan. Joku oli valittanut metelistä ja poliisit tulivat keskeyttämään tapahtuman. Saattoi olla, ettei huvilupaa ollut edes kysytty.
Vuonna 1992 ilmestyneet demot Somewhere Inside the Bowels of Endlessness ja The Echo kuljettivat Demilichiä yhä avantgardistisempiin, omaperäisempiin ja vaativampiin ilmansuuntiin. Yhtyeen kerroksellisiin sävellyksiin tutustuminen oli kuin tiivistunnelmaisimman dekkarin maailmaan heittäytymistä. Ikinä ei voinut tietää, mitä ihmeellistä seuraavan mutkan takana tapahtuu.
– Rakentelin biisejä kotona ja vein niitä treeneihin. En koe olevani niinkään säveltäjä vaan nimenomaan musiikinrakentaja.
Miten laulutyylisi kehittyi?
– Lähtökohtana oli, etten halunnut laulaa, mutta ei kukaan muukaan halunnut. Tai uskaltanut. Esikuviani olivat esimerkiksi L-G Petrov ja Martin van Drunen, mutta minulla ei ollut hajuakaan örinätekniikasta. Kun sitten yritin möristä, oma soundi muovautui varsin luontevasti.
– Ekan demon Embalmed Beauty Sleep -avausbiisiä ja samalla laulua hidastettiin, ja siitähän tuli sitten kommentteja, että koko juttu on tehty studiokikkailun ja efektien avulla. Sisuunnuin tästä sen verran, että myöhemmillä julkaisuilla lauluani ei käsitelty mitenkään. Laulusoundini on siis luomun luonnollinen, kuulostaapa se siltä tai ei.
Skismaa skenessä
Demilichin mutkikas metalli saavutti kliimaksinsa toistaiseksi ainoalla varsinaisella studioalbumilla. Yksi Nespithe-levyn hämmentävimmistä piirteistä on, että parhaimmillaan kaikki instrumentit – laulu, kaksi kitaraa, basso ja rummut – tuntuvat ryntäilevän omiin suuntiinsa ilman mitään sääntöjä, mutta kokonaisuus pysyy kuin ihmeen kaupalla kasassa.
– Aluksi yksikään lafka ei tarjonnut levytyssopimusta. Kun sitten jenkkiläinen Necropolis Records lähestyi meitä, se halusi julkaista Demilichin demoja uudelleen. Kun asioista keskusteltiin, päätettiin kuitenkin tehdä albumi. Nespithelle tuli vanhoja demobiisejä sekä uusia kappaleita.
– Levy purkitettiin ja miksattiin viidessä päivässä Savonlinnan Walltone-studiossa Tuomo Valtosen kanssa. Tuomo ei ollut death metal -tyyppi, mutta hänellä oli ammattitaitoa ja näkemystä. Hän todellakin halusi tehdä parhaan mahdollisen levyn, Boman kertoo.
– Vaikka aikataulu oli tiukka, ehdittiin toki käydä myös paikallisessa baarissa. Siellä olisi haluttu vetää outoja pitkätukkia turpaan, mutta ihan niin pitkälle ne eivät kuitenkaan menneet.
Nespithen tekemisen yllä oli myös varjoja.
– Underground-skenen sisällä alkoi olla hankausta. Aiemmin oltiin soitettu monien black metal -bändien kanssa, eikä mitään skismoja ollut. Mutta sitten kun Norjassa alkoi tapahtua hurjia juttuja, osa suomalaisista black metal -hahmoista alkoi halveksua death metal -skeneä. Omatkin välini menivät poikki eräiden tyyppien kanssa, kunnes jossain vaiheessa selvisi, että erimielisyydet perustuivat perättömiin paskapuheisiin.
– Yksi aiheeseen liittyvä bileilta on jäänyt elävästi mieleen. Vanhempani olivat jossain muualla ja Sentencedin herrat tulivat kyläilemään. Jossain vaiheessa ovikello soi, ja ovella oli pari suomalaisen black metal -skenen johtohahmoa. Pyysin heitä astumaan peremmälle. Toinen tuumasi, etteivät he ole tulossa ”säälittäviin trendibileisiin”. Sitten he tiedustelivat, sattuuko [myös bm-bändi Impaled Nazarenessa vaikuttanut] Jarvan Taneli olemaan paikalla. Sattuihan se. Kolmikko jutteli hetken aikaa, ja sitten Jarva tuli jatkamaan kaljanjuontia meidän kanssa, vaikka häntä kyseltiin lähtemään. Black metal -kaksikko jatkoi sitten matkaa omaan suuntaansa.
– Skenen riitaisuus alkoi väsyttää pahemman kerran, eikä keikoillakaan huvittanut enää käydä. Ja niinhän siinä kävi, että kun Nespithe ilmestyi keväällä 1993, Demilichiä ei enää ollut.
Erilaisia jäähyväisiä
Demilichin hautaholvi ei kuitenkaan pysynyt kiinni. Kun vuodet vierivät, portit alkoivat narahdella hiljalleen auki.
– Olisikohan ollut 1998, kun menin käymään kuopiolaisessa hevibaarissa Valhallassa. Ihmettelin ensimmäiseksi sitä, että meidän promokuva oli paikan seinällä. Kun sitten juttelin joidenkin nuorempien tyyppien kanssa, tuli selväksi, ettei Demilichiä ollut unohdettu. Myös internetin kautta alkoi tulla palautetta yhä enemmän, Boman muistelee.
– Aikaa kului, mutta lopulta me aktivoiduttiin vuonna 2005. Nauhoitettiin hieman uutta musaa ja tehtiin keikkoja muun muassa USA:ssa. Kun soitettiin Maryland Death Fest -tapahtumassa, jengistä todellakin huomasi, että Demilichiä on odotettu. Paikalla oli myös Danny Lilker, joka kertoi olevansa pitkän linjan diggari.
Paluu ei kuitenkaan kantanut kovin kauan.
– Jäähyväisbileet pidettiin Kuopion Savisaaressa kesällä 2006. Meinasi tulla toisenlaisetkin jäähyväiset, sillä lähdin uimaan humalassa kohti vastarantaa ja jalka kramppasi. Mutta vielä silloin ei tullut lähtö.
Seuraavan kerran Demilich aktivoitui kesällä 2010.
– Olin luvannut promoottori Marco ”Järkkä” Järvenpäälle, että Demilich nousee jonakin vuonna Jalometalli-festarin lavalle. Homma piti sitten lunastaa, vaikka itselleni olin luvannut, että vuosina 2005–2006 soitetut keikat jäävät ehdottomasti viimeisiksi, Boman naurahtaa.
– Jalometallissa oli hieno meininki ja yleisössä näytti olevan muutamankin eri sukupolven edustajia. Myös paitoja myytiin aikamoinen kasa.
Ei se siihenkään jäänyt. Seuraavat merkinnät tehtiin vuonna 2013.
– Svart Records julkaisi 2014 talvella 20th Adversary of Emptiness -boksin, jota kasattiin edellisen vuoden aikana. Mukaan tuli muun muassa vuonna 2006 nauhoitetut, mutta silloin julkaisematta jääneet biisit.
– Kun tieto boksista levisi, bändiä alettiin kysyä keikoille. Ensin kieltäydyin, mutta lopulta mieli muuttui. Jos ihmiset haluavat nähdä Demilichin ja soittaminen maistuu itsellekin, miksi pitäisi vängätä jääräpäisesti vastaan? Vuoden 2014 jälkeen ollaan tehty joitakin kiertueita ja festarikeikkoja. En enää sano, että joku rundi tai keikka on meidän viimeinen, mutta se mahdollisuus on aina olemassa.
Vuonna 2018 Demilich kiersi USA:ssa paikallisen Blood Incantationin kanssa.
– Ennen rundia korviini kantautui, että Blood Incantationin tyypit ovat kovia Demilich-diggareita. Kun sitten tutustuin bändiin, sehän paljastui oikein mainioksi. Ollaan soitettu myöhemminkin yhdessä, myös Suomessa, ja samalla meistä on tullut hyviä ystäviä. Sehän onkin ihan parasta, kun löytää musiikin ansiosta samanhenkisiä hienoja tyyppejä eri puolilta maailmaa!
Tämän kevään aikana Demilich soittaa muutamia Suomen-keikkoja Deathchainin kanssa. Uutta musiikkiakin saattaa olla luvassa.
– Minulla on konsepti seuraavaa levyä varten ja uusia biisejäkin olemassa. Aikatauluista en kuitenkaan suostu puhumaan mitään. Mutta ehkäpä jonakin päivänä.
Rakennetaanpa vielä aasinsilta kuopiolaiskollega Deathchainistä. Kun bändin kitaristi Tommi ”Corpse” Hoffren perusti Jess and the Ancient Ones -yhtyeen vuonna 2010, Antti Boman hyppäsi mukaan taiteilijanimellä Von Stroh. Sitä päätöstä ei tarvinnut katua ainakaan syksyllä 2014.
– Corpse pirautti ja pyysi istumaan alas. Luvassa olisi kuulemma kovia uutisia. No, niinpä olikin. King Diamond oli ilmoittanut haluavansa Jess and the Ancient Onesin USA:n-rundinsa avausbändiksi. King oli kuulemma törmännyt Astral Sabbat -biisiin Youtubessa ja diggaillut kovasti kuulemaansa.
– Kuukauden kiertue oli ihan huikea. Yksi parhaista jutuista oli, että King Diamond – koko bändi – ja teknikot olivat mahtavia. Meitä kohdeltiin erittäin hyvin. Eräänkin kerran King kärsi ruokamyrkytyksestä mutta tuli silti kyselemään, että onhan meillä varmasti kaikki hyvin. Aivan uskomattoman tyylikästä toimintaa!
Julkaistu Infernossa 2/2025.