Kuolemaa ja uskonnonvastaisuutta – ennakkokuuntelussa Apocryfalin esikoispitkäsoitto

Mukana lisäksi laulaja Pasi Vastamäen biisikohtaiset kommentit.

Apocryfal
Kuva: Kaisa Kovanen

Kymmenen vuotta sitten perustettu jyväskyläläinen Apocryfal julkaisee ensimmäisen täyspitkän albuminsa Crushing Black Death joulukuun 15. päivä puolalaisen Mara Productionsin kautta. Edeltävään Aberration of Mind -ep-levyyn (2013) verrattuna yhtyeen musiikki nojaa pitkäsoitolla niin sanoituksissa kuin sävellyksissä vahvemmin kohti black metalia ollen samalla myös harkitumpi ja monipuolisempi kokonaisuus.

”Levyn nimi kuvastaa totuudenmukaisesti levyn tarkoitusta ja sen lopullista sisältöä. Tekstit pyörivät uskonnonvastaisuuden sekä kuoleman ympärillä ja Studio Watercastlella saimme taltioitua albumille juuri halutunlaisen painostavan ja toivottoman tunnelman. Kuluneet kuusi vuotta ep:n ilmestymisen jälkeen tarjosivat musiikille aikaa kypsyä vahvaksi eikä minkäänlaisille luoville kompromisseille ollut tarvetta”, laulaja Pasi Vastamäki kertoo debyytistä.

Inferno tarjoaa koko levyn ennakkoon kuunneltavaksi jo nyt aina julkaisupäivään saakka. Alta voit laittaa levyn soimaan sekä lukea laulaja Vastamäen biisikohtaiset kommentit.

Painaja

Avausraita oli jo ep:n aikoihin lähes valmis, mutta säästimme sen täyspitkälle. Kappaleen sanoitukset tein hyvin elävän painajaisen/unihalvauksen jälkeen tajunnanvirtana paperille.

”Nyt katso sisimpäsi
Pimeyden repivää pyörrettä
Sen tyrmistyttävää häikäisyä
Päästä valloilleen sen raivo”

Truth Hath No Confines

Kappaleen sanoitukset on otettu Ahabin palopuheesta Herman Melvillen romaanista Moby Dick. Kirja hahmoineen oli aikanaan tärkeässä osassa oman henkisen identiteetin rakennuksen suhteen.

”Talk not to me of blasphemy, man;
I’d strike the sun if it insulted me.”

Redeemer

Kuka onkaan vapahtaja ja kenet vapautetaan? Leimaus uskonnollisten johtajien kaksinaismoralismia vastaan.

”He must be served with what he needs
Show him justice, redeem him for his dirty deeds”

Kirkonväki

Suomalaista kirkkomytologiaa yhdistettynä nykypäivän uskonnollisiin menoihin. Ehtoollinen ei saastunut, vaikka ruttoa tai muuta kulkutautia sairastava sen ylenantoi ja papin oli sairaan puolesta täten suoritettava rituaali loppuun.

”Pappi syö kirkkoväen
Oksentaman öylätin”

Grievance pt. II

Valitusvirsistä otettu teksti jatkamaan ep:llä aloitettua perinnettä. Kelpo esimerkki siitä, kuinka moninaisesti tulkittava teos on kyseessä.

”Minut hän on johdattanut
Ja kuljettanut
Pimeyteen
Eikä valkeuteen”

Kello, kirja ja kynttilä

Typerää, yksilöä rajoittavaa ja mieleltään tylsää laumamentaliteettia löytyy jokaisen järjestäytyneen uskonnon piiristä.

”Hedelmistään puu tunnetaan, viittoo Hän
Jonka suu on ommeltu umpeen”

The Mammoth

Kuvaus tyhjästä toivosta ja sen paljastumisesta. Kappaleesta otettiin vahvasti inspiraatiota myös levyn kanteen, jonka isäni Veno Vastamäki piirsi luonnoksen pohjalta.

”The spear has been spelled
With the mark of the man
The Beast has fallen
The Mammoth is extinct”

Crushing Black Death

Kuoleman lopullisuus ja sitä kautta elämän arvottomuus ajaa heikot harhaan. Sammuta valo pimeyden keskeltä, jonka itse sytytit, ja tervehdi Totuutta.

”No one finally stood beside any greater Truth.”