”Laulajat aiheuttavat aina ongelmia” – Yngwie Malmsteen kertoo, miksei enää turvaudu ulkopuolisiin solisteihin

Kuva: Austin Hargrave

Kitaravirtuoosi Yngwie Malmsteen antoi hiljattain haastattelun kreikkalaiselle Rock Hard -lehdelle ja tältä tiedusteltiin, miksei hänen yhtyeessään ole enää ollut erillistä laulajaa sitten vuoden 2010 Relentless-albumin, jolla lauloi Tim ”Ripper” Owens. Kitaristin mukaan syy on se, ettei hänen kokoonpanossaan mukana olleilla laulajilla ole koskaan ollut täysin selvää, millainen heidän roolinsa kuuluu olla.

”Moni ajattelee, että kasaan bändin ja sitten erotan tyyppejä, mutta ei se mene niin. Minä sävellän kaiken ja sitten palkkaan tyyppejä: ’Tässä rahaa, tässä sanat, tässä melodia’ tai ’Soita koskettimilla näin’ tai ’Soita bassoa näin’. Minä siis rahoitan koko touhun ja maksan heille palkkaa, kyse ei ole koskaan ollut varsinaisesta bändistä”, Malmsteen pohjustaa.

”Yleensä basistit, rumpalit ja kiipparistit ovat tyytyväisiä, soittavat osansa ja saavat palkkansa. Mutta laulajat aiheuttavat aina ongelmia. He käyttäytyvät kuin olisivat jotenkin erikoisia ja haluavat puuttua asioihin. Silloin sanon, että ’Hienoa, mikset sitten tee omia biisejäsi jossain muualla? En aio estää sinua tekemästä niitä, mutta et voi tehdä sitä täällä’. Laulajat kuvittelevat aina olevansa parempia kuin muut.”

Malmsteen kertoo hoitaneensa tilanteen niin, että hän vastaa kaikesta ilman, että yksikään tuottaja tai sävellyskumppani hengittäisi niskaan tai kertoisi, miten hänen pitäisi tehdä asioita. Kitaristi luottaa täysillä omaan kirkkaaseen visioonsa ja hänen mielestään muidenkin tulisi tehdä samoin.

”Otetaan esimerkiksi vaikkapa Da Vinci tai Rembrandt tai Michelangelo – eivät he anna muiden tehdä maalauksiaan. Heillä on oma visionsa. Tai vaikkapa sellisti barokkiorkesterissa – ei hän sano Johann Sebastian Bachille, että ’Voinko soittaa tuon korotetun C:n alennettuna?’, koska se ei ole hänen visionsa” Malmsteen vertaa.

”Rock ’n’ roll on 99-prosenttisesti ryhmätyötä ja rakastan sellaisia pareja. [Mick] Jagger ja [Keith] Richards, Brian Johnson ja Angus Young, Van Halenit ja David Lee Roth – rakastan niitä kaikkia ja mielestäni ne ovat vitun upeita. He toimivat hyvin yhdessä. Mutta minä en tee niin. Sitä ihmiset eivät ymmärrä. ’Mikset tee kuten kaikki muut?’ Koska minä en vain tee.”

”Se aiheuttaa joskus ongelmia, koska he eivät ymmärrä. Ei se mene niin, että ensin kutsun tyyppejä bändiin tekemään biisejä kanssani ja sitten kiellän heitä. Tämä ei ole bändi etkä sinä tee biisejäni.”