Lauluja Saatanalle – haastattelussa Dopelord

Puolalaisen Dopelordin musiikkia dominoivat synkkä yleistunnelma, lyijynraskaat kitarariffit ja paholaismainen sanoitusmaailma. Aiemminkin hyvää jälkeä tehnyt yhtye vaikuttaa olevan nyt uransa huipulla. 

22.01.2024

Viides levynne Songs for Satan on valmis. Sujuiko albumin teko suunnitellusti? 

– Asiat eivät mene koskaan aivan niin kuin on suunniteltu, basisti-laulaja Piotrek Zin vastaa. 

– Tietyt jutut muuttuvat studiossa juuri ennen äänityksiä, toisia on puolestaan mahdoton toteuttaa ja niin edelleen. Olemme kuitenkin erittäin iloisia lopputuloksesta. 

Songs for Satan kyntää Dopelordille tuttua sarkaa eli helvetin raskasta mutta tarttuvaa doom metalia. Musiikista kuuluu läpi musiikkityylin historia, mutta selkeästi tämän päivän otteella toteutettuna. 

Erityisen merkillepantavaa on, että levy takoo suoraviivaiset koukkunsa takaraivoon jo ensikuulemalta. 

– Pidän kommentistasi. Valehtelisin jos väittäisin, ettemme hae kappaleisiimme erityistä tarttuvuutta. On hienoa kuulla, että olemme onnistuneet siinä. 

Vanha kehno on esittänyt yhtyeen musiikissa merkittävää osaa vuonna 2010 alkaneen uran alkumetreiltä saakka. Uutta edeltävän albumin nimi oli Sign of the Devil (2020), ja matkan varrelta löytyy useampia mustaa magiaa ja paholaismaisia aiheita käsitteleviä kappaleita. 

Teema vaikuttaa Dopelordille jopa eräänlaiselta pakkomielteeltä, joten on kysyttävä, mitä saatana merkitsee teille? Onko kyseessä pelkkä kielikuva vai jotain kokonaisvaltaisempaa ja konkreettisempaa? 

– Se on loistava ase puupäisiä katolilaisia vastaan, Zin laukaisee. – Puola on ajautumassa jälleen kohti eräänlaista ”saatanallista paniikkia”, josta syntyy joko jotain todella hienoa tai sitten joudumme vankilaan. 

Kuten bändin nimestä saattaa päätellä, myös huumeet ovat näytelleet ryhmän teksteissä merkittävää roolia. Kuinka suuri merkitys päihteillä on Dopelordin luomistyössä? 

– Riippuu ihan siitä, keneltä yhtyeemme jäseneltä kysytään. Itselleni huumeet eivät ole enää mitenkään merkittävä osa luovuutta. 

Puolan metalliskene tunnetaan pitkälti Batushkan, Behemothin, Decapitatedin, Mgłan ja Vaderin kaltaisista äärimetallibändeistä. Noin 38 miljoonan asukkaan valtion doom metal -kenttä on puolestaan säilynyt tiukasti undergroundissa. 

Ette kai te kuitenkaan ainut alan yhtye ole? 

– Täällä on muutama eeppistä doomia soittava yhtye. Joskus meillä oli enemmänkin stoner doomia vetäviä bändejä, mutta monikaan niistä ei taida olla enää kasassa. Suosion piikki katosi johonkin ja samat tyypit siirtyivät kai nu- tai black metalin pariin.

Julkaistu Infernossa 9/2023.

Lisää luettavaa