”Luovuus selvänä on paljon helpompaa kuin huumeiden vaikutuksen alaisena” – haastattelussa Ofdrykkja

Päihteiden kyllästämällä, itsetuhoisella ja urbaanilla black metalilla uransa aloittanut ruotsalainen Ofdrykkja on päässyt kuiville ja ammentaa nykyisin inspiraationsa koskemattomasta luonnosta.

Tuorein levynne on raikas ja rentotunnelmainen julkaisu. Minkälaisissa merkeissä Gryningsvisor sai alkunsa? 

– Jos vertaa aiempiin tuotoksiimme, työ oli tällä kertaa aika organisoitua ja määrätietoista. Rakensimme visuaalisuudesta, sanoituksista ja musiikista selkeän konseptin, joka kuvastaa elämiämme juuri tällä hetkellä, multi-instrumentalisti Ahlström aloittaa. 

– Nauhoitimme rummut, basson ja sähkökitarat normaalisti studiossa ja lähdimme sen jälkeen kokeilemaan rauhassa erilaisia soundeja ja instrumentteja luodaksemme musiikille oikeanlaista syvyyttä ja tunnelmaa. Suurin osa ajasta meni kuitenkin konseptin rakentamiseen. 

Gryningsvisorin kappaleet taitavat ammentaa paljon luonnosta? 

– Kyllä, se toimi tällä kertaa sanoitusten inspiraationa, solisti Pessimisten nyökkää. 

– Luonto on ollut suuri osa elämääni viime vuosien aikana, joten sen jättämä jälki ei voi olla näkymättä. Lähdin metsään kirjoittamaan omia tekstejäni, enkä tullut takaisin ennen kuin ne olivat valmiit. Suuri kontrasti menneisyytemme sanoituksiin on, että joissain uusista kappaleista esiintyy toivonpilkahdus ja positiivisuutta. 

Ofdrykkjan miehiltä löytyy rankka historia kovien huumeiden parista, ja se lienee toiminut katalyyttinä vuonna 2012 aloittaneen bändin synnylle. 

Millaista artistina olo on selvinpäin? 

– Minulle luovuus selvänä on paljon helpompaa kuin huumeiden vaikutuksen alaisena, niin ikään monet instrumentit taitava Drabbad pääsee ääneen. 

– Tiettyjen huumeiden vaikutuksessa menettää kontaktin itseensä ja henkisyyteensä, ja lopputuloksena on itsestään irtautunut ihminen. Jonkun lsd:n tai sienien kanssa tilanne voi olla toki vähän erilainen, mutta pointti on, että selvänä olo helpottaa minua luomistyössäni. Muut jätkät ovat varmasti samoilla linjoilla. 

– Kuuntele kuinka kaikki on kehittynyt sitten ensimmäisen albumin [A Life Worth Losing, 2014]. Huomaat varmasti, kuinka paljon paremmin ja tiukemmin kaikki on nyt tehty. On täysin selvää, että olemme kehittyneet paljon muusikkoina, ja suuri osa kehityksestä on päihteettömyyden ansiota. 

Olette oikeastaan täysin eri bändi kuin debyyttinne aikoihin. Millaisia tunteita vanhan musiikkinne kuuntelu teissä herättää? 

– Musiikkimme on todellakin muuttunut. Kun olemme muuttuneet ihmisinä, musiikki on kokenut saman, Pessimisten myöntää. 

– Jo A Life Worth Losingin nimi kertoo kaiken: se oli elämäntyyli, joka oli menettämisen arvoinen, ja lopulta pääsimme siitä irti. Meistä jokainen jätti kaupungin ja muutti maaseudulle, joten musiikin urbaani henki on kadonnut täysin. Tuhoava kaupunkielämä vaihtui parantavaan kuljeskeluun luonnossa. 

Gryningsvisorilta löytyy paljon akustista menoa, jonka pohja on pohjoismaisessa kansanmusiikissa. Onko mahdollista, että Ofdrykkjan metallipohja katoaa jonain päivänä täysin? 

– Meillä ei ole mitään syytä kulkea vanhoissa jalanjäljissämme, joten musiikkimme tulee kehittymään jatkuvasti – aivan kuten mekin ihmisinä, Pessimisten toteaa. 

– Henkilökohtaisesti en näe mitään esteitä sille, että metallivaikutteet tipahtavat pois musiikistamme, mikäli se tuntuu tekohetkellä oikealta ratkaisulta. On kuitenkin mahdotonta tietää, mitkä fiiliksemme tulevaisuuden julkaisuilla ovat.

Julkaistu Infernossa 10/2019.