Mastodon palaa konseptien pariin – Rumpali sanoo lähiomaisten vakavien sairauksien heijastuneen tulevaan levyyn

Atlantalainen progemetalliyhtye Mastodon julkaisee ensi vuonna uuden pitkäsoiton. Rumpali Brann Dailor kertoi Loudwirelle yhtyeen palaavan tulevalla levyllä jälleen konseptien pariin parin vapaamman albumin jälkeen.

– Levy sijoittuu aavikolle ja kappaleissa on tietty side. Valitettavasti bändin jäsenten lähipiirissä on viime aikoina diagnosoitu useita syöpätapauksia, joten siitä tuli levyn punainen lanka, Dailor kertoo.

– [Kitaristi] Bill Kelliherin äiti sairastui syöpään, samoin minun äitini. Koska molemmat olivat meistä kaukana fyysisesti emmekä voineet tehdä asialle mitään, purimme tuntojamme käytimme ylimääräisen aikamme musiikkiin sen sijaan, että olisimme vain istuneet murehtimassa tilannetta. Se yhdisti ja lähensi meitä levyä tehdessä. Valitettavasti nopeasti levinnyt aivosyöpä vei Billin äidin muutama kuukausi sitten.

Mastodon on ennenkin käsitellyt musiikissaan edesmenneitä omaisiaan ja lähipiirin sairauksia. Crack the Skye (2009) -levyn nimikkokappale käsitteli Dailorin nuorena itsemurhan tehnyttä sisarta ja The Hunter (2011) -levy sekä sen nimibiisi on kunnianosoitus kitaristi Brent Hindsin kuolleelle veljelle.

– Se on elämää. Meillä tällaiset tapaukset löytävät aina tiensä musiikkiin, tavalla tai toisella. Jos saamme kanavoitua siitä jotain kaunista, se on hyvä asia. Taide on hyvä tapa muistaa ja kunnioittaa toisia.