Menneisyyden liekit, kirkas tulevaisuus – haastattelussa Battle Beastistä potkut saaneen Anton Kabasen Beast in Black

Heavy metalin maailma on odottanut Anton Kabasen seuraavaa peliliikettä siitä asti, kun lahjakas biisintekijä pakotettiin sivuun perustamastaan Battle Beastistä. Infernolla on nyt kunnia esitellä Kabasen uusi yhtye Beast in Black.

Kuva: Jarno Katila

Ykköstila W:O:A Metal Battle -kilpailussa, Radio Rockin Starba -voitto, kehuttu debyyttialbumi Steel, levyjätti Nuclear Blastin osoittama kiinnostus, Euroopan-kiertue Nightwishin kanssa ja tietenkin Eläkeläiset-sovitus Kohta humpataan.

Lienee turvallista luonnehtia, että pääkaupunkiseutulaisen Battle Beastin askeleet vuosina 2010–11 olisivat voineet olla huomattavasti huterampiakin. Satunnaisesta tähdenlennostakaan ei näyttänyt olevan kysymys, sillä yhtyeen nousukiito jatkui kiitettävällä tahdilla myös nimikkolevyn (2013) ja Unholy Savior -albumin (2015) tahdittamina.

Tämäkin hyvä kuitenkin loppui aikanaan, ja kuluvan vuoden helmikuu toikin hurjia uutisia ”Battle Beastin ja Anton Kabasen tiet erkanevat” -tiedotteen muodossa. Eikä siinä mitään, mikäli Kabanen olisi itse päättänyt lähteä perustamastaan ja ideoimastaan yhtyeestä, mutta asiahan ei mennyt aivan niin. Itse asiassa se meni aivan päinvastoin.

Väännetäänpä rautalangasta: pystytkö kuvittelemaan tilannetta, että Tuomas Holopainen saa lähtöpassit Nightwishistä tai Alexi Laiho joutuu vastoin tahtoaan poistumaan Children of Bodomin vahvuudesta? Yksikään lahjakas muusikko, jonka oivallusten pohjalle koko orkesterin perusta ja sitä kautta tuleva suosio on rakennettu, ei yksinkertaisesti voi saada kalossinkuvaa takamukseensa.

Anton Kabanen kuitenkin sai. Ei ole mikään suuri salaisuus, että Battle Beastin uumenissa oli kiehunut jo hyvän aikaa, mutta yhtyeen visionäärin ”pöllämystyminen” on silti äärimmäisen helppo ymmärtää. Eihän tässä näin pitänyt käydä.

No, menneet ovat onneksi taas kerran menneitä, ja nyt on koittanut uuden kokoonpanon esiinmarssin aika. Kabasen kipparoima Beast in Black nousee Espoon Metroareenan estradille Nightwishin erikoisvieraana perjantaina 13. marraskuuta. Luvassa on niin ennen kuulemattomia Beast in Black -biisejä kuin uusia näkemyksiä Battle Beastin kappaleistakin.

Intuition varassa

Anton, millä mielin muistelet viime helmikuun tapahtumia nyt, puolisen vuotta myöhemmin?

– No, kirpaisevathan ne muistot edelleen. Toisaalta olen päättänyt olla miettimättä menneitä liikaa, sillä asiat eivät muutu miksikään eikä voivottelu johda mihinkään. Yksi tie päättyi onnettomaan umpikujaan, mutta matka jatkuu kaikesta huolimatta. Ajattelen itse asiassa niin, että mitä hehkuvammat liekit menneisyydessä palavat, sitä kirkkaammin ne valaisevat tulevaisuuden tietä. Ja minun katseeni on todellakin tulevissa ajoissa!

Jos saisit käyttöösi aikakoneen, tekisitkö asioita toisin?

– Aivan varmasti. Muun muassa bisnespuoli ei ole koskaan kiinnostanut, mutta siihenkin näyttää olevan pakko perehtyä vähän paremmin. Toki keskittyisin huomattavasti mieluummin suurimpaan rakkauteeni eli musiikin tekemiseen, mutta valitettavasti kokonaisuus on kuitenkin vain niin vahva kuin sen heikoin lenkki. Yritän joka tapauksessa pitää jatkossa huolen, etten tee enää samoja virheitä.

Sinut ja Battle Beastin muiden jäsenten välit karahtivat lopullisesti kiville Sabatonin ja Delainin kanssa tammi–helmikuussa tehdyn Euroopan-kiertueen aikana. Mitä tien päällä oikein tapahtui?

– Mitähän tähän nyt sanoisi… No, välit olivat aika lailla poikki jo tämän kiertueen käynnistyessä. Muut bändit huomasivat saman tien, että hommat ovat pahasti päin persettä, kun minun ja muun yhtyeen kesken ei ole edes puhevälejä ja olen tämän johdosta koko ajan yksikseni. Vaihtoehdot olivat siis joko viihtyä omissa oloissa tai hengailla Sabatonin ja Delainin tyyppien kanssa. Valitsin jälkimmäisen.

– Kun nyt katson kauemmas taaksepäin, tämä juttu teki tuloaan jo vuosien ajan. Se, mitä lopulta tapahtui, oli kai sitten väistämätöntä. Tässä tullaan siihen, että valitsin aikoinaan väärät tyypit ympärilleni. Mietin todella monta kertaa miehistönvaihdoksia, mutta en koskaan tehnyt ongelmille mitään konkreettista. Valitettavasti ajattelin kerta toisensa jälkeen, että kyllä tämä tästä sutjaantuu. Toisin sanoen annoin aina vain uusia mahdollisuuksia, kunnes se venyminen kääntyi minua vastaan. No, ainakin tiedän nyt, että luotan jatkossa entistä vahvemmin intuitioon.

Oletko ollut missään yhteyksissä nykyisen Battle Beastin kanssa helmikuun jälkeen?

– En suoranaisesti. Välikäsien kautta olen joutunut kommentoimaan muutamia virallisia asioita.

Millaista palautetta olet saanut fanien suunnalta?

– Yllättävänkin moni tuntuu ymmärtävän sen, että Battle Beastin tähänastinen tuotanto on minun käsialaani, vaikka bändi yrittääkin edelleen peitellä tätä faktaa, ilmeisistä syistä. Fanien palaute on siis ollut mielettömän positiivista ja kannustavaa. Todella suuret kiitokset diggareille jo tässä vaiheessa!

Peto mustissa

Siirrytäänpä sitten Beast in Blackin maailmaan. Orkesterin ensimmäinen julkinen esiintyminen tapahtuu Nightwishin kanssa, toisin sanoen isolla areenalla ja vieläpä perjantaina 13. marraskuuta.

– Jännitystä on toki ilmassa monestakin syystä, ja olenhan minä vähän taikauskoinenkin (naurua). Uuden kokoonpanoni ei itse asiassa ollut tarkoitus soittaa yhtään konserttia ennen debyyttilevyn valmistumista, joten tämä yllättävän nopeasti tullut keikkatilanne on vaatinut, ja vaatii edelleen, ponnisteluja ja erikoisjärjestelyjä. No, eipähän ole ainakaan ollut tylsää, kun on ollut todella paljon asioita työstettävänä.

Kerropa hieman enemmän tulevasta konsertista…

– Lyhyehkön soittoajan vuoksi tarjoamme reippaan setin, jonka draivi tulee olemaan katossa koko ajan. Slovareille ei tässä kattauksessa oikein jää tilaa, vaikka esimerkiksi Unholy Saviorin päätöskappale Angel Cry kuuluukin omiin suosikkibiiseihini.

Eräs tuhannen megawatin kysymyksistä kuuluu: ketkä vaikuttavat Beast in Black -yhtyeessä?

– Kenestä aloittaisin… No, jotkut saattavat tietää minun soittaneen viime aikoina keikkoja unkarilaisen Wisdomin riveissä. Bändi tuli tutuksi syksyllä 2013, kun Battle Beast ja Wisdom kiersivät Eurooppaa Powerwolfin kanssa. Tulin jo silloin hyvin juttuun näiden budapestiläisten kanssa ja päätinkin sitten kysyä basisti Máté Molnária Beast in Blackin jäseneksi.

– Rumpali Sami Hänninen on myös vanha tuttu, sillä mies on ollut mukana monilla Battle Beastin reissuilla esimerkiksi teknikkona ja kuljettajana. Olimme jo aikaisemmin puhuneet yhdessä soittamisesta, ja hänen pestaamisensa olikin sitten selvä tapaus.

– Toinen kitaristi on U.D.O:n riveissä vaikuttava Kasperi Heikkinen. Hänet kohtasin ensimmäisen kerran keväällä 2010, kun Kasperin orkesteri Merging Flare ja Battle Beast soittivat Blaze Bayleyn kanssa. Myöhemmin tutustuimme vähän paremminkin. Kasperia ei valitettavasti nähdä Espoon-keikalla, sillä mies viilettää juuri silloin Brasiliassa herra Dirkschneiderin kanssa.

– Laulaja Yannis Papadopoulosiin törmäsin YouTubessa. Löysin sieltä hänen videoitaan ja diggasin niistä kovasti. Kun mies sitten paljastui Battle Beastin tuotannon ystäväksi, tajusin että tässähän se solisti näyttääkin olevan.

Rehellistä heavyä

Etsitkö lainkaan naislaulajaa vai halusitko nimenomaan tehdä tietyn pesäeron entiseen?

– Battle Beastin aikoina vastasin usein kysymykseen, onko nainen täysin tietoinen valinta bändin keulakuvaksi. Ei ollut silloin eikä ollut nytkään. Solistin sukupuolella ei ole minulle juurikaan väliä. Kunhan vetää hyvin ja pitää jalat maassa, se riittää!

Miten Beast in Blackin materiaali vertautuu Battle Beastiin?

– Rehellinen ja perinteinen heavy metal on tavaramerkkini, ja sitä on toki luvassa jatkossakin. Uusi musiikki tuntuu helposti avautuvalta ja mukaansatempaavalta, mutta samalla myös entistä kunnianhimoisemmalta.

Entä kosketinten osuus… Varsinaista kosketinsoittajaahan ei kokoonpanossa näy, ainakaan tässä vaiheessa.

– Kiipparit tulevat livenä taustanauhoilta. Itse asiassa synajuttuja hyödynnetään paljonkin, mutta täysin biisien ehdoilla – yksikään soundi tai soitin ei ole mukana vain periaatteen vuoksi. Päinvastoin, jokaisella äänellä, soinnulla, modulaatiolla, sanoituksella, tauolla, tahdilla, iskulla, aksentilla ynnä muulla on selkeä funktio.

Jatkavatko myös tuoreet sanoitukset Battle Beastin viitoittamilla poluilla?

– Esimerkiksi berserk-aiheisia biisejä on mukana jatkossakin – en itse asiassa taida koskaan tehdä hevilevyä, jonka teksteissä ei kuultaisi näitä vaikutteita. Olen jopa haaveillut sataprosenttisesta berserk-teemalevystä, mutta se ei toteudu ainakaan tässä vaiheessa. Mielessä on nimittäin muutamia sen verran vahvoja tuntemuksia, että ne täytyy ensin kirjoittaa ulos.

Milloin Beast in Blackin debyyttialbumi ilmestyy?

– Edellisten studiokokemusten jälkeen en halua arvioida tarkasti ensilevyn aikataulua. Olisihan se toivottavaa saada albumi ihmisten kouriin mitä pikimmiten, laadusta yhtään tinkimättä. Mutta paiskataan nyt tämä ensimmäinen keikka alta pois ja palataan sitten pitkäsoiton pariin!

Haastattelu julkaistu Infernossa 9/2015.