Nightwish-solisti näkee musiikin digitaalistumisessa paljon hyvää – ”Taloudellinen puoli ei vain ole vielä kovin reilu”

Floor Jansen tuumaa, ettei ennen ollut todellakaan paremmin ainakaan artistin ja kuuntelijan näkökulmasta.

09.10.2018

Nightwish-laulaja Floor Jansen keskusteli hiljattain Metal Wanin haastattelussa (metalli)musiikin ja musiikkibisneksen tulevaisuudesta. Jansen toteaa, ettei hän ole huolissaan siitä, miten levymyynti on laskenut ja suoratoisto- ja digitaaliset palvelut vahvistavat jalansijaansa. Digitaalisuus ei ole uhka, vaikka monissa asioissa onkin vielä parannettavaa.

”Jos ajattelee asiaa tuotteen kannalta, musiikkia kulutetaan nyt enemmän kuin koskaan ja siitä kommunikoidaan entistä vahvemmin. Siitä on kiittäminen digitaalisuutta. Taloudellinen puoli siellä taustalla ei vain ole vielä kovin reilu eikä se toimi maailmanlaajuisella tasolla. Toivottavasti ne, joiden tehtävä on selvittää asiaa, hoitavat hommansa”, Jansen pohtii.

”Olen samaa mieltä, että musiikkiteollisuus on suurilta osin hyvin mätä ja muuttuu alati, kuten se on tehnyt jo ainakin 20 vuotta. Jo minun urani aikana moni asia on muuttunut ja mielestäni parempaan suuntaan. Eivät vanhat tavatkaan olleet toimivia. Entisaikoina kuuli paljon tarinoita artisteista, joita managerit tai levy-yhtiöt kusettivat. Jos raha on valtaa, se päätyi aina niille tahoille, jotka tekivät rahaa artisteillaan eikä itse artisteille. Muistan [Jansenin aiemman yhtyeen After Foreverin] ensimmäisen sopimuksemme olleen täyttä paskaa ja tiesimme, ettei se ollut reilu, mutta allekirjoitimme sen silti, koska niin asiat vain menivät.”

”Siinä mielessä asiat ovat muuttuneet, että samaan aikaan kun levy-yhtiöt ovat menettäneet rahaa, artistit ovat tulleet viisaammiksi. Asiat ovat siis menneet parempaan suuntaan, mutta niin kauan, kuin musiikkia ladataan ilmaiseksi tai Spotifyn hinnoilla, ollaan vielä kaukana tasapainosta. Se on jatkuva prosessi ja toivon sen edelleen paranevan.”

Lisää luettavaa