”Okkultismi ja ’oikea maailma’ elävät täydessä sovussa, eikä niitä voi erottaa toisistaan” – haastattelussa yhden naisen black metal -tulokas Ieschure

Ieschure on mielenkiintoinen black metal -akti, jonka tunnepohjaisen kotikutoisessa ilmaisussa on jotain käsinkosketeltavan aitoa ja sykähdyttävää.

Vuonna 2016 alkunsa saaneesta Ieschuresta on lähes mahdoton löytää mitään informaatiota, mikä on tänä päivänä omalla tavallaan jopa virkistävää. Mistä tässä yhtyeessä on pohjimmiltaan kyse?

– Ennen Ieschurea toimin parissa projektissa laulajana, kunnes päätin perustaa oman bändini, kaikista instrumenteista ja laulusta vastaava Lilita Arndt selvittää.

– Toisten kanssa työskentely on mielenkiintoista mutta luovuuden kannalta hieman rajoittavaa, joten laitoin peliin omat taitoni, kokemukseni sekä tunteeni ja lähdin luomaan itsenäistä taidetta. Musiikkiani ei ole suunnattu suurille massoille vaan kaltaisilleni individualisteille, jotka osaavat arvostaa erilaisia ideoita ja aitoja tunteita.

The Shadow -albumi esittelee jokseenkin kotikutoista, haavoittuvaista ja persoonallista mustaa metallia, joka herättää mielenkiinnon etenkin lauluillaan, jotka vaihtelevat sujuvasti mielenvikaisesta kirkumisesta melankoliseen puhtaaseen ilmaisuun.

– Laulutyylin vaihtelevuuden tarkoitus on kuvata erilaisia, usein jopa täysin vastakkaisia tunnetiloja, mielenliikkeitä ja ihmisen sielun sisäisiä ääniä. Hieman kuin esittäisin yhden tarinan kaikkia hahmoja.

– Yritän välittää musiikkini kautta ajatuksia ja kuvia, jotka pyörivät päässäni kappaleiden luomishetkillä, joten tarkoitukseni ei ole hämmästyttää kuulijoita – en siis yritä tekemällä tehdä mitään ainutlaatuista. Kaikki mitä The Shadow’lla kuulet perustuu omiin kokemuksiini, tuntemuksiini ja eri ajanjaksoihin elämässäni. Yritän löytää näiden asioiden esittämiseen parhaan mahdollisen keinon.

– Levyn kansi ja sisälehdet eivät ole pelkästään kokoelma satunnaisia kuvia, jotka yrittävät luoda jotenkin okkultistista tunnelmaa, vaan jokainen otos liittyy erittäin läheisesti sanoituksiin ja musiikkiin.

Sanoituksesi kertovat okkultismista, noituudesta ja kuolemasta. Kuinka nämä aihepiirit ilmenevät arkielämässäsi?

– Asun Ukrainassa, missä uskotaan edelleen ”pahaan silmään”, erilaisiin vihan ja rakkauden kirouksiin, kuolemanrituaaleihin, ihmeitä tekeviin ikoneihin ja niin edelleen. Monissa sanomalehdissä ja tv-ohjelmissa voi nähdä noitia, parantajia ja muita erikoisherkkiä ihmisiä mainostamassa palveluksiaan. Monet yrittävät ratkoa ongelmiaan maagikoiden avulla, jotka ovat usein pelkkää puoskareita.

– Tämä kaikki on erikoislaatuinen sekoitus unelmia, rahantekokeinoja ja oikeaa maagista työtä. Näillä hommilla on siis monia tarkoitusperiä, mutta okkultismi on kaikesta huolimatta todella läheinen osa päivittäistä elämääni.

– Aito kiinnostus magiaan ei voi olla pelkkää kirjojen lukemista ja omissa mielikuvissa elämistä, koska tämä ei ole mikään harrastus. Okkultismi ja ”oikea maailma” elävät täydessä sovussa, eikä niitä voi erottaa toisistaan. Magiaa ei voi käyttää ainoastaan keinona hankkia hieman rahaa tai ratkoa rakkausongelmia. Kyseessä on voimakas työkalu, jolla ihminen voi muuttaa itseään.

Musiikistasi voi löytää monia eri tyyliviitteitä. Millaisesta kamasta koet ammentavasi suurimmat vaikutteesi?

– Voimakkain vaikuttaja on tietysti black metal, mutta kuuntelen usein myös doomia ja goottimetallia. Kulutan monenlaista musiikkia, mutta yhdistäväksi tekijäksi voisin määritellä bändit, joilla on mielenkiintoiset ja vahvat laulusuoritukset.

Julkaistu Infernossa 11/2017.