”Olemme mitä olemme, pidät siitä tai et” – haastattelussa omaperäinen ranskablackbändi Sektemtum

Erittäin omaperäisellä tavalla black metalia ja rockia yhdistelevän ranskalaisen Sektemtumin toinen kokopitkä vie kaavoihinsa kangistuneeksi väitettyä genreä uusille suunnille.

Lehdistötiedote tietää kertoa, että uuden Panacea-levyn valmisteluprosessi oli hyvinkin spontaani ja tuskallinen. Miksi päätitte äänittää albumin juuri tällä tavalla?

– Spontaani työskentely on meille parasta. Pysymme silloin luovina ja tuotteliaina, kunhan työskentely-ympäristö on optimaalinen, basisti Reverend Prick aloittaa.

– Erityisesti lauluosuudet ovat erittäin vapaata tulkintaa, mutta muuten sanoisin, että kokonaisuus on suhteellisen mietitty. Meillä on kollektiivinen pää täynnä ideoita, mutta kaaos muovaa ne lopulliseen muotoonsa. Meillä ei ole tarkoituksena asettaa turhia rajoja tai tehdä asioita mahdollisimman ”oikein”. Nauhoitushommat menevät fiiliksen mukaan, ja lopuksi katsellaan mitä mieltä olemme tuloksesta.

Sektemtum-miehistöllä on vahva black metal -tausta, mistä kertoo muun muassa se, että jokainen yhtyeen muusikoista vaikuttaa Mütiilation-kulttibändin livemiehistössä.

Itse Sektemtumin musiikki on hiipumassa koko ajan etäämmälle stereotyyppisestä bm-ilmaisusta. Samaa tekevät yhtyeen erikoislaatuiset sanoitukset.

– Tekstit on kirjoitettu tavallaan musiikin ulkopuolelle. Kirjoitamme sanoituksia henkilökohtaisista aiheista, eivätkä sanoitukset ole todellakaan black metalia, mutta onko meidän musiikkimmekaan?

– Jätämme monia kysymyksiä auki, koska meillä ei ole juuri seliteltävää. Porskutamme eteenpäin avoimin mielin ja olemme mitä olemme – pidät siitä tai et.

Aut Caesar Aut Nihil -esikoisella (2012) lauluista vastasi Mütiilationin keulakuva, multi-instrumentalisti Meyna’ch, mutta mies jätti Sektemtumin viime vuonna. Uuden laulajan kerrottiin olevan muun muassa Bethlehemissä vaikuttanut saksalainen Alexander ”msgr.V.” Schmied, jonka ääntä ei kuitenkaan kuulla uudella levyllä.

Mitä bändin sisällä oikein tapahtuu?

– Ydinkolmikkomme on yhtenäinen porukka, olemme kuin veljeksiä! Meyna’chin ei ollut tarkoitus viipyä bändissä loputtomiin, ja tiesimme sen alusta alkaen. Aut Caesar Aut Nihilin ilmestymisen tienoo oli toki mukavaa aikaa, mutta se on menneisyyttä ja olemme siirtyneet eteenpäin.

– Suunnittelimme aluksi, että msgr.V. olisi laulanut uuden albumin, mutta eihän tuo koskaan toteutunut, joten lauloimme sitten kolmestaan. Onhan lopputulos aika erikoinen, mutta se kuulostaa mielestämme todella hyvältä, joten päätimme jatkaa bänditoimintaa triona. Eikä tämä tule enää koskaan muuttumaan.

Sektemtum-miehistöltä löytyy myös astetta vaihtoehtoisempi sivuprojekti nimeltä Panzer Flower. Bändin musiikkiin tutustuminen loksautti leuan auki, sillä tuutistahan tupsahti hyväntuulista elektronista tanssimusiikkia ammattitaidolla tehtynä ja tuotettuna. Vuonna 2011 perustettua bändiä onkin ehditty liittää lupaavimpien ranskalaisten tanssimusiikkiaktien joukkoon.

Miksi ihmeessä ylipäätään kehititte näinkin erilaisen projektin?

– Niin, onko se nyt sitten lopulta kovinkaan erilainen?

Juttu on julkaistu Infernon numerossa 6/2016.