”On ollut hienoa havaita, että tällaiselle musiikille on vielä kysyntää” – haastattelussa kotimainen melohevibändi Cardiant

Monipuolista melodista heviä soittavaa Cardiantia voisi kaiketi pitää suomalaisen metallin hyvin säilytettynä salaisuutena. Jo edellinen albumi keräsi hyvää palautetta, mutta uusimmallaan Cardiant kuulostaa jälleen pykälän verran kypsemmältä ja vakuuttavammalta.

Neljäs levynne Mirrors on ollut ulkona viime vuoden loppumetreiltä, joten enin pöly kiekon ympärillä on ehtinyt jo laskeutua. Millainen meininki bändin sisällä on juuri tällä hetkellä? 

– Kiitos kysymästä, erittäin hyvä! Treenaamme parhaillaan settiä tuleville keikoille, ja on todella freesiä soittaa uutta materiaalia livenä. Myönteistä ilmapiiriä tukee myös uuden levyn hyvä vastaanotto. On ollut hienoa havaita, että tällaiselle musiikille on vielä kysyntää, kitaristi Antti Hänninen ilakoi. 

Uusi albuminne vaikuttaa monipuoliselta ja tunnelmiltaan vaihtelevalta teokselta. Löytyykö levyltä jokin yhtenäinen teema ja punainen lanka? 

– Mirrors on konseptilevy, joka kertoo tarinan omien tekojen vaikutuksesta ympärillä oleviin. Vierailevat laulajat [Pasi Rantanen, Janne Saksa ja Nitte Valo] ovat tarinan ”sivurooleissa” ja muodostavat tarinasta ehjän kokonaisuuden. Sävellyksiin on haettu tarkoituksella monipuolisuutta, levykokonaisuuden toimivuudesta tinkimättä. 

Kiekko on hyvälaatuinen omakustanne, vaikka näinkin tasokkaalle kamalle luulisi löytyvän ihan virallinenkin julkaisija. Haluatteko pitää narut tarkoituksella omissa käsissänne? 

– Pyrimme aina löytämään mahdollisimman hyvän kanavan levyjen julkaisulle. Itse hallinnoimamme yhtiö omistaa levyn masterin, ja siitä on tehty lisenssisopimukset Inverse Recordsin kanssa Euroopassa ja Marquee/ Avalonin kanssa Japanissa. Tokihan levyn tekeminen alusta loppuun isomman levy-yhtiön siipien alla kiinnostaisi meitä. 

Albumin sarjakuvamainen ja takuulla huomiota herättävä kansikuva ei ole heviympyröissä ihan perinteisin. Oikeastaan todella kaukana siitä! Mistä ajatus tällaiseen ratkaisuun? 

– Jos ihan suoraan sanotaan, tässä genressä julkaistavien levyjen kannet ovat yleensä häiritsevän samankaltaisia. Halusimme tehdä jotain täysin erilaista, meidän näköistämme kansitaidetta. Kuten musiikinteossa, emme ajattele mitä rajoitteita edustamamme tyyli meille luo, vaan ideoimme, teemme ja julkaisemme mielestämme oikealta tuntuvia ratkaisuja. 

Olette olleet mukana vuoden 2011 euroviisukarsinnoissa, joissa ylsitte semifinaaleihin asti, ja tehneet teemabiisin jääkiekkojoukkue Tapparalle. Edeltävä levynne Verge (2013) puolestaan piipahti Suomen virallisella albumilistalla sijalla 11. Onko aikeenanne ollut murtautua pienten hevipiirien ulkopuolelle? 

– Ei varsinaisesti, mutta toisaalta emme aseta rajoja sille, mitä voimme tehdä ja mitä emme. Tangoa emme Cardiantin nimen alla kuitenkaan ehkä ala tehdä, hah hah. Mainitsemasi jutut olivat bändin CV:ssä hieman poikkeavia mutta erityisen hauskoja tehdä. 

Julkaistu Infernossa 2/2018.