Opethin Mikael Åkerfeldt julkaisi pitkän muistokirjoituksen Timo Ketolalle – ”Menetimme hänet aivan liian aikaisin”

Yhtyeen logo on Ketolan käsialaa.

13.10.2020

Kuten eilen uutisoimme, lukuisille metalliyhtyeille levyjen kansia taiteillut Timo ”Davthvs” Ketola on kuollut. Italialaislehtien mukaan 45-vuotias Ketola menehtyi leukemiaan.

Opeth-yhtyeen nokkamies Mikael Åkerfeldt julkaisi tänään pitkän muistokirjoituksen edesmenneelle Ketolalle, joka suunnitteli aikoinaan Opethin logon.

”Viime yönä sain lähes samaan aikaan kaksi viestiä – toisen Jonas Renkseltä (Katatonia), toisen Tobias Forgelta (Ghost). Molempien viestien sisältö oli sama. Timo Ketola on kuollut”, Åkerfeldt aloittaa.

”Tunsin Timon jostain 90-luvun puolivälistä saakka. Hän oli hiljainen ja vetäytynyt persoona, joka oli suuresti kiinnostunut äärimetallimusiikista sekä sen estetiikasta. Hän haastatteli minua ja muistelen, että hänellä oli Dauthus-niminen lehti – saatan muistaa väärinkin. Dauthus (tai Davthvs, kuten sitä mielestäni kutsuttiin) oli hänelle yhtä paljon keino levittää hänen omaa taiteellista lahjakkuuttaan kuin kertoa bändeistä ja artisteista, joilla oli hänen mielestään jotain erityistä annettavaa. Se sisälsi hänen ajatuksiaan musiikista, taiteesta, runoista ja paljon muusta. Se oli niin taiteellinen, että sitä oli vaikea lukea – siis jo ennen kuin silmäni alkoivat pettää. Siinä käytettiin runsaasti erikoisia fontteja ja minulla oli suuria vaikeuksia lukea niitä. Mutta se näytti hienolta!”

”En ollut Timon kanssa kovin läheinen emmekä me hengailleet yhdessä, mutta hän tuli aina välillä käymään soitinliikkeessä, jossa työskentelin 90-luvulla. Joimme kahvia ja juttelimme, joskus haastatteluja varten. Annoin hänelle ennakkoon kasetit kolmesta ensimmäisestä levystämme, jotka hän arvioi lehdessään. Muistan, että teimme haastattelun juuri ennen My Arms, Your Hearse -levyä – silloin levy kulki vielä nimellä Everything Dies. Muistaakseni hän piti levystä kovasti ja saimme aina hyvät arviot Dauthuksessa.”

”Opeth-fanit tietävät Timon suunnitelleen nykyisen logomme. Hän otti minuun sen tiimoilta yhteyttä joskus 1995. Minä tein logomme Orchid-debyytille ja joo, se oli aika paska. Timo ajatteli varmaan samoin. Hän esitteli minulle luonnoksen ’klassisesta’ logostamme (joka oli täydellinen) ja rakastin sitä. Vuosien saatossa yhtedenpitomme lakkasi ja kuulin, että hän muutti Italiaan. Muutama vuosi sitten hän lähetti sähköpostia ja ehdotti uutta logoa. En valitettavasti nyt löytänyt viestiä, mutta jos löydän, laitan tähän hänen ehdotelmansa. Kieltäydyin tarjouksesta, koska rakastan yhä logoamme suuresti, mutta oli mielenkiintoista nähdä, miten hän näki bändin logon nyt 20 vuotta myöhemmin.”

”Jälkiviisaana kadun sitä, etten pitänyt Timoon yhteyttä ja nyt se on luonnollisesti liian myöhäistä. Hän oli cool tyyppi ja visionääri. Menetimme hänet aivan liian aikaisin.”

Lisää luettavaa