Palakoon elämän liekki roihuten – ennakkokuuntelussa Re-Armedin neljäs albumi

Jouni Matilainen, Juhana Heinonen ja Allan Välimaa myös avaavat levyn saloja kappale kappaleelta.

01.06.2020

Keravalainen melodista death metalia soittava Re-Armed -yhtye julkaisee perjantaina 5. kesäkuuta neljännen pitkäsoittonsa Ignis Aeternum. Inferno tarjoaa levyn jo nyt ennakkoon kuunneltavaksi. Lisäksi yhtyeen jäsenet Jouni Matilainen (laulu), Juhana Heinonen (basso) sekä Allan Välimaa (kitara) avaavat meille tarkemmin, miten kukin levyn kappaleista on syntynyt ja mistä ne kertovat.

”Tämä levy on omistettu niille, jotka elävät elämän kiirastulessa palaen kaatumatta ja niille, jotka ovat jo poissa. Palakoon elämän liekki siis roihuten”, kuuluvat kollektiiviset saatesanat.

Dive Within

Jouni: – Albumin avausraita, jossa sukelletaan suoraan altaan syvään päätyyn. Sanoissa tutkaillaan elämänkokemusten kautta itsensä löytämistä. Teksti on muistutus itselle siitä, että täällä eletään vain kerran, joten nauti kyydistä vielä kun voit. Muista kuitenkin matkan varrella kunnioittaa elämää ja kaikkia ympärilläsi olevia eläviä olentoja. Outron runonsäe on otettu Eino Leinon Hymni tulelle -runosta ja loistava pianosovitus on hovipianistimme Sami Tiittasen käsialaa.

– Aluksi tämän biisin outroa kaavailtiin itse asiassa introksi koko levylle. Musiikillisesti tässä ollaan aika pitkälti ammentamassa klassisen melodödön juurilta. Erittäin vahva startti levylle.

Beyond the Horizon

Jouni: – Alun perin biisi ja sen musavideo tehtiin vaalimaan toivoa katse kohotettuna horisonttiin kohti parempaa huomista. Ja kuin sattumalta, olemme parasta aikaa ihmiskunnan kannalta sellaisessa pisteessä, että nyt tai ei koskaan meidän täytyisi yrittää löytää ratkaisuja yhdessä ja puhaltaa samaan hiileen. Juuri nyt tarvitaan kollektiivista voimaa selviytyäksemme yhdessä läpi tästä sokkelosta ja sen koitoksista. Musiikillisesti tästä löytyy vahvaa riffiä ja eeppistä melodiaa niin kitaroista kuin lauluistakin.

Ode to Life

Jouni: – Metallimusiikkihan on suhteellisen kliseistä mitä tulee kappaleiden ja albumien teemoihin. Ja koska rajojen rikkominen on osa nykyistä kirjoitusprosessiamme, haastamme jatkuvasti itsemme lisäksi myös ympäröivää maailmaa tehdessämme uutta musiikkia. Mitään pyörää tässä ei olla uudelleen keksimässä kuitenkaan, Ode to Life on vaan hyvä esimerkki tavanomaisuuksien välttämisestä, sillä siinä sukelletaan sekä musiikillisesti että sanoituksellisesti olemassaolon syövereihin. Biisi on kirjaimellisesti oodi elämälle, biologiselle monimuotoisuudelle ja kotiplaneetallemme. Kaiken kuoleman, kurjuuden ja negatiivisuuden sijasta tarjoillaan siis positiivista viestiä. Elämän liekki ei ikinä sammu. Vierailevana soolokitaristina Euge Valovirta.

Eager to Collapse

Allan: – Tästä biisi elämänjanoisille. Biisi starttaa hempeän intron jälkeen aggressiivisesti ja jatkaa räväkällä meiningillä melodioiden saattelemana loppuun asti. Tekstit toimii ns. rohkaisuna itsensä ylittämiseen sekä kokemuksien ja elämyksien vaalimiseen. Elossa olemisen tuntuhan on ihan pirun siistiä!

Resistance

Juhana & Jouni: – Sanoituksellisesti tässä painitaan kipuilun ja alakulon kanssa. Niitä hetkiä, kun elämä on kirjaimellisesti syvältä ja pitäisi vaan painaa eteenpäin. Vähän kuin yrittäisi kurottaa ulos painajaisesta
herätäkseen. Omalla tavallaan tämä biisi on levyllä sellainen ”Havuja, perkele!” -huudahdus. Musiikillisestikin ollaan kyllä hyvin pitkälti samoilla linjoilla. Lisää pökköä pesään, jotta kone ei sammu.

The Hollow Lights

Juhana & Jouni: – Teksti on hatunnosto sisukkuudelle. Kun elämä on kaoottisimmillaan ja on vaan luovittava asioissa eteenpäin riippumatta siitä, mitä tulee vastaan. Kappale on siis omistettu niille, jotka eivät anna periksi helpolla. Sanoista löytyy myös vivahde kaipuusta kotiin.

– Alun intron perään töräytettiin tuollainen Ritari Ässä -henkinen ”synasäksätys”. Kyllä siinä taas naurunremakka oli valloillaan, mutta samaan aikaan se vaan jotenkin tuntu kuuluvan sinne joukkoon. Ja paljastuksena voidaan sanoa, että on näitä tämän tyylisiä jippoja ennenkin tuonne biisien joukkoon piiloteltu ihan vain koska musiikin tekemisenhän pitää olla myös hauskaa. Tästä biisistä löytyy erittäin tunnelmallinen kitarasoolo lopusta.

Remain Unbounded

Jouni & Juhana: – Tiukkaakin tiukempi tunnelmainen biisi, josta löytyy erittäin mahtipontista melodiaa sitä turpakäräjöintiä unohtamatta. Tämä biisi on omistettu niille, joita ei säännöt tai näennäiset rajoitukset hidasta, ja niille, jotka hamuilevat kohti unelmiaan luomalla jotain uutta ja siirtämällä niitä rajoja, joita oikeasti olisikin syytä jo siirtää. Vertauskuvallisesti esimerkkinä kuinka moni meistä on omien tapojensa ja uskomustensa vanki. Rohkeimmat meistä kuljettavat siis soihtua paremman huomisen puolesta tuomalla valoa meidän synkkeneviin mieliimme.

Words Left Unsaid

Jouni: – Meillä kaikilla on, tai on ollut jossain vaiheessa elämäämme varmasti ystävä tai ystäviä, jotka rakastavat jotenkin velloa pimeydessä yhtenään ja työntävät kaikki rakkaansa etäälle näinä hetkinä. Hetkittäinen synkkyys kuuluu elämään ja meillä kaikilla on varmasti omat hetkemme pimeydessä, jolle on menetetty joku läheinen, kyllä, mutta älä tee siitä surusta itsellesi haarniskaa. Sanojen pointti on lyhykäisyydessään: Muista kertoa lähimmillesi mitä tunnet heitä kohtaan kun vielä pystyt. Se on kuitenkin kaikki mitä meillä lopulta on.

– Musiikillisesti tässä louhitaan raskaammalla kädellä ja tunnelma on myös sen mukainen – unohtamatta sitä herkyyttä.

Voyager

Jouni: – Erittäin eeppinen ja kaunis biisi. Kertseissä vierailee Micko Hell lauluissa. Sanoista ja biisin teemasta mainittakoon, että kukin meistä on oman elämänsä tutkimusluotain, joka kerää matkanvarrella kokemuksina ”dataa” itselleen. Niillä tiedoilla sitten luovitaan eteenpäin, mitä on tarttunut muistiin.

– Sanoista löytyy myös taso, missä ihastellaan ihmiskunnan kunnianhimoa ja saavutuksia. Siitä ei kuitenkaan ole kovin pitkä aika, kun me karvattomat apinat vasta kavuttiin alas puista. Miettikää, jos kaikki se potentiaali mitä meissä on kohdistettaisiin muuhun kuin pinnallisuuteen ja rahan haalimiseen. Toivottavasti aika muovaa ja ohjaa meitä parempaan suuntaan mikäli me ei itse sitä tajuta. Teksteissä löytyy pikku flirtti Star Trek -sarjaan.

Built to Last

Jouni: – Vuonna 2018 pistettiin pakka liki kokonaan uusiksi, unohdettiin turhat kikkailut riffeistä ja keskityttiin pelkästään siihen, että biisistä tulee yksinkertaisesti vaan perkeleen kova. Tällä biisillä lähdettiin viitoittamaan tietä tälle albumille ottamalla melodiat vahvemmin esiin kokonaissoundiin.

– Sanoituspuolella oli myös aika uudistua ja heittää pessimistiset ja dystopian katkuiset lyriikat sivuun ja katsella maailmaa vaihteeksi hieman toisesta vinkkelistä – positiivisesta sellaisesta. Haluttiin haastaa kuulijatkin rikkomaan normeja, jotka monesti juuri rajoittavat ihmisiä ja kehitystä ylipäätään.

Lisää luettavaa