Paljon onnea, Adrian Smith! – muun muassa nämä Iron Maidenin klassikot ovat lähtöisin kitaristin sävelkynästä

Steve Harris ei ole bändin ainoa hittitehtailija.

Kuva: Tomi Pohto

Adrian Frederick Smith syntyi Englannin Hackneyssa 27. helmikuuta 1957. 16-vuotiaana tämä perusti rockyhtye Urchinin, mutta otti musiikkiurallaan jättiharppauksen liittymällä Iron Maideniin marraskuussa 1980 – ja loppu onkin sitä kuuluisaa historiaa.

Vaikka basisti Steve Harris onkin Maidenin kantava voima ja pääasiallinen biisintekijä, on bändin kitaristeista erityisesti Smith kunnostautunut hittibiisien säveltäjänä Harrisin tai laulaja Bruce Dickinsonin vastatessa yleensä sanoituspuolesta. Alle onkin koottu kaikki Maidenin singlet/videobiisit, joiden tekijätiedoissa komeilee Smithin nimi joko yksinään (mm. Wasted Years, Stranger in a Strange Land) tai jonkun kanssa. Siihen päälle kun laskee vielä kaikki ei-singlebiisit, niin kyllähän siinä on klassikko poikineen.

Heitetään bonuksena päälle vielä Smithin Dickinsonin soololevyille kynäilemät veisut, niin ei lopu kuunneltava ihan heti kesken. Eikä toki sovi unohtaa Adrian Smith and Projectin Silver & Gold -albumia vuodelta 1989, joka löytyy esimerkiksi Spotifysta. Ei muuta kuin musat soimaan ja hattua päästä/malja ilmaan Smithin merkkipäivän kunniaksi!