Perustellusti kasvoton – haastattelussa Pestilenght

Espanjanpuoleisesta Baskimaasta saapuva Pestilength on nuorehko bändi, jonka erikoislaatuisessa death metalissa henkisyys ja fyysisyys sulautuvat yhteen saumattomasti.

Basom Gryphos on toinen levynne. Minkälainen kokonaisuus on kyseessä? – Looginen jatke Eilatikille [2020], kielisoittaja-laulaja M. sanelee.
– Tällä kertaa albumi repii puun, sulaneen metallin ja ihmissielun kuoliot syövyttävien maisemien läpi. Musiikin kuristavuus syntyy tekstien ja sävellysten jännitteestä. Sanoitukset kieroutuvat, ilmestyksistä tulee fyysisiä ja inhimillisestä epäinhimillistä. Rujous pysyy kasassa aina viimeiseen kappaleeseen Vexediin, joka varoittaa kuulijaa seuraavasta askeleesta. 

Sanoituspuolella vaikuttaa myös australialaisen Portalin laulaja The Curator, joka lienee toiminut myös Pestilengthin suurena musiikillisena vaikuttajana. Mikä hänen merkityksensä on tässä kuviossa? 

– Olemme tunteneet toisemme pitkään ja meillä on hieman erilainen lähestymistapa sanoittamiseen, mutta me kumpikin tavoitamme helposti saman kauhun ulottuvuuden. The Curator lupautui mukaan Tephra Codex -kappaleeseen, jonka sanoitukset kertovat sekä ihmisen häiriintyneisyydestä että sulan metallin yhdistymisestä ihmislihaan. Annoimme hänelle täydellisen vapauden olla osana kappaletta, ja olen hänen panoksestaan ikuisesti kiitollinen. Toivottavasti sanoituksellinen yhteistyömme jatkuu tulevaisuudessa. 

M:n ohella Pestilengthissä vaikuttaa yhtä ytimekkäästi nimetty rumpali N. Miksi esiinnytte ilman nimiänne ja kasvojanne? 

– Meillä molemmilla on musiikillinen menneisyytemme, mutta Pestilengthin tulee puhua omaa kieltään. Anonyyminä pysytteleminen on pätevä syy synnyttää kuolemaa. 

– Jotkut bändit piiloutuvat huppujen ja naamioiden taakse, koska haluavat pitää itsensä anonyymeinä ritualistisuuden vuoksi, ja se on myös meidän lähtökohtamme. Emme mieti, mitä muut siitä ajattelevat. En todellakaan näe, että poseeraisimme kovan näköisinä jossain tyhjässä tehdashallissa. Visuaalisuutemme kumpuaa enemmänkin logosta, symboleista ja muusta vastaavasta. 

Olette kotoisin Baskimaasta. Mikä teidät erottaa espanjalaisista? 

– Enimmäkseen kieli ja kulttuuri. Olemme sekä espanjalaisia että baskeja ja pidämme kiinni kulttuuristamme. Näen samanlaista veljeyttä suomalaisten ja virolaisten välillä. Pidän paljon Viron meiningistä, ja toivottavasti pääsen vierailemaan tulevaisuudessa useammin myös Helsingissä. 

Miksi soitatte death metalia? 

– Genre nappasi kyytiinsä jo nuorena, ja kun se kaappaa kerran mukaansa sekä järjen että tunteen, ei ole paljon tehtävissä. Death metal on kehittynyt viimeisen vuosikymmenen aikana paljon, ja on olemassa lukuisia bändejä, jotka soittavat hyvin ja säveltävät mahtavaa musiikkia. 

– Tämän musiikkityylin perintö on laaja. Pestilength ammentaa sitä ja kehittää tyyliään askel askeleelta. Me luomme, kehitymme ja lopulta tuhoudumme.

Julkaistu Infernossa 3/2022.

Lisää luettavaa