Piilotettu pahuus – haastattelussa Disguised Malignance

Suomen death metal -maaperästä nousee jälleen uusi verso. Disguised Malignancen ensilevy näyttää, että tuoreen oloinen meininki ei vaadi automaattisesti tuoreen kuuloista musiikkia. 

02.12.2023

Yhtyeellänne ei ole ikää kuin parisen vuotta. Miltä pohjalta ajatus bändistä syntyi? 

– Minä ja Aatos [Palmu, basso] perustettiin yhtye vuoden 2021 lopussa. Syynä oli syvä kiinnostus death metaliin, ja tekemisen iloa todellakin riitti, kitaristi-rumpali-laulaja Felix Pennanen muistelee. 

– Oltiin soitettu jo hieman aiemmin thrash-painotteista äärimusaa, mutta death metal veti lopulta puoleensa. 

Disguised Malignancen ensimmäisen levyn Entering the Gatewaysin julkaisee yhdysvaltalainen Prosthetic, jonka bändivalikoimasta löytyvät esimerkiksi Gama Bomb, Psycroptic ja Skeletonwitch. Lafka on kunnostautunut lähivuosina lukuisten tunnustettujen äärimetallijulkaisujen parissa, joten suomalaisnuorukaiset ovat erittäin mielenkiintoisessa seurassa. 

– Päädyttiin Prostheticille albumin oltua miksausta ja masterointia vaille valmis. Levy-yhtiö kuuli raakamiksauksia biiseistä ja totesi haluavansa meidät rosteriin. Ollaan erittäin tyytyväisiä, että päästiin osaksi näinkin kovaa kokoonpanoa! 

Jos ymmärsin oikein, levy tehtiin sinun ja Aatoksen toimesta, mutta kasassa on nykyään kokonainen bändi. Vaikuttaako tämä jatkossa biisinkirjoitukseen? 

– Kyllä, debyytti on mun ja Aatoksen kädenjälkeä sekä sävellysten että toteutuksen puolesta. Sittemmin saatiin kasaan todella tasokas kokoonpano, jonka johdosta albumin biisit on livemuodossaan entistä intensiivisempiä ja moniulotteisempia. Vuoden alussa julkaistu Unearthly Death -promo tarjoaa paitsi esimakua levyn biiseistä myös esimerkin siitä energiasta ja vaarantunteesta, joka vallitsee bändimme live-esiintymisissä. 

– Kokonainen bändi vaikuttaa biisinkirjoitukseen ja luovuuteen vapauttavasti ja laajentavasti, sillä tulevaisuudessa kappaleita voidaan tehdä se mielessä, että jokaisella tontilla on nyt äärimmäisen taitava soittaja. 

Ensimmäinen levynne on todella toimivaa nostalgista death metalia. Mistä olette löytäneet pääasiallisen inspiraationne? 

– Kiekkoa tehdessä oli ideana yhdistellä kansainvälisiä yhtyeitä kuten Morbid Angeliä, Bolt Throweria, Cryptopsya ja Deathiä suomalaisiin ja pohjoismaisiin death metal -vaikutteisiin. Jälkimmäisistä pinnalla ovat muun muassa Demigod, Gorement ja 90-luvun alun Amorphis. Tässä on toki vain rajattu osa nimistä, jotka inspiroivat meitä. 

Mitä Disguised Malignance edustaa nimenä? 

– Se on siitä hyvä nimi, että se voi viitata hyvin moneen asiaan meitä ympäröivässä maailmassa. Nimi ei osoita suoraan mihinkään tiettyyn suuntaan, mikä jättää tulkinnanvaraa. 

– Itselleni nimi edustaa muun muassa sitä, että usein se paha, joka piilee pintakerroksen alla, jossain sinisen silmän kantamattomissa, on paljon petollisempi kuin se, joka tuppaa ilmenemään välittömästi.

Julkaistu Infernossa 8/2023.

Lisää luettavaa