Positiivisen kautta – haastattelussa Re-Armed

Neljännen albuminsa tehnyt Re-Armed edustaa tuttua suomalaista melodeathlaatua. Tällä kertaa musiikki on kuitenkin totuttua mahtipontisempaa ja positiivissävytteisempää.

Re-Armed
Kuva: Simo Kuosmanen

Edellisestä levystänne on lähes neljä vuotta, mikä tuntuu varsin pitkältä ajalta. Oliko uuden albumin valmistuminen aiempia hankalampaa? 

– Ignis Aeternum syntyi todella kivuttomasti, jahka pohjapalikat olivat aluksi asettuneet paikoilleen, solisti Jouni Matilainen aloittaa. 

– Oikeastaan isoimpia hidasteita oli, mitä kautta uutta materiaalia pukataan pihalle, ja millaisella diilillä. Meillä oli sopimus katkolla ja muutenkin vähän etsittiin omaa soundia uudelleen. Omasta mielestäni olisi tylsää toistaa itseään julkaisusta toiseen, eikä musiikin tekeminen saa olla itseään rajoittavaa puuhaa. 

– Uuden levyn teko oli todella mielenkiintoista aikaa, koska kokoonpano muuttui vuosina 2017–18 kitaristien osalta kahdesti, basisti-taustalaulaja Juhana Heinonen muistelee. 

– Ignisin myötä otettiin selkeä askel eteenpäin ja lisättiin musiikkiin uusia elementtejä kuten puhtaita lauluja ja sinfonisuutta. Kiekon teko oli helpompaa kuin minkään aiemman, ja sitä valmisteltiin tarkoituksella rauhassa, jotta saataisiin tiskiin mahdollisimman valmis tuotos. 

Melodisuus on uusissa biiseissänne pinnalla aiempaa vahvemmin. Oliko tälle jokin erityinen tarkoitus? 

– Sille oli tarkoituksensa, kitaristi Allan Välimaa myöntää. 

– Kuten Juhana mainitsi, kitaristiosastomme muuttui pari vuotta sitten, minkä myötä lähdettiin kokeilemaan melodisempaa tyyliä Built to Last -sinkulla ja lisättiin myös sinfoniamattoa rankemmalla kädellä. Uusi suunta tuntui myös vanhoille jäsenille hyvältä, joten päädyttiin sitten pyöräyttämään pitkäsoitto sellaista. Luulen, että jatkossakin veivataan melodiapainotteisesti, koska se tuntuu tällä hetkellä luontaiselta suunnalta. 

Sami Tiittasen koskettimilla on albumilla iso rooli. Onko teillä aikeita kiinnittää kokoonpanoonne vakituinen kosketinsoittaja? 

– Kosketinsoittajan – ja varsinkin Samin – kiinnittäminen on käynyt mielessä muutamaankin otteeseen, mutta meidän on helpompi toimia viisikkona kuin kuusikkona, Juhana sanoo. 

– Samin kiipparihommat tuovat kappaleisiin paljon eloa, ja myös henkilökemiat natsaavat todella hyvin. Ehkä aika näyttää, ja onhan Samin kanssa tehty jokunen keikkakin. 

Ignis Aeternumin sanoituksista löytyy positiivinen pohjavire. Halusitteko tuoda vastapainoa metallissa usein esiintyvälle negatiivisuudelle? 

– Asioiden katseleminen eri vinkkelistä aiempiin dystopiankatkuisiin sanoituksiin verrattuna oli oikeastaan tämän levyn juttu ja pysyy varmaan jatkossakin suuntaviittana sanoituksille ja teemoille, Jouni kertoo. 

– Maailma on niin hullunkurinen, kun informaatiotulva vyöryy päälle joka tuutista, ja oli pirun virkistävää tutkailla sitä tästä vinkkelistä ja huomata, miten moni asia on oikeasti menossa parempaan suuntaan. Kehitys tuppaa usein tapahtumaan ikävien asioiden kautta, ja ikävissä asioissa rypeminen on vain raskasta ja masentavaa touhua. 

Re-Armed täyttää ensi vuonna 20. Oletteko ajatelleet pitää juhlat? 

– Eiköhän me jotain keksitä. Ainakin keikkoja ja kiertueita on jo kaavailtu, ja kenties joku minijulkaisu tai vastaava tulee juhlan kunniaksi, Juhana paljastaa. 

– Meiltähän peruuntui tai siirtyi pandemian myötä seitsemän keikkaa, jotka oli buukattu julkaisuajankohdan paikkeille, ja ne olisivat toimineet hyvänä promona lätylle. Korvat höröllä kuulostellaan tässä nyt tilannetta, ja heti kun tilanne sallii, ollaan kyllä valmiita lähtemään tien päälle.

Julkaistu Infernossa 6/2020.