Pyhiinvaellus riffin äärelle – Roadburn-tärppilista

09.04.2013

Huhtikuun 18.-21. päivä Hollannin Tilburgissa järjestettävä Roadburn Festival nielaisee uumeniinsa jälleen 3500 raskaiden riffien fanaattista palvojaa ympäri planeettaa. Vannoutuneet festarivieraat ostivat liput loppuun jälleen yhdessä hujauksessa. Suomalaisten osuus tämän intiimin marginaalifestarin kävijöistä on ollut kasvussa vuosi vuodelta, senpä takia Inferno tarjoaa katsauksen vajaan kahden viikon kuluttua juhlittavan tapahtuman ohjelmaan.

Suomalaisbändejä tämän vuoden kattauksessa on peräti viisi. Ne on ohitettu tärppilistassamme ihan vain siitä yksinkertaisesta syystä, että näitä on mahdollista nähdä Suomessakin kohtalaisen hyvin. Hatunnosto Femmagaalassakin kollektiivisesti palkituille Hexvesselille, Jess & The Ancient Onesille, Mr. Peter Haydenille, Seremonialle sekä Tombstonedille. Eivät varmasti jätä kylmäksi Roadburn-vieraita.

Festari on kasvanut yhden päivän tapahtumasta sadan artistin nelipäiväiseksi juhlaksi. Musikaalinen anti on myös monipuolistunut space ja stoner rockeista aina black metaliin asti. Kuudetta kertaa festivaalille matkaavan Jukka Hätisen kokoamat tärpit keskittyvät Primordialien ja Alcestien sijaan tuhteihin riffeihin ja Roadburnin huuruisempaan päähän.

Roadburnin aikataulut löytyvät tämän linkin takaa ja vinkit alla päivä kerrallaan.

Torstai 18.4.

high-on-fire

Ensimmäisen festaripäviän päälavan kattaus ei leiki. Pallbearer on mielenkiintoisinta doomia pariin vuoteen ja Penance ei kyseistä genreä seuraaville esittelyitä kaipaa. Gravetemple keskittyy vapaan musiikin ja tahdon metafyysiseen rakentamiseen. Eli suomennettuna Sunn O))) -kaavuistakin tutut Stephen O’Malley, Oren Ambarchi ja Attila Csihar jylistelevät kokeellista dronea niin maan perkeleellisellä äänenpaineella.

Helmikuussa Suomessa vieraillut High on Fire soittaa ensimmäisen kahdesta keikastaan ja luvassa on The Art of Self Defence alusta loppuun, eli tämä on se keikka, joka tältä triolta on syytä katsoa. Ilta päättyy The Psychedelic Warlords -spektaakkeliin, jossa entiset Hawkwind-muusikot Alan Daveyn johdolla soittavat legendaarisen Space Ritualin kokonaisuudessaan.

Myös pienemmissä huoneissa tapahtuu. Portugalilainen Black Bombaim jamittelee Earthlessin hengessä ja toiminee mainiona starttina festivaalille Green Roomissa. Transsirock-kulttinimi Loopin kitaristi Robert Hampson esiintyy soolona Stage 01 -lavalla ja luvassa on hypnoottista, monikerroksista kitaramaisemaa. Het Patronaatissa Baronessin John Baizley ja US Christmasin Nate Hall esittävät country-legenda Townes Van Zandtin tuotantoa.

Perjantai 19.4.

goat

Perjantai on Electric Wizardin Jus Obournin kuratoima. Stage 01 esittää kulttikauhu- ja eksploitaatioelokuvia koko päivän, joten jos jalkojen lepuutusta kaipaa, voi siellä käydä istahtamassa sopivassa välissä. Osa leffoista on livesäestetty muun muassa Void Ov Voicesin ja lumoavan Shazzulan toimesta.

Dream Death murjoo sludgellaan päälavan perjantain annin käyntiin. Pittsburghilaisbändi on niin kulttia kuin kulttinimi voi olla. Harvoin keikkailevan Uncle Acid and the Deadbeatsin psykedeelinen occult ja horror rock on tarkastamisen arvoista. 60-luvulla perustettu happorock-bändi The Pretty Things kuuluu niihin esiintyjiin, jotka kannattaa käydä vilkaisemassa vielä kun papoissa henki pihisee. Mark Greening on palannut Electric Wizardin rumpujakkaralle, joten kuraattoreiden keikkaa ei kannata missata.

Het Patronaatista on ykköstärpiksi nostettava Goat, jonka koukuttava afrikkalaisrytmejä ja psykerokkia yhdistelevä musiikki saanee aikaan melkoisen railakkaat juhlat. Mossin tuoreimmat ääninäytteet vaikuttaisivat bändin menneen rivakampaan suuntaan, mutta tämä ultraraskas hidastelubändi on varmasti Green Roomiin rynnimisen arvoinen.

Lauantai 20.4.

the-cosmic-dead

Lauantain isoimmat bändit eivät juuri puhuttele, mutta makuasioistahan tässä on kyse. Godflesh on levyltä nautittuna parhautta, mutta livenä bändi ei ole vakuuttanut. Die Kreuzenin hardcore voisi toimia päälavaa intiimimmässä ympäristössä, joten se kannattaa ehkäpä jättää sunnuntaille. Jos High on Firen torstainen keikka meni ohi, kannattaa asia korjata viimeistään nyt, sillä miedosti ilmaistuna Roadburn-päälavan äänentoisto soittaa kotimaiset klubit suohon.

Pikkulavoilla on lauantaina psykedeelisiä karkkeja. Green Roomissa paikallista väriä tuo Monomyth, jossa soittaa muun muassa 35007-miehistöä, ja kosmista krautrockia tarjoillaan Cameran muodossa. Stage 01 puolestaan esittelee Wo Fatin fuzzintäyteistä riffittelyä, Teeth of the Sean psykedeelistä postrockia elektronisilla mausteilla höystettynä ja ilta päättyy The Cosmic Deadin laittaessa kuulijoiden aivot jäähylle junnaavalla psykerokillaan.

Sunnuntai 21.4.

astra

Neljäs festaripäivä on hillitympi bändien lukumäärältä, mutta kiinnostavasta katseltavasta ei ole pulaa. Astran melodinen 70-luvulle kumarteleva proge on hyvä startti viimeiselle päivälle. Diagonal korottaa panoksia hieman avantgardemmalla lähestymisellä samaan aiheeseen.

NEU!-perustaja Michael Rother esiintyy Cameran kanssa ja soittaa juurikin NEU!:n tutuksi tekemää krautrockia. Earthless-kitaristi Isaiah Mitchellin luotsaama Golden Void on stoneria, bluesia ja rockia, mutta ennen kaikkea upeita biisejä ja taiturimaista soittoa. Electric Moon vie sunnuntain avaruuteen, josta kotiutumiseen tarvitaan illan päättävän Switchbladen äärimmäisen raskasta ja hidasta runttausta.