Rob Halford: mielenterveysongelmien stigmoista päästävä eroon – ”Näistä asioista täytyy puhua”

Judas Priest -nokkamiehestä tilanne on parantunut takavuosista, muttei tarpeeksi.

Judas Priest -laulaja Rob Halford keskusteli hiljattain australialaisen Wall of Soundin haastattelussa mielenterveys- ja päihdeongelmista, jotka ovat saattaneet monia rockmuusikoita mullan alle liian varhain. Halford toteaa hektistä elämää elävien muusikoiden altistuvan voimakkaasti kaikenlaisille ongelmille ja asiaan liittyy edelleenkin stigmoja, joista täytyy päästä eroon.

”Näistä asioista täytyy puhua, sillä yleensä näissä tilanteissa… Kun menetämme läheisen ystävän, kuulemme aina saman tarinan: ’He olivat ihan kunnossa. He soittivat hyvän keikan ja sanoivat, että nähdään huomenna’ ja sitten he ovat poissa. On todella vaikeaa yrittää nähdä, mitä toisen päässä liikkuu. Et voi muuta kuin rakastaa ja tukea toista ja yrittää nähdä mahdollisia ennusmerkkejä. Yleensä näissä tapauksissa merkkejä on ollut, mutta niitä ei vain huomaa”, Halford sanoo.

”Se on varsinkin luovilla ihmisillä kamala, kamala ongelma, joka ei vain katoa. Tänä päivänä onneksi asiasta keskustellaan avoimemmin. Ennen oltiin vain, että ’Ai sinua masentaa, vedähän saappaat jalkaan ja mene siitä’. Niin ei voi enää tehdä, vaan toista täytyy auttaa. Ja jokainen meistä käsittelee sitä omalla tavallamme.”

Halford sanoo itse taistelevansa joka päivä alkoholiongelmansa kanssa. Vaikka mies onkin ollut jo 33 vuotta raittiina, hän ei voi ajatella parantuneensa, koska voi retkahtaa milloin tahansa. Laulaja sanoo internetin olevan hyvä apuväline selviytymiseen, koska sen kautta apu ja toisten tuki on aina lähellä.

”Lähettäkää toisillenne viestiä, pysykää yhteydessä, seuratkaa vähän toisianne ja kyselkää kuulumisia. ’Et ole soittanut pariin päivään, onko kaikki hyvin?’ Lähettäkää sähköpostia tai mitä tahansa. Pitäkää toisistanne huolta ja yrittäkää tehdä, mitä vain voitte.”