”Rock on muutakin kuin neljä laihaa pitkätukkaa kitaroineen” – Rock ’n’ Roll Hall of Famen toimitusjohtaja puolustautuu kritiikiltä

Ihmisten pitäisi avartaa mieltään, sanoo Greg Harris.

18.05.2021

Rock ’n’ Roll Hall of Famea on vuosien saatossa kritisoitu siitä, keitä kunniagalleriaan nimetään ja keitä sinne ei ole vielä nimetty. Esimerkiksi Iron Maiden, Judas Priest ja Motörhead eivät ole vieläkään mukana, Black Sabbath nimettiin mukaan vasta vuonna 2006 ja Deep Purple vasta 2016. Hämmennystä on aiheuttanut myös se, että mukaan on päässyt jo useita hip hop -artisteja ja yhtyeitä kuten Run-DMC, Public Enemy, N.W.A., Tupac Shakur, The Notorious B.I.G. sekä tänä vuonna Jay-Z. Monen mielestä koko kunniagallerian nimen pitäisikin olla Rock ’n’ Roll Hall of Famen sijaan Music Hall of Fame.

Rock Hallin toimitusjohtaja Greg Harris reagoi kritiikkiin hiljattain WBAB-radion haastattelussa. Harrisin mukaan kritisoijien tulisi olla avomielisempiä.

”Ihmiset pitävät siitä, mikä on lähinnä heidän sydäntään. Mielestäni sellaisten ihmisten tulisi avartaa mielensä sen suhteen, minkä he mieltävät olevan rock ’n’ rollia. Se on iso teltta. Rock on muutakin kuin neljä laihaa pitkätukkaa kitaroineen, se on aina ollut paljon monimuotoisempaa”, Harris toteaa.

”Meistä nämä kaikki ovat rock ’r’ rollin variaatioita. Varsinkin hip hop -artistit herättävät usein kysymyksiä, koska kaikki eivät pidä sen tyylisestä musiikista. No, fakta on se, että se juna on jo mennyt ja olemme ottaneet jo useita sen tyylin artisteja mukaan. Kuten sanoin, teltta on iso ja kaikki mahtuvat sen alle. Rock ’n’ rollissa on kyse asenteesta ja hengestä.”

Monien mielestä erityisesti Hall of Fame -nimityksistä päättävät katsovat hevimetallia ja raskaampaa musiikkia vähätellen pitkin nenänvarttaan. Myös monet artistit kuten Twisted Sisterin Dee Snider ja KISSin Paul Stanley sekä Gene Simmons ovat kritisoineet instituutiota voimakkainkin sanoin, koska esimerkiksi maailman isoimpiin yhtyeisiin kuuluva Iron Maiden ei ole vieläkään mukana, vaikka sääntöjen mukaan bändi on ollut kelpuutettu mukaan jo vuodesta 2005 alkaen, jolloin bändin debyyttilevyn julkaisusta tuli kuluneeksi 25 vuotta.

”Ei ole kahta kysymystäkään siitä, etteikö [Iron Maiden] olisi merkittävä ja vaikutusvaltainen bändi”, Greg Harris puolustautuu.

”Siksi he olivat tänä vuonna ehdolla 15 muun artistin kanssa, mutta nämä kuusi äänestettiin tällä kertaa mukaan. Emme kyseenalaista heidän tärkeyttään, koska sitä he todella ovat. Kaikilla on suosikkinsa; jokaisella on tietyt esiintyjät, jotka ovat tehneet heihin tai muihin suuren vaikutuksen. Joten kun katsoo ehdokaslistaa, samaa voisi sanoa heistä kaikista eikä ainoastaan Iron Maidenista.”

Tänä vuonna uusina nimityksinä Hall of Fameen pääsivät Jay-Z:n lisäksi Tina TurnerCarole KingThe Go-Go’s, Foo Fighters sekä Todd Rundgren.

Lisää luettavaa